Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443284 razy)

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #165 dnia: Stycznia 27, 2007, 20:32:59 »

I jeszcze jedno, jak macie przypisane przyciski w w.w. dżoju?
To zależy od potrzeb i preferencji gracza.Profilerem się nie bawiłem
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

« Odpowiedź #166 dnia: Stycznia 27, 2007, 21:24:08 »
Jest tam fajna opcja dzięki której można za pomocą jednego przycisku włączyć całą sekwencję np: lądowania(klapy, podwozie, światła). Co zrobić, żeby te ustawienia działały w iłku?
Mam nadzieję że moje porady sprawdza się w przypadku Evo, sam posiadam X-45 ale chyba zasada profilera jest taka sama.
Więc po kolei:
- najpierw w iłku ustawiamy jaki klawisz co ma robić (np. Ctrl+T jako blokada kółka ogonowego), dobrze jest zapisać sobie za co dany klawisz odpowiada żeby się nie zgubić - ja zapisuje ołówkiem na tej kartce ze skrótami klawiszy co ja do PF dodali  :021:
- wyłączamy iłka, uruchamiamy profiler, tworzymy nowy profil, i dalej pod konkretne przyciski na joyu (w danym trybie pracy, nie wiem jak to jest z Evo bo tam są chyba shifty) przypisujemy dane klawisze (np. pod button "D" w trybie 1 przypisujemy klawisze Ctrl i T) itd, potem zapisujemy profil
- jak będziemy chcieli pograć w iłka to przed grą aktywujemy dany profil
Jeżeli coś przekręciłem to mnie poprawcie.
Pozdrawiam

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #167 dnia: Stycznia 27, 2007, 21:32:07 »
Że było, że wytłumaczone, że wyszukiwarka nie gryzie, że 5 minut, ee tam, nie będę pisał, i tak wszyscy to olewają:

http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6287.0.html
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #168 dnia: Stycznia 27, 2007, 21:39:14 »
Dzięki za pomoc wszystkim  :002:. Some1 obiecuję, że to się więcej nie powtórzy  :002:, zanim zapytam najpierw tego poszukam w innych postach  :004:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: Stycznia 28, 2007, 18:07:18 »
Robiąc porządek w archiwum dokumentów znalazłem tekst który może komuś się przyda do czegoś. Stosuje się on co prawda do prymitywnego, starego Il-2 Sturmovika z 2000 roku nie do nowoczesnego i realistycznego best sim ever, dlatego rady zawarte w nim niekoniecznie muszą działać w PFie czy vvsie

Jakoś tak ze cztery, a może pieć lat temu o tej porze siadłem i napisałem pierwszy tekst traktujący o lataniu niemieckimi samolotami w Sturmoviku. Praca bardzo pionierska w ówczesnych czasach dodam, a to za sprawa wrodzonej przekory - zobaczywszy iż wszyscy latają na bliżej nieznanych mi typach maszyn 'made in haraszo', wsiadłem w pierwszego z brzegu Messerschmitta i tak mi zostało

To jedziemy od początku , krok pierwszy, czyli wybór maszyny.
Zostawmy tutaj kwestie ideologiczne, pokroju ‘nie latam ruskim’ , ‘nie tknę niemieckich', to było owszem wzniosłe , ale tak bardzo dawno temu, że w zasadzie juz chyba nie prawda.
Maszyna może być uzbrojona w proce, nie wznosić się, nie skręcać - to wszystko nieistotne detale, łatwe do zniwelowania umiejętnościami. Maszyna musi być szybka z natury.
Amen.
Ile paliwa? Ile się da.
Dużo paliwa , to duża masa, masa zaś jak zapewne nowe, lepsze pokolenie v- pilotów, wychowane na FB doskonale wie, jest miarą bezwładności, zaś ta ostatnia jest miarą przeżywalności w manewrze pionowym

Uzbrojenie ? Oczywiście działko 20 mm, a najlepiej dwa, blisko osi długiej maszyny. Szybkostrzelność 20 mm wisienek kontra siła rażenia 30 mm kasztana. Statystyka oraz stosunek ilości zabieranej amunicji jest bezlitosnym wyznacznikiem skuteczności.

Wysokość czy prędkość? A jaka różnica?
Wielkości tożsame, czasem kurs wymiany jest korzystniejszy, czasem wręcz przeciwnie, jak to w życiu bywa. Oczywiście z fizykalnego punktu widzenia. Z punktu widzenia interesów doczesnych, zdecydowanie prędkość, raz że krócej będą do nas strzelać, dwa , jeśli mamy prędkość i odrobinę oleju w głowie to po chwili będziemy mieli również wysokość,
Generalnie rzecz biorąc, uzyskanie jednego nie powinno się odbywać znaczącym kosztem drugiego.

Co ma największy wpływ na wynik walki? Kąt natarcia. Cichy, przebiegły zabójca, żerujący na mrocznej stronie ludzkiej natury, jaką jest chciwość. Tym razem nie rozwinę tematu - sens powyższych dwóch zdań prędzej czy później odkryjesz.

Jak prowadzić walkę?
Przede wszystkim świadomie, żadnej partyzantki czy improwizacji. Należy mieć plan i konsekwentnie go realizować, zawsze mieć plan awaryjny na wypadek nieprzewidzianych okoliczności.
Merge, czyli nawiązanie walki , mające w mojej opinii 85 procentowy wpływ na wynik walki, zawsze wykonujemy po kontrkursie w stosunku do celu świadomego naszej obecności. Jeśli zaś przeciwnik nie wie o naszej obecności wówczas oznacza to iz podlatujemy do niego od tyłu a zdarzenie klasyfikujemy jako egzekucję a nie walkę.
Ataki typu hit'n'run , atak na dużej prędkości, czterosekundowa seria i separacja na dystans kilku kilometrów, następnie plaski zwrot o dużym promieniu, na tyle dużym by wykonanie go nie wiązało się ze znaczną utratą prędkości. Obniżenie prędkości, lub zamiana jej na wysokość w bezpośredniej bliskości przeciwnika to proszenie się o kłopoty.
Jak trzymać wysoka prędkość bez ryzyka przegrzania.
Odpowiem enigmatycznie - niech treścią twojego latania stanie się trymowanie maszyny. Latamy czterotonowym myśliwcem, wyposażonym w silnik o mocy 2000 koni. To bardzo niebezpieczne urządzenie, w zasadzie bez wyraźnej potrzeby nie powinno się wsiadać do niego, skoro juz stało się to pamiętajmy o tym by bez wyraźnej potrzeby nie ruszać ani drążka ani pedałów, a jeśli już okoliczności zmuszają, róbmy to spokojnie, płynnymi ruchami, bez zbytniego pośpiechu, pamiętając o tym iż kulka chyłomierza informująca nas o energetycznej stronie każdego manewru, to nie jakaś ciekawostka tylko wyznacznik tego ile gubimy energii w każdym manewrze, a której na pewno nam zabraknie w krytycznym momencie. Tak więc trzymajmy ją na swoim miejscu.

Jak się bronić jeśli niezupełnie udało nam się narzucić reguły walki (czytaj jednego mamy na ogonie kilometr za sobą , a drugi właśnie nadlatuje)?
Zapomnij o horyzontalnych nożycach, czy pionowych, to dobre na manewr ostatniej szansy tudzież dla krótkowzrocznych gości których szczyt możliwości wyznacza bezkrytyczne podążanie za celem, jak złota rybka za palcem przystawionym do ścianki akwarium. Swoją drogą to też ważna uwaga, tyczy się co prawda zagadnienia psychologii prowadzenia walki, ale mimo to warto podumać chwilę nad sensem analogii złotej rybki. Jako że jest ona silnie abstrakcyjna pozwolę sobie wstępnie ustalić kierunek poszukiwań zadając pytanie czy goniący , który biegnie wolniej od uciekającego jest goniącym? Jakie są kryteria stosowania określeń uciekający oraz goniący ? I czy wszystko jest tym czym wydaje się być. There is no spoon...
Spirala defensywna, upewnij się że wiesz jak ona działa, i jak ją wykonywać - lojalnie ostrzegam , to bolesny i długotrwały proces, ale efekty są porażające. Niezły jajcarz był z tego pacjenta który nazwał ją 'defensywna'.
Czasem się nie da spirali jednak zrobić pozostają nożyce obrotowe, rolling scissors , bardzo przebiegły manewr, którego skuteczność jest wprost proporcjonalna do prędkości na jakiej go wykonujemy. Mutacja tego manewru to tzw. beczka ofensywna. Również godna uwagi.
Pozostałe manewry są w zasadzie bezużytecznymi opóźniaczami tego co nieuchronne.

Metoda ostatniej szansy, jak ja nazywam bazuje na zmianach zachodzących w mózgu goniącego po uczepieniu się naszego ogona. Lecimy na 350 m , jednocześnie dajemy sporo klap i rozpoczynamy pętle do ziemi na zerowej mocy. W trakcie manewru nasz promień pętli będzie się zacieśniał za sprawa rosnącego wyporu, a promień pętli pacjenta pozostanie stały. Trudność polega na wykonaniu tego manewru tak by wierzchołek naszej pętli wypadł pół metra nad , a goniącego nas samolotu około 3 m poniżej lokalnego poziomu gruntu.

I to w zasadzie wszystko jeśli chodzi wstępne założenia i wytyczne, i jeśli od strony technicznej wiesz jak wykonywać wspomniane powyżej manewry to w zasadzie możesz sobie odpuścić czytanie dalszej części .

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: Stycznia 28, 2007, 18:21:52 »
LOL Szmajs, przecież to "Poradnik starego ścierwa" (z niewielkimi zmianami) :).

Wystarczyło podać linka:
http://acn.waw.pl/sturm/porady.html

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: Stycznia 28, 2007, 18:45:36 »
Patrz Pan nie wiedziałem że to poszło w świat :D

spit_pilot

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: Stycznia 30, 2007, 20:32:26 »
Cześć!
Miały być banalne i śmieszne pytania, a zatem:
Jak się zakłada serwer na HL?
Czy się za to płaci? Czy po prostu jak grasz na HL to serwerem jest twój PC?
Dzięki za odpowiedzi, <S>!

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #173 dnia: Stycznia 30, 2007, 20:48:11 »
Wchodzisz na pierwszy slot,ustalasz warunki rozgrywki i odpalasz gre.Płaci sie a jakże.Ceną są:powyrywane włosy z głowy,poobgryzane paznokcie i takie tam piardy  :021:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

spit_pilot

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: Stycznia 31, 2007, 17:40:34 »
OK, ale tak się robi misję tzw. szybką; a ja chciałbym mieć serwerek z własną mapką i moim wyborem samolotów, bez żadnych parchów i innych UF!
Jak to zrobić...? Pytanie wciąż aktualne, interesują mnie wszystkie możliwości.

kluge

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: Stycznia 31, 2007, 17:50:58 »
wiec nie pozostaje Ci nic innego jak odwiedzic FMB/full mission builder/.
Temat FMB pojawial sie na tym forum wielokrotnie-poszukaj,a w razie zaistnienia watpliwosci wal smialo z dodatkowymi pytaniami.Jedna rada-nie hostuj servera z biegu-budowanie mapki to proces kilkudniowy,poprzedzony testami i poprawkami.

Edit:
...piszesz ze nie chcialbys miec tam parchow i innych UFO-wybacz mi odrobine ironii,ale to brzmi troszke "reach" patrzac na Twoj avatarek :002:

« Odpowiedź #176 dnia: Stycznia 31, 2007, 22:16:49 »
Full mission builder to nie taka łatwa sprawa. Trochę trzeba poćwiczyć i generalnie przed rozpoczęciem budowy misji dobrze jest mieć jakiś konkretny zamysł.  :chuck

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: Lutego 01, 2007, 11:27:17 »
Jeden z najlepszych edytorów do tworzenia szybkich misjii.
http://www.uberdemon.com/main.html
Możliwe są misje zarówno dogowe jak i cooperative.

wal_30

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: Lutego 02, 2007, 11:02:58 »
Hej, mam pytanie jak uruchomić kampanię ściągniętą z netu do starego Ił2, czy wystarczy rozpakować ją w folderze "campagine" czy też trzeba coś wpisać do config.ini Dzięki za odpowiedzi (na forum znalazłem kilka odp. ale żadna dokładnie nie wyjaśniała co robić :()
P.s. Sorki, że w ostatnim swoim wpisie zamiast "Dziadek Kos" napisałem "Dziadek Kłos" ( a miałem napisać "Dziadek Klos" upss...)

OK, nie ma sprawy. Dziadek Kos
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2007, 11:20:16 wysłana przez Kos »

wal_30

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: Lutego 06, 2007, 13:46:08 »
Hej, już wszytko wiem to wcale nie jest skomplikowane :), chwila kombinacji, trochę intuicji i ....kampania zainstalowana zw :banan  :karpik
Sorki, że zawracałem gitarę