Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443205 razy)

3mw

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #405 dnia: Maja 28, 2007, 11:32:32 »
Pewnie przez jakis czas z nikim z was nie pogram bo nie posiadam dodatkow do IL-2.

Wystarczy ściągnąć darmowe pacze (jeśli już nie masz, potrzebna wersja gry 1.2) i można grać, jeszcze trochę osób gra w starego iła. Oczywiście nie można liczyć na latanie o każdej godzinie :D ale na wieczór już jest sporo osób.

Runner

• Gość
« Odpowiedź #406 dnia: Maja 28, 2007, 16:10:56 »
Razorblade1967
Regulamin przeczytałem - wybacz ze nie było to moją pierwszą rzeczą zrobioną po zarejestrowaniu sie.
Prawy Alt działa, to z przyzwyczajenia nie używam polskich znaków (hiszpański i angielski nie posiadają takowych  :003: )

Wypróbuję Twój sposób startu :001:
Co do znoszenia to samoloty kierowane przez SI osiągają kolejne wysokości znacznie szybciej - pomijając fakt że latają znacznie lepiej, ale mi osiągniecie 1500m zajmuje mi więcej czasu (czasami nawet tego pułapu nie osiągam  :002:)
Pogrubione 'przeciągnięcie' z wykrzyknikiem na końcu zabrzmiało jak krzyk do ucznia nie uważającego na lekcji.

Posiadam IŁ-2 Sturmovik v1.2 (czyli pierwszy jaki wyszedł ale z aktualnymi patchami). Mój komputer nie jest najnowszy a planuję zmianę dopiero tegoroczną zimą :joy
Najczęściej w korkociąg wpadam FW -> nie wiedzieć czemu gdyż Bf'em oraz Jakiem nie zdażyło to mi się nigdy  :008: Jeżeli jest możliwość to chciałbym dowiedzieć sie jak wyjść z tego problemu ... cało, bez katapultowania sie.

3mw
Dzięki za informacje. Posiadam wersje 1.2.

pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za problem :004:

3mw

• Gość
« Odpowiedź #407 dnia: Maja 28, 2007, 16:45:50 »
Spróbuj wychylić maksymalnie ster kierunku w odwrotną stronę niż obraca się samolot, powinno pomóc. Czasami można jeszcze powajchować przepustnicą.

Offline Grabarz

• *
  • FW-190 Fan
« Odpowiedź #408 dnia: Maja 28, 2007, 17:06:12 »
Razorblade1967

Najczęściej w korkociąg wpadam FW -> nie wiedzieć czemu gdyż Bf'em oraz Jakiem nie zdażyło to mi się nigdy  :008: Jeżeli jest możliwość to chciałbym dowiedzieć sie jak wyjść z tego problemu ... cało, bez katapultowania sie.

Musisz być delikatny dla swojej foczki, szczególnie przy starcie i lądowaniu...Głaszcz ją, wykonuj płynne ruchy, bądź dla niej po prostu dobry, a nie nachalny, a z pewnością się Tobie odwdzięczy  dużą liczbą zestrzeleń  :021:

« Odpowiedź #409 dnia: Maja 28, 2007, 20:37:28 »
Prawy Alt działa, to z przyzwyczajenia nie używam polskich znaków (hiszpański i angielski nie posiadają takowych  :003: )

To pisząc tutaj zmień przyzwyczajenia! Na tym Forum staramy się pisać poprawnie w języku polskim - albo się do tego dostosujesz, albo się po prostu pożegnamy. Wyjątek oczywiście stanowią obcokrajowcy. Daruj sobie uwagi na temat innych języków, bo zapewniam Cię, że są tu ludzie znający więcej i zapewne bardziej "egzotycznych" języków, którzy jednocześnie piszą poprawnie po polsku! Nawet ci mieszkający tysiące kilometrów stąd!

Koniec dyskusji na temat poprawności pisania na Forum! W przeciwnym wypadku będą kary regulaminowe!

Pogrubione 'przeciągnięcie' z wykrzyknikiem na końcu zabrzmiało jak krzyk do ucznia nie uważającego na lekcji.

No cóż różnica pomiędzy pojęciem przeciągnięcia, a przeciążenia jest tak kolosalna, że trudno je pomylić. Natomiast Twój tekst "... stall (przeciazenie lub przeciagniecie po polsku, nie pamietam"  czyli jak to będzie w języku tubylców... jest co najmniej dziwny!

Pogrubienie miało wskazać Tobie prawidłowe nazewnictwo tego zjawiska i tyle!

O przeciągnięciu możesz przeczytać choćby w Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przeci%C4%85gni%C4%99cie

Wracamy do tematu wątku:

Co do znoszenia to samoloty kierowane przez SI osiągają kolejne wysokości znacznie szybciej - pomijając fakt że latają znacznie lepiej, ale mi osiągniecie 1500m zajmuje mi więcej czasu (czasami nawet tego pułapu nie osiągam  :002:)

Samoloty sterowane przez komputer podlegają nieco innym, uproszczonym prawom "fizyki gry" niż samolot sterowany przez gracza. Nie tylko szybciej się wznoszą, ale też nie przegrzewają im się silniki itd.

Przeszukaj Forum i poczytaj - jest kilka wątków nt. kwestii samolotów sterowanych przez komputer - ten jest najświeższy: http://www.il2forum.pl/index.php/topic,8896.15.html

Runner

• Gość
« Odpowiedź #410 dnia: Maja 28, 2007, 22:52:47 »
Oczywiście dostosuję się do formy pisowni na forum. Chciałbym tylko stwierdzić iż w żadnym wypadku nie była to przechwałka językowa, wiem także że są ludzie znający wiele więcej języków.

Ale do rzeczy, (dla mojego bezpieczeństwa).

Nigdy nie spotkałem się z terminem 'przeciągnięcia' więc nie byłem pewny - stad moje samoośmieszenie. Zainteresowanie symulatorami wzięło się z FS 2002, później był właśnie IŁ-2 ale powędrował na półkę ze względu na wysoki poziom trudności. Pewnie zapytasz dlaczego produkt Microsoftu nie poleciał w odstawkę? Nauczyłem się startować jednym samolotem (nie pamiętam jakim) i tylko nim "latałem"

O przeciągnięciu przeczytałem już dość sporo.
Szperając w tej części forum dowiedziałem się się kilku ważnych rzeczy o których nie miałem pojęcia.

PS: Wikipedia ma jedną wadę - każdy może edytować hasła w niej zawarte, wiec nie zawsze masz pewność, że wytłumaczenie jest prawdziwe. Co nie znaczy ze KAŻDE hasło to ściema i nie namawiam do zaprzestania z jej użytkowania.

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #411 dnia: Maja 29, 2007, 01:22:23 »
Co do Il-2 to klapy na full wystaw kola (w realu ponoć bzdura) ale w gierce pomaga no i staraj się dać dziób samolotu w dół i nabrać prędkości no i rudder ustaw  przeciwnie do obracającego się samolotu czyli samolot  ma kora w prawo dajesz ogon w lewo  . Zresztą tak jak to było napisane jedne maszyny szybciej da się wyprowadzić z kora  a w niektórych przypadkach można od razu skakać bo zabraknie wysokości .

;)

Sirmati

• Gość
« Odpowiedź #412 dnia: Maja 29, 2007, 12:58:23 »
Wolant od siebie (dziób do dołu) Ruder (ster kierunku) w przeciwną strone do obrotu. Tak samo z lotkami w przeciwna strone do obrotu. Pomaga danie mocy na 0(pamiętajac żeby po wyjściu z kora za szybko nie dac gwałtownie "gazu"). Klapy raczej nie potrzebne (wysuwają sie z opóźnieniem).

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #413 dnia: Maja 30, 2007, 17:58:48 »
Jest taka lotnicza "rymowanka" bez rymów co prawda...

Moc do jałowego.
Określić kierunek.
Zdecydowanie i do oporu ster kierunku w stronę przeciwną do kierunku korkociągu
w ślad za tym drążek do neutrum.
Lotki w neutrum.
Natychmiast po zatrzymaniu obrotów ster kierunku w neutrum.
Zwiększyć prędkość,wyprowadzić z nurkowania.

Z tym podwoziem ciekawa rzecz,ale nie próbowałem,więc nie wiem.

Dzozi

• Gość
« Odpowiedź #414 dnia: Czerwca 01, 2007, 21:45:38 »
Witam.Posiadam grę ił 2 szturmowi i mam problem z zapisaniem stanu gry.Gdy wchodzę w kariera pilota zaczynam pierwszą misje kończe i niemoge jej zapisać niemoge też utworzyć nowego profilu po wciśnięciu pilot nic się niedzieje.Po ustawieniach sterowania i ponownym włączeniu gry nic się niezapisuje muszę wszystko od nowa ustawiać.

« Odpowiedź #415 dnia: Czerwca 02, 2007, 21:07:56 »
Witam. Ja mam pytanie co do karty graficznej, jaką preferujecie, ja kożystam z Radeona X1300 i nie jestem zadowolony, przy większej liczbie obiektow obraz orzesuwa się klatka po klatce i chsę to zmienic.
Dzięki za odp.
PZDR

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #416 dnia: Czerwca 02, 2007, 21:14:39 »
Witam.Posiadam grę ił 2 szturmowi i mam problem z zapisaniem stanu gry.Gdy wchodzę w kariera pilota zaczynam pierwszą misje kończe i niemoge jej zapisać niemoge też utworzyć nowego profilu po wciśnięciu pilot nic się niedzieje.Po ustawieniach sterowania i ponownym włączeniu gry nic się niezapisuje muszę wszystko od nowa ustawiać.

Zainstaluj grę w domyslnym katalogu:
C:\Program Files\Ubi Soft\IL-2 Sturmovik Forgotten Battles

Powinno pomóc.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #417 dnia: Czerwca 02, 2007, 21:20:28 »
Witam. Ja mam pytanie co do karty graficznej, jaką preferujecie, ja kożystam z Radeona X1300 i nie jestem zadowolony, przy większej liczbie obiektow obraz orzesuwa się klatka po klatce i chsę to zmienic.
Dzięki za odp.
PZDR

Może nie zauważyłeś, ale na tym forum staramy się pisać bez błędów i z polskimi znakami. Jeśli jesteś dyslektykiem/dysgrafikiem, zawsze możesz użyć funkcji sprawdzania pisowni. Jeśli Ci się śpieszy i nie masz czasu przeczytać wiadomości i poprawić literówek, to lepiej zwolnij, szkoda życia (a przynajmniej kolan :021:)

Co do samego pytania, to napisz resztę konfiguracji komputera. Przy dużej ilości obiektów zadyszki dostaje pewnie procesor, aczkolwiek X1300 demonem wydajności też nie jest.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #418 dnia: Czerwca 02, 2007, 21:47:14 »
Sorki za pośpiech i błędy.Moj sprzęt:Płyta głowna: Asus P5RD1-V, procek Intel Celeron D331 2,66Mhz, pamięc 1024Mb, karta Radeon X1300 (no faktycznie Kubica wśrod kart to nie jest)
Przepraszam za poprzednie błędy

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #419 dnia: Czerwca 02, 2007, 22:31:32 »
W kwestii karty graficznej to obecnie chyba najbardziej opłacalny byłby zakup GeForce'a 7900GS w jednej z podkręconych wersji, bądź Radeona X1950Pro jeśli trzymasz z czerwonymi  :002: Oznacza to wydatek ponad 400zł.

Jednak patrząc na resztę komputera wtedy wąskim gardłem byłby procesor (a symulatory obciążają go bardziej niż większość gier), więc w tej kwocie lepszy byłby zakup leszego procesora + lepszej karty graficznej. Co prawda Twoja płyta nie obsłuży Core 2 Duo, ale za mniej niż 250 złotych można kupić całkiem ciekawego Pentiuma 4 631. Do tego za drugie tyle GF7300GT (koniecznie DDR3 na przykład takiego albo Galaxy). Bardziej polecam tą drugą opcję.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"