Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442958 razy)

johan kraus

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #375 dnia: Maja 14, 2007, 10:38:07 »
Dziękuje za odpowiedź. A w takim razie z ustawianiem skoku śmigła jest sens sie bawić na tym etapie?
Rozumiem że do AI stosuje się uproszczony model lotu żeby było więcej "fpsów" - to śmiesznie.
Mógłbyś coś więcej napisać na temat trymowania... chodzi tu o blokowanie sterów do odpowiedniego wychyłu, czy jak?

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #376 dnia: Maja 14, 2007, 10:56:29 »
"Wytrymowanie" czyli wyważenie samolotu dla danej prędkości w danej konfiguracji,poszukaj na forum bo był już wątek z pojaśnieniem tego tematu.

« Odpowiedź #377 dnia: Maja 14, 2007, 11:40:24 »
Mógłbyś coś więcej napisać na temat trymowania... chodzi tu o blokowanie sterów do odpowiedniego wychyłu, czy jak?

Na temat rymowania w Szturmowiku:

1. W tym temacie posty z 23 lutego 2007: http://www.il2forum.pl/index.php/topic,8109.150.html

2. Polecam stronkę KG200 i dział SZKOŁA: http://www.kg200.xt.pl/main/index.htm

PS. Czasem warto jednak użyć opcji "Szukaj", która znajduje się powyżej :694:
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2007, 13:35:44 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #378 dnia: Maja 14, 2007, 12:08:45 »
Skokiem śmigła powinieneś się zainteresować. Daje doskonałe efekty w przypadku niektórych maszyn. Jednak jak to już bywa u Ola, w przypadku pozostałych nie daje nic :karpik
W w meśku i foce sprawdza sie doskonale. W przypadku tego pierwszego to już wyższa szkoła jazdy, ale podobno gruntownie zmienia osiagi maszyny.

bartek

• Gość
« Odpowiedź #379 dnia: Maja 14, 2007, 14:41:04 »
Czołem!
Ja chciałbym się dowiedzieć jak na HL-u stawiając serwer wybiera się typy samolotów?
Np. można czasami polatać maszynami jedynie do roku 1942?
Jak to zrobić?
Pozdrawiam i dziekuję...

lukasz-h

• Gość
« Odpowiedź #380 dnia: Maja 14, 2007, 15:06:59 »
Z tego co wiem, to nie ustawia się tego na HL tylko w full mission builder (musisz wyedytować mapkę i usunąć samoloty z lotnisk).

« Odpowiedź #381 dnia: Maja 14, 2007, 15:29:43 »
Ja chciałbym się dowiedzieć jak na HL-u stawiając serwer wybiera się typy samolotów?

HL nie ma z tym nic wspólnego, to obowiązuje we wszystkich rodzajach połączeń multiplayerowych:

1. Otwórz Full Mission Builder.
2. Wybierz mapkę na jakiej chcesz grać.
3. Ustaw obiekty typu Home Base (to są lotniska, z których będzie można startować) - CTRL+LPM
4. W zakładce "Properities" - ustawiasz kolor bazy - czyli stronę twojego wirtualnego konfliktu.
5. W zakładce "Aircraft" masz dwa okna:
 - "Avaliable" - to samoloty dostępne w danej bazie
 - "In Reserve" - to samoloty niedostępne.
6. Za pomocą poleceń Add (dodaj) i Remove (Usuń), wstaw do okienka Avaliable samoloty, które mają być dostępne dla graczy.
7. Możesz się wspomagać kategoriami, które masz na dole ramki: Country, Year i Category.
8. Każda maszyna ma w opisie podany rok więc możesz wybrać tylko te, które latały przed 1942 rokiem tak jak chcesz mieć to w scenariuszu.
9. Zapisz scenariusz w folderze Net/dogfight/dowolna nazwa folderu
10. Podczas hostowania wybierz utworzony przez Ciebie scenariusz i ... baw się dobrze.

PS. W katalogu głównym gry jest plik PDF nazwany "manual" - to jest instrukcja, gdzie dokładnie opisano m.in. tworzenie scenariusza dla gry multiplayerowej. Jeżeli masz problemy językowe to tutaj http://www.il2forum.pl/index.php/topic,3114.15.html w temacie przyklejonym "Przydatne linki i programy" znajdziesz instrukcję po polsku.
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2007, 15:45:08 wysłana przez Razorblade1967 »

bartek

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: Maja 14, 2007, 15:40:37 »
Czołem!
Dzięki serdeczne za wyczerpującą odpowiedź!!!
Pozdrawiam serdecznie
bartek

« Odpowiedź #383 dnia: Maja 14, 2007, 17:39:47 »
Mam takie małe pytanko, czy ktoś wie jak się używa nowych uber rakietek (X3) w iłku 1946? Dokładnie jak się je naprowadza?

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #384 dnia: Maja 14, 2007, 17:49:32 »
Ja wiem, że to raczej niepraktykowane w tym dziale, ale proponuję przeczytać manual. To tylko dwie strony A4 z dużym obrazkiem.

A poza tym było już w temacie o '46.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #385 dnia: Maja 14, 2007, 17:49:53 »
Tak samo jak celownik bombowy.Prawdopodobnie będziesz musiał zbindować klawisze
Rozumiem że do AI stosuje się uproszczony model lotu żeby było więcej "fpsów" - to śmiesznie.
FPS  nie ma nic wspólnego z modelem lotu

Dalszą cześ dyskusji w kwestii AI i FPS wydzieliłem do nowego wątku: "Czy Model lotu AI ma wpływ na FPS - próba wyjaśnienia uproszczeń maszyn AI" - http://www.il2forum.pl/index.php/topic,8896.msg134568.html#msg134568

Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Maja 18, 2007, 14:50:36 wysłana przez Razorblade1967 »
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

bartek

• Gość
« Odpowiedź #386 dnia: Maja 16, 2007, 11:32:47 »
Czołem!
Chcialem sie zapytać Koleżeństwa, zcy ktoś jeszcze gra w IŁ-2 FB v.1.22 na HL-u?
Lub byłby chętny do gry takowej?
Pozdrawiam serdecznie!!!

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #387 dnia: Maja 16, 2007, 13:20:32 »
Moim zdaniem ma bardzo dużo gdyż dynamika jest z reguły liczona przez procesor

Ten mit był już obalany wiele razy na forum. Poszukaj sobie.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

bartek

• Gość
« Odpowiedź #388 dnia: Maja 17, 2007, 08:39:54 »
Nikłe szanse.Można się zmówić większą ilością ludzi i sobie postawić.Też chętnie bym polatał
To czekam na wieści, kiedy mozna polatać w wiekszej grupie.
Pozdrawiam

Cpr. Aion

• Gość
« Odpowiedź #389 dnia: Maja 17, 2007, 21:06:56 »
A ja mam pytanko z innej beczki a mianowicie chcę sobie ustawić skiny dla moich samolotów jako domyślnie wybrane nie te standardowe ale te które ja bym chciał. Dokładniej chodzi mi tu o kampanię dynamiczną. Czytałem już gdzieś że się to w pliku jakimś zmienia ale to dawano było i nie mogę znaleźć teraz tego tematu. Denerwują mnie już te domyślne skiny ustawiane prze komputer, gram sobie niemiecką kampanię latając na mym kochanym Bf 109E4 i ja tylko wyróżniam się z ,,tłumu'' innych maszyn.

Bardzo mi na tym zależy i z góry dziękuję. Pozdrawiam.