Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442677 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #300 dnia: Marca 18, 2007, 23:30:14 »
..... gdyby ktoś jeszcze miał jakiś pomysł, uprzejmie proszę napisać, bo chyba to nie jedyne źródło problemu; ....
Szanowny Kolego,
zadaj sobie trochę radości i zerknij na wcześniejsze i stałe/przyklejone tematy Forum.
Podobną radość, jak nie większą, dostarcza samodzielne rozwiązywanie problemów z Grą.
Ja rozumiem, że "repetitio mater studiorum est", ale to nie tłumaczy Twojego lenistwa przy rejestrowaniu się na Forum: nie zaglądasz do zgromadzonej u NAS wiedzy i lekko sobie ważysz to, co powiedzieli Forumowicze wcześniej niż pomyślałeś o  istnieniu Naszej Gry.
Twoja radosna ochota zadawania pytań przekracza granicę zdrowego rozsądku i granice wiedzy ogólnodostępnej na Forum.

Leszek

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #301 dnia: Marca 19, 2007, 07:34:36 »
   PS: gdyby ktoś jeszcze miał jakiś pomysł, uprzejmie proszę napisać, bo chyba to nie jedyne źródło problemu...

Szanowny Kolego jpl, zadałeś pytanie, otrzymałeś na nie kilka odpowiedzi nawet bardzo szczegółowych. Zanim poprosisz o następne rady zadaj sobie troszkę trudu i spróbuj postąpić tak jak radzą Ci koledzy, Jeśli ich rady nie poskutkują poproś o następne bo w chwili obecnej nie wiadomo jak jeszcze można Ci pomóc. Wykaż troszkę własnych chęci i inicjatywy.
Dziadek Kos

Cox

• Gość
« Odpowiedź #302 dnia: Marca 19, 2007, 17:22:30 »
Kolego jpl, ja miałem kiedyś podobny problem z grą, choć nie był to Iłek to wtedy pomógł mi inny zabieg. Pobrałem z netu najnowsze Drivery do grafy, muzy i płyty głównej. Potem zainstalowałem grę i na samym końcu zainstalowałem najnowszego DirectX. Mi pomogło i problemy ustały.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #303 dnia: Marca 19, 2007, 17:24:06 »
chyba to nie jedyne źródło problemu; podobnie zachowuje sieu mnie Java; tak więc wszelkie IRC'e są dla mnie niedostępne.
Spróbuj zainstalować wirtualną maszynę Javy,ale nie tą z Microsoftu,tylko od Sun'a
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2007, 17:30:09 wysłana przez I/JG53_Angel »
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

DuszQ

• Gość
« Odpowiedź #304 dnia: Marca 20, 2007, 08:55:22 »
Witam . Jestem nowym fanem gry IŁ-2 . Nigdy wczesniej nie gralem zadne symulatory i potrzebuje paru wskazowek jak , jak i czym sie je. Czy musze ogladnąc caly film treningowy aby moc zagrac w ił-a bo nie moge wejsc do campani ani nic takiego.
Dodtakowo czytalem na tym forum ze ciezko sie gra na klawiaturze w ta gre wiec pytanie moje jaki sprzet warto kupic .

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #305 dnia: Marca 20, 2007, 09:54:10 »
Przykro mi, ale musisz się trochę wysilić. Jest taka opcja "szukaj" na stronie forum. A poza tym jest też temat przyklejony o joystickach, najpierw poszukaj, a potem pytaj. Nie trzeba oglądać filmów , aby grać. Granie na klawiaturze jest możliwe, ale nieprecyzyjne, wolne i arcytrudne, nigdy nie osiągniesz zadowalających efektów.

jpl

• Gość
« Odpowiedź #306 dnia: Marca 20, 2007, 21:15:31 »
Witam . Jestem nowym fanem gry IŁ-2 . Nigdy wczesniej nie gralem zadne symulatory i potrzebuje paru wskazowek jak , jak i czym sie je. Czy musze ogladnąc caly film treningowy aby moc zagrac w ił-a bo nie moge wejsc do campani ani nic takiego.
Dodtakowo czytalem na tym forum ze ciezko sie gra na klawiaturze w ta gre wiec pytanie moje jaki sprzet warto kupic .

To ja Ci odpowiem:
Ad1: ja też nigdy nie grałem w symulatory walk powietrznych tej klasy, co Szturmowik. Jednak dałem rady...więc i Ty sobie dasz. :001:
Ad2: Film treningowy na pewno Ci pomoże, ale nie jest niezbędny: aby nauczyć się latać, zapiszesz sobie na kartce podstawową "klawiszologię" i poćwiczysz na jakiejś prostej misji,
Ad3: To, jak ciężko gra się na klawiaturze zależy od tego, jakie opcje sobie ustawisz (a jest ich kilkadziesiąt...) Z własnego doświadczenia wiem, że da się grać na klawiaturze i co więcej, odnosić zwycięstwa :001:

I jescze:
Spróbuj zainstalować wirtualną maszynę Javy,ale nie tą z Microsoftu,tylko od Sun'a
Dziękuję. Pomogło. :001:

Owl

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: Marca 21, 2007, 10:23:15 »
To ja Ci odpowiem:
Ad1: ja też nigdy nie grałem w symulatory walk powietrznych tej klasy, co Szturmowik. Jednak dałem rady...więc i Ty sobie dasz. :001:
Ad2: Film treningowy na pewno Ci pomoże, ale nie jest niezbędny: aby nauczyć się latać, zapiszesz sobie na kartce podstawową "klawiszologię" i poćwiczysz na jakiejś prostej misji,
Ad3: To, jak ciężko gra się na klawiaturze zależy od tego, jakie opcje sobie ustawisz (a jest ich kilkadziesiąt...) Z własnego doświadczenia wiem, że da się grać na klawiaturze i co więcej, odnosić zwycięstwa :001:

Ad1: Najważniejsze to się nie zniechęcać niepowodzeniami a uprzedzam że dużo ich będzie.
Ad2: Kolego jpl żeby "nauczyć się latać" potrzeba wielu,naprawdę wielu godzin żmudnego treningu i sporej dozy samozaparcia a nie kartki z rozpisana klawiszologią :021: Bo zamiast zerkać na monitor nowicjusz będzie na kartkę zerkał czym odpalić uber rakiete :021:
Ad3: Prawdziwego latania nie nauczysz się na klawiaturze,a jeśli nawet to będzie to przypominało jedzenie zupy widelcem.

« Odpowiedź #308 dnia: Marca 21, 2007, 11:00:42 »
jaki sprzet warto kupic

Polecałbym joystick.
 :002:
A tak serio: wszystko z reguły rozbija się o zasobność portfela (chociaż są macherzy latający na tanim sprzęcie). Opisy sprzętu znajdziesz w odp. dziale tego Forum.

Kolego Owl: mam wrażenie że Koledze jpl chodziło o to żeby Kolega DuszQ miał pod ręką ściągę w początkowej fazie naumiania się  :002:. Pewno że nic nie zastąpi doświadczenia. A i tak najczęściej używane funkcje warto sobie zmapować na przyciskach pały. Tutaj preferencje są różne.

da się grać na klawiaturze
Ponoć wszystko można, nawet jeża - przez lejek  :021:. Moim zdaniem nie ma to najmniejszego sensu, jak nie masz za dużo kasy DuszQ to kup coś niedrogiego i zbieraj powoli na lepszy sprzęt. Co by nie mnożyć bytów jak masz jakieś pytania z gatunku podstawowych szukaj opcją szukaj albo wal na PW. Jak będę wiedział to odpowiem.
Miłej nauki latania  :002:
Dziecku w kolebce kto łeb urwał chytrze...

Owl

• Gość
« Odpowiedź #309 dnia: Marca 21, 2007, 11:12:56 »
Kolego seguleh wiem o co chodziło koledze jpl ale napisał to w taki sposób jakby kartka z klawiszologia = nauczeniu latania a to troszkę mija się z prawda i może wprowadzać początkującego użytkownika w błąd.
Koniec OT.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #310 dnia: Marca 21, 2007, 13:50:30 »
...Ponoć wszystko można,...
W zakresie szkolenia jest u Nas Expert: Dziadek Kos, prowadzący Szkółkę Latania Wirtualnego,
 http://www.il2forum.pl/index.php/topic,2200.0.html
 http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6564.0.html
On rozwieje Wasze wątpliwośći i nauczy wszystkiego co trzeba .
Kiedyś mówiło się, że trening czyni mistrza, teraz mówi się, że to Kos czyni Mistrza PF.
Leszek

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #311 dnia: Marca 21, 2007, 14:04:28 »
Kiedyś mówiło się, że trening czyni mistrza, teraz mówi się, że to Kos czyni Mistrza PF.

Ale wazelina Lol

Ćwiczyć jeszcze raz ćwiczyć to czyni mistrza (o ile te słowo pasuje w tej gierce) A i się nie poddawać. A tu możesz sobie poczytać na stronie Yoyka i KG200 na temat latania .

http://acn.waw.pl/sturm/wstep.html
http://www.kg200.xt.pl/

DuszQ

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: Marca 22, 2007, 12:20:47 »
Witam. Mam kolejne pytanko w sprawie jakie wersje warto zakupic otóż w sklepach dostepne sa teraz rózne rodzaje ił-a jakie wersje kupic ? Osobno wszystkie częsci tz.
- IL - 2 STURMOVIK
- IL - 2 STURMOVIK: FORGOTTEN BATTLES
- IL - 2 STURMOVIK ACES - PAKIET DODATKÓW PL
czy wystarczy zakupić tylko
- IL - 2 STURMOVIK: FORGOTTEN BATTLES DELUX PL
czy może trzeba
- IL - 2 STURMOVIK jako podstawa i do tego
- IL - 2 STURMOVIK: FORGOTTEN BATTLES DELUX PL
chodzi mi tutaj glownie co kupic aby nie bylo puzniej(później) problemow z ewentualną grą online i aby wszystko bylo kompatybilne .
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2007, 12:27:29 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #313 dnia: Marca 22, 2007, 12:28:25 »
Witam. Mam kolejne pytanko w sprawie jakie wersje warto zakupic otóż w sklepach dostepne sa teraz rózne rodzaje ił-a jakie wersje kupic ? Osobno wszystkie częsci..... chodzi mi tutaj glownie co kupic aby nie bylo puzniej problemow z ewentualną grą online i aby wszystko bylo kompatybilne .
Oj! Leniuszek, leniuszek! Nie poczytał sobie na FORUM, a było to już wałkowane.  :021:
Najlepiej kupić Ił-2 Sturmovik: 1946, to jest wydanie DVD - całość, komplet!
Jeżeli chcesz grać on-line, to prawie wszystkie serwery na HL-u stosują wersję 4.08, a więc wspomniany wyżej "1946" z bezpłatnym patchem 4.08m.
Gdzie kupić - znajdziesz też na FORUM, czy już jest w polskich sklepach, nie wiem, było w ofercie EMPIKU.

Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

vorobiej

• Gość
« Odpowiedź #314 dnia: Marca 23, 2007, 20:20:24 »
Witajcie!
Jest to mój pierwszy post na forum i od razu same pytania :D
1. Jak startować i lądowąc na lotniskowcu?
2. Mam dziwny problem bo chce zagrac z kolegami w ila, Wszyscy mamy ta sama wersje tzn. FB 1.22 robie serwer w Grze czyli CREATE NEW SERWER rozdaje kolegom IP (internet z kablowki MULTIMEDIA) brak firewalli z mojej strony IP jest publiczne. Niestety nie da sie polaczyc bo wyskakuje blad TIEMOUT. Poradzcie co robić.
Z góry dziekuje za kazdą odpowiedz i POZDRAWIAM.