Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443110 razy)

bartek

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #225 dnia: Lutego 23, 2007, 09:37:00 »
Czyli nie ma sensu (w grze oczywiście) zawracac sobie głowy trymowaniem?
Mająć samolot ciężki na d...., ma się możliwość lądowania na tzw."trzy punkty"?
czy w iłku jest to wogóle możliwe(ladowanie na 3 punkty)?

« Odpowiedź #226 dnia: Lutego 23, 2007, 09:41:19 »
Czyli nie ma sensu (w grze oczywiście) zawracac sobie głowy trymowaniem?

Ma, bo tak jak Schmeisser napisał - nie osiągniesz stanu idealnego, ale możesz osiągnąć stan zbliżony do niego co ułatwia "pilotowanie".

Mająć samolot ciężki na d...., ma się możliwość lądowania na tzw."trzy punkty"?
czy w iłku jest to wogóle możliwe(ladowanie na 3 punkty)?

Potrenuj, a zobaczysz   :001:

Wytrymowanie lekko ciężki na ogon to ułatwia - ale musisz do tego dojść indywidualnie. Kwestia osobistych preferencji ma w takiej gierce spore znaczenie.

bartek

• Gość
« Odpowiedź #227 dnia: Lutego 23, 2007, 09:44:30 »
Tylko, że w Iłku nie ma komunikatu o "stanie" trymów...
Trzeba do tego dojść doświadczalnie w locie,tak?
Sumując:
samolot ciężki na d...-ułatwia wznoszenie?
samolot ciężki na łeb- szybciej "nurkuje"?

« Odpowiedź #228 dnia: Lutego 23, 2007, 09:47:10 »
samolot ciężki na d...-ułatwia wznoszenie?
samolot ciężki na łeb- szybciej "nurkuje"?

To nie tak dokładnie:

- wytrymowanie "ciężki na ogon" powoduje, że samolot zadziera dziób
- wytrymowanie "ciężki na dziób" powoduje, że samolot samoistnie opuszcza dziób

Mnie osobiście w locie najbardziej odpowiada stan zbliżony do "0", natomiast podczas lądowania "lekko ciężki na ogon".

Podczas bardzo niskiego lotu można sobie wytrymować też lekko ciężki ogon, dla bezpieczeństwa - przy puszczeniu drążka samolot się lekkio wzniesie, zamiast walnąć w glebę  :020:

bartek

• Gość
« Odpowiedź #229 dnia: Lutego 23, 2007, 09:48:15 »
dziekuje serdecznie za cierpliwość i odpowiedzi!!!

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #230 dnia: Lutego 23, 2007, 10:04:25 »
Najlepiej spróbuj tak wytrymować maszynę, żeby leciała na stałym kursie, na stałym pułapie. Jak to ci się uda próbuj na różnych wysokościach i jak już na pułapie kilku metrów bez większych problemów utrzymasz maszynę, to będzie tylko lepiej. Przeloty pod mostem będą jak spacer po parku  :002:.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #231 dnia: Lutego 23, 2007, 10:07:37 »
Jak to nie ma jak ma :D

Cywilizowane samoloty mają wskaźnik układ trymerowego :D Zaraz pod wajchą z napisem 'Drehnzall' :D
Poznasz go po symbolu jakim oznacza się kąt w matematyce

Jedyna wersja iła w której da się siadac na 3 punkty to il-2 sturmovik z 2001 roku. Zresztą ta pierwsza wersja ma kilka rzeczy unikalnych w całej serii Il-2, takich jak model lotu na przykład lol

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #232 dnia: Lutego 23, 2007, 10:17:24 »
Jakie trymowanie..."pilot musi mieć taką siłę w łapie,że jak zdusi w garści złotówkę to się orzełek zesra",jak mawiał pewien instruktor... :karpik hehe

bartek

• Gość
« Odpowiedź #233 dnia: Lutego 23, 2007, 10:25:54 »
Cywilizowane samoloty mają wskaźnik układ trymerowego  Zaraz pod wajchą z napisem 'Drehnzall' 
Poznasz go po symbolu jakim oznacza się kąt w matematyce
ale tylko w Fw-190,bo "Mnietek" tego nie ma,przed chwilą sprawdzałem,najważniejsze że znalazłem to "cuś", dzięki Wam, Koledzy!

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #234 dnia: Lutego 23, 2007, 10:26:43 »
Podczas bardzo niskiego lotu można sobie wytrymować też lekko ciężki ogon, dla bezpieczeństwa - przy puszczeniu drążka samolot się lekkio wzniesie, zamiast walnąć w glebę

Po czym radośnie wywinie półbeczkę , by łagodnie przejść w korkociąg, o ile czas pozwoli , gdyż w założeniach mamy 'nisko'  :020:
Absolutnie nie kieruje tego do Razora - ot tak mi się skojarzyło bo sobie wyobraziłem foke obładowaną pestkami i paliwem 20 m nad ziemia z kątem natarcia 13 stopni :D

A kto powiedział że Mietek to cywilizowany samolot :)

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #235 dnia: Lutego 23, 2007, 10:30:59 »
O ile pamięć nie myli to w angielskim sprzęcie też wskaźniki mają.

DemoniX

• Gość
« Odpowiedź #236 dnia: Lutego 23, 2007, 12:35:47 »
O ile pamięć nie myli to w angielskim sprzęcie też wskaźniki mają.

a mi sie wydaje że chodzi Ci o orczyk(widziałem w spitfirze :118: ), jesli chodzi o trym wysokości to nie wiem.

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #237 dnia: Lutego 23, 2007, 13:30:13 »
A mi chodzi raczej o ten mały wskaźniczek np w spicie z lewej strony pulpitu...daj ciężki na dziób i sprawdź jego zachowanie.Potem ciężki na ogon i wyjdzie szydło z worka.A czy orczyk to wskaźnik?Nie wiem chyba nie zrozumiałem wypowiedzi...Mało snu,sesja,wybacz.

DemoniX

• Gość
« Odpowiedź #238 dnia: Lutego 23, 2007, 13:50:24 »
znalazłem go ale i tak przez niego dużo sie nie dowiadujemy  :003: wszystko zalezy z jaką predkoscią lecimy i na jakiej wysokości ,i musimy ciągle polegać na własnym wyczuciu  :002:
a co do orczyka (RUDER) to można powiedzieć że też jest wskaźnik jego trymu, wciśnij ctrl+z/x  a zobaczysz jak wskaźnik bedzie sie przemieszczał ;]

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #239 dnia: Lutego 23, 2007, 14:14:02 »
Nie mistrzu , nie masz racji. Trymer to trymer , a orczyk to orczyk. Czasami się może tak zdarzyć w niecywilizowanych samolotach że trymer ster kierunku działa na neutrum orczyka, ale najczęsciej mamy na sterze kierunku taki mały ster kierunku do nadania właściwego kierunku właściwemu usterzeniu kierunku. Mam nadzieję że nie zaciemniłem niepotrzebnie :D buhaha