Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442775 razy)

DemoniX

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #390 dnia: Maja 22, 2007, 20:59:58 »
Wie ktoś jak zrobić by centrowanie widoku odbywało się natychmiastowo? czyli żeby pilot nie obracał tak długo głowy ? Wydaje mi się że kiedyś jakoś to miałem zrobione, teraz tego nie pamietam  :karpik

« Odpowiedź #391 dnia: Maja 22, 2007, 21:25:02 »
Komenda Toggle Snap/Pan View - domyślnie to chyba klawisz F9.

DemoniX

• Gość
« Odpowiedź #392 dnia: Maja 22, 2007, 21:37:36 »
W Pan view center view mam przypisane do lmp, reszta to numpady/haty których i tak nie używam bo rozglądam sie myszką
w Snap view nie mam nic przypisane(wszystkie numpady/haty przypisane zmazałem po potrzebne były do czegoś innego) nie znalazłem tam centrowania widoku, więc F9 chyba nie pomoże... chyba że wiesz gdzie ten mój lewy przycisk przypisać  :003: , chcę po prostu mieć dynamiczne centrowanie widoku a nie takie powolne ;)

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #393 dnia: Maja 22, 2007, 21:58:14 »
Zainstaluj sobie nview,co nie będzie Ci przeszkadzało rozglądać się myszką,tam jest opcja natychmiastowego centrowania widoku.Domyślnie bubel chyba tego nie posiada
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

DemoniX

• Gość
« Odpowiedź #394 dnia: Maja 22, 2007, 22:36:25 »
W Newview najpierw musze użyć hata żeby móc później centrować, czyli np. wyjde na widok zewnętrzny powrócę do kokpitu porozglądam sie chce wycentrować ale nie mogę, przesuwam troszeczkę hatem i dopiero teraz można centrować do woli dopuki(dopóki) sie nie wyjdzie na widok zewnętrzny, i tak w kółko...
Co innego gdy sie gra bez widoków zewnętrznych, na poczatku wystarczy wtedy poruszać hatem i potem mozemy rozglądać sie i centrować myszką do woli ;), no ale i tak chciałbym rozwiązać ten problem, powiedzmy ze taki leń jestem ze nie chce mi sie kciukiem poruszać hata :).

Tak wogóle to polać wóde( :020:) Angelowi że przypomniał mi o newwiev :D
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2007, 07:23:56 wysłana przez Kos »

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #395 dnia: Maja 22, 2007, 22:58:07 »
powiedzmy ze taki leń jestem ze nie chce mi sie kciukiem poruszać hata :).

Potem są tego efekty.No offense  :004:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #396 dnia: Maja 23, 2007, 12:52:05 »
Wie ktoś jak zrobić by centrowanie widoku odbywało się natychmiastowo? czyli żeby pilot nie obracał tak długo głowy ? Wydaje mi się że kiedyś jakoś to miałem zrobione, teraz tego nie pamietam  :karpik

Numpad5 lub Numpad8, w zależności jak masz ustawione sposoby rozglądania (po F9 zmienia się) (spróbuj który zadziała i zdefiniuj sobie odowiednie pod któryś przycisk na myszy).

Też mam pytanie. Który plik (czy można go zmieniać) odpowiada za ustawienia wyglądu pilotów w kabinie jeśli patrzymy z zewnątrz, bo chciałbym sobie ustawić swoje skiny pilotów (bardziej realne) :011: :011: :008:
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #397 dnia: Maja 23, 2007, 13:40:04 »
"Skiny pilotów" można zmieniać tak samo, jak malowania samolotów. Przechowywane są w katalogu "...\PaintSchemes\Pilots".
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #398 dnia: Maja 23, 2007, 14:15:52 »
"Skiny pilotów" można zmieniać tak samo, jak malowania samolotów. Przechowywane są w katalogu "...\PaintSchemes\Pilots".
To wiem, chodzi mi o zmianę deflautowych ustawień, bo oryginalne deflautowe skiny mają wygląd za przeproszeniem KUPY :021:
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #399 dnia: Maja 23, 2007, 15:13:19 »
Defaultowych skinów samolotów i pilotów niestety nie da się zmieniać co jest ogromną wadą według mnie bo nawet najczęściej używany skin trzeba zawsze ręcznie ustawiać  :005:
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #400 dnia: Maja 23, 2007, 18:50:27 »
Jeżeli używasz DCG to w zakładce „Squadron sditor panel „ można przypisać skiny do danych samolotów .

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #401 dnia: Maja 23, 2007, 19:04:06 »
Defaultowych skinów samolotów i pilotów niestety nie da się zmieniać co jest ogromną wadą według mnie bo nawet najczęściej używany skin trzeba zawsze ręcznie ustawiać  :005:

WG. mnie nie jest to wada.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Cpr. Aion

• Gość
« Odpowiedź #402 dnia: Maja 23, 2007, 21:30:35 »
Wielka szkoda że się nie da ustawiać skinów maszyn swych kumpli w kampaniach jednoosobowych... Szkoda...

Runner

• Gość
« Odpowiedź #403 dnia: Maja 27, 2007, 20:43:05 »
Na poczatku witam wszystkich forumowiczow  :001:
Od 3 tyg probuje swoich sil w Il-2 (wersja podstawowa). Wybaczcie ale nie czytalem wszystkich postow w tym temacie wiec pewnie zadam pytania ktore juz sie pojawily.

Potrafie juz latac bez wpadanie w stall (przeciazenie lub przeciagniecie po polsku, nie pamietam  :005:)
Ladowanie to takze nie problem; problem pojawia sie przy starcie-moj samolot BARDZO wolno wzbija sie w powietrze i przy rozbiegu skreca choc steruje nim (mam wlaczony klapy do startu i doladowanie silnika pracujacego juz na 100% a i tak wolno wznosze sie). Pewnie przez jakis czas z nikim z was nie pogram bo nie posiadam dodatkow do IL-2.

Chcialbym takze zrobic wlasnego skina ale;
-jaki potrzebny jest do tego program?
-skin uzywany jest TYLKO w multiplayerze?

Sa jakies szanse na wyjscie z korkociagu (dobrze odmienilem??? )

Reszty pytan nie pamietam  :003:

pozdrawiam

« Odpowiedź #404 dnia: Maja 27, 2007, 21:04:12 »
Wybaczcie ale nie czytalem wszystkich postow w tym temacie wiec pewnie zadam pytania ktore juz sie pojawily.

To przeczytaj może chociaż Regulamin Forum: http://www.il2forum.pl/index.php/topic,5137.0.html

Twoje "miejsce nadawania" to jak piszesz w profilu Poznań (czyli Polska) - więc nie widzę powodu aby nie używać polskich liter (może Ci prawy Alt "nawalił"?).

Potrafie juz latac bez wpadanie w stall (przeciazenie lub przeciagniecie po polsku, nie pamietam  :005:)
problem pojawia sie przy starcie-moj samolot [...] przy rozbiegu skreca ...

To normalne - moment obrotowy śmigła - tak powinno się dziać, choć nie koniecznie ten efekt jest oddany całkowicie zgodnie z "realem".

Dodawaj gazu stopniowo to ograniczy skręcanie samolotu.

problem pojawia sie przy starcie-moj samolot BARDZO wolno wzbija sie w powietrze ...

Jak masz pas sporej długości (a zwykle w "iłku" tak jest) to startuj bez klap - zwiększają siłę nośną, ale działają też jak hamulec. Generalnie fakt, że samolot wznosi się po starcie wolno jest OK. Może spróbuj najpierw rozpędzić maszynę przy niewielkim wznoszeniu zamiast iść do góry na granicy przeciągnięcia!

Chcialbym takze zrobic wlasnego skina ale;
-jaki potrzebny jest do tego program?
-skin uzywany jest TYLKO w multiplayerze?

- Dobry program graficzny np. Photoshop lub inny, który pozwala na pracę w "warstwach".
- Nie, skin może być używany też w trybie single player.

Sa jakies szanse na wyjscie z korkociagu (dobrze odmienilem??? )

Rozumiem, że poprzez określenie "Il-2 (wersja podstawowa)" rozumiesz tzw. "starego iłka"?

Kwestia szans wyprowadzenia z korkociągu, zależy do typu maszyny (w niektórych to niezbyt trudne, a w niektórych prawie niemożliwe np. P-39) oraz od wysokości jaką dysponujesz.
O jaki samolot chodzi?
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2007, 21:23:37 wysłana przez Razorblade1967 »