Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443040 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #435 dnia: Czerwca 04, 2007, 21:43:48 »
A ja chciałbym wiedzieć czy da się w jakiś magiczny sposób przejść z wersji angielskiej na wersje polską (posiadam wersje 4.05m)  :011:

« Odpowiedź #436 dnia: Czerwca 04, 2007, 22:31:40 »
W pliku conf.ini (jest w katalogu głównym gry) zlokalizuj w [rts] linię locale= i dopisz pl (wygląda to tak:locale=pl ).
Zapisz zmiany i ...graj  :001:
Spokój cechuje Mistrza.

Yossa

• Gość
« Odpowiedź #437 dnia: Czerwca 08, 2007, 02:51:12 »
Witam,

Ponieważ można tutaj zadawać pytania naprawdę podstawowe nie omieszkam skorzystać z tej okazji.

1. Czy klapy mają jakieś inne zastosowanie oprócz procedury startu i lądowania?

2. Jak rozumiem są dwie "szkoły walki"; walka energetyczna (tak się tłumaczy energy fight?) oraz walka kołowa. Czy istnieje jakieś kryterium, wg. którego można przydzielić poszczególne samoloty do jednej z nich?

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #438 dnia: Czerwca 08, 2007, 08:59:17 »
Klapy to urządzenia zwiększające siłę nośną na drodze wysklepienia profilu skrzydła. Profil bardziej wysklepiony jest profilem o wyższym współczynniku siły nośnej , ale również o wyższym współczynniku oporu aerodynamicznego. Maksymalny kąt natarcia nie ulega zmianie lecz dzięki zwiększeniu współczynnika siły nośnej pozwala na znaczne obniżenie prędkości samolotu np. podczas lądowania.

Walka kołowa i walka energetyczna to po prostu ilustracja do tego co nazywamy procesem ewolucji.
Gdy wiedziano niewiele o tym dlaczego samolot lata, a silniki miały po 150 koni mechanicznych, samoloty rozbierały się przy 160 km/h , piloci zaś mieli białe jedwabne szaliki :D wówczas jedyny rodzaj walki jaki można było prowadzić polegał na wykonywaniu ciasnych zwrotów 'na ogon' przeciwnika w płaszczyźnie horyzontu. Gdy silniki zaczęły mieć po 2000 koni a maszyny latały z prędkością 650 km/h , wówczas schemat potyczki ewoluował w kierunku egzekucji - leci sobie Spitfire , w nim chłopak robiący 17 misję bojową o 30 godzinę nalotu, a dokładnie ze słońca spada  kowadło... erm to jest FW-190 D a w nim inny chłopak, robiący 1200 godzinę nalotu i 789 misję bojową.  I w zasadzie już jest po walce.

Aby maszyna nadawała się do walki energetycznej musi spełniać dwa warunki - mieć małe skrzydełka i wielki ślinik. Czyli większość maszyn z końca wojny. Wszystko inne w walce energetycznej będzie gorzej się sprawowało, ergo bardziej nadaje się do walki kołowej

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #439 dnia: Czerwca 08, 2007, 10:44:12 »
Panu dziękujemy za wykład. Ja podejdę , że tak powiem pragmatycznie, przynajmniej jeśli chodzi o FB i będą to uwagi czysto subiektywne, podkreślam. Generalnie każdy samolot nadaje się do walki enegetycznej, jeden lepiej drugi gorzej. Natomiast zdecydownie nie wszystkie nadają się do walki manewrowej, jeśli rozpatrujemy dog fighta. Jako VF-rontowiec mogę jedynie za siebie powiedzieć, że wybór sposobu walki, determinuje : z kim walczę, na jakim sprzęcie walczę a na jakim walczy przeciwnik np. jesli będę laciał na Bf 109 E vs. I 153 to zdecydowanie pozostaje walka energetyczna.
Bf 109 E vs. MiG 3 można "potańczyć".

NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #440 dnia: Czerwca 08, 2007, 11:05:48 »
(...)
1. Czy klapy mają jakieś inne zastosowanie oprócz procedury startu i lądowania?
(...)

Klapy mogą się również przydać w walce manewrowej: ich wychylenie zmniejsza promień zakrętu, choć najczęściej wydłuża też czas jego wykonywania. Można też użyć ich jako hamulca aerodynamicznego, dzięki czemu czasem udaje się sprawić, by siedzący nam na ogonie przeciwnik nas wyprzedził. Na koniec również są jedynym wyjściem, gdy chcemy zająć pozycję na ogonie maszyny znacznie wolniejszej od Twojej, ale nie za bardzo zwrotnej (np. lecąc Me-262 wchodzisz na ogon C-47).
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

avenger400

• Gość
« Odpowiedź #441 dnia: Czerwca 11, 2007, 21:41:23 »
witam,grałem dłuższy okres w IL-2 u znajomego ale wreszcie postanowiłem zakupić swojego prywatnego IŁKA-2    a konkretnie  IŁ 2 Szturmowik: Complete Edition PL i w związku z tym chciałem zapytać o opinie czy warto i jak i jakie są stosunki względem tego pack'a.z górr big thanks za odp.lub linka uzupełniającego moj praktyczny brak wiedzy :001:

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #442 dnia: Czerwca 12, 2007, 12:40:11 »
IŁ 2 STURMOVIK COMPLETE EDITION PL zawiera: IŁ 2 Szturmowik: Forgotten Battles, IŁ 2 Szturmowik: Forgotten Battles - Aces Expansion Pack oraz IŁ 2 Szturmowik: Pacific Fighters. (za www.play.pl).
Innymi słowy jeżeli będziesz chciał pograć online to będzie ciężko bo po Pacific Fighters wyszło jeszcze parę dodatków.

Najlepiej zakupić najnowszą wersję : Il2 Sturmovik 1946.Zawiera ona to co wspomniany wcześniej pack + wszystkie inne oficjalne dodatki jakie ukazały się do dnia dzisiejszego.
Można też zakupić "starego" Ił 2 Sturmovik : http://www.vivid.pl/multimedia/104366.html.

avenger400

• Gość
« Odpowiedź #443 dnia: Czerwca 12, 2007, 19:06:44 »
W pliku conf.ini (jest w katalogu głównym gry) zlokalizuj w [rts] linię locale= i dopisz pl (wygląda to tak:locale=pl ).
Zapisz zmiany i ...graj  :001:

wielkie dzięki JG300_Hauptmann Kuba :001:
spotkałem sie gdzieś przelotnie z tym iłkiem 1946 ale jeszcze będe musiał troche poczekać z tym zakupem, bo jak narazie, po poszukiwaniach, chyba polska wersja jest jeszcze niedostępna. :005:
ewentualnie, kupiłbym inglisz werszyn :003:   i mógłbym spróbować z powyższym trickiem Destracto'a.póki co, ta wersja wydarzeń jeszcze pozostaje do namysłu :002:

lobuz

• Gość
« Odpowiedź #444 dnia: Czerwca 19, 2007, 23:40:41 »
Witam serdecznie wszystkich :)

IŁa dostałem zupełnie przypadkowo (jako bonus do innej gry) i teraz stawiam pierwsze kroki. No i na wstępie mam problem :( jak stworzyć swój profil w tej grze bo wszelkie moje usilne próby nie przyniosły rezultatu a z tego co czytam to gra jest warta poświęcenia jej czasu.

Będę wdzięczy za odpowiedź i nie wyśmiewanie mnie na wstępie :)

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #445 dnia: Czerwca 20, 2007, 00:39:30 »
Nowy profil,czyli nowego pilota tworzymy klikając na "Pilots" w menu głównym,następnie wybierając "New Pilot",wpisujemy jego dane no i wybieramy jako aktywnego klikając "Select".

lobuz

• Gość
« Odpowiedź #446 dnia: Czerwca 20, 2007, 00:52:20 »
Mam wersję polską więc po prawej stronie jest Dziennik pilota, a pod tym jest pilot i przycisk jednak po kliknięciu tego przycisku nic się nie rozwija i nie mam czegoś takiego jak Nowy pilo :(

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #447 dnia: Czerwca 20, 2007, 07:02:41 »
A powinno. Sprawdź instalację. Być może masz katalog IŁ-2, zamiast IL-2. Lub przeprowadż instalację od nowa do domyślnego katalogu.

lobuz

• Gość
« Odpowiedź #448 dnia: Czerwca 20, 2007, 13:11:36 »
Dzięki faktycznie trzeba było zainstalować w katalogu domyślnym i pomogło :)

« Odpowiedź #449 dnia: Czerwca 20, 2007, 17:21:54 »
Przeczytaj ten wątek http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9038.0.html ,być może nie będzisz musiał instalować w domyślnej ścierzce i katalogu  :001:
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2007, 17:45:26 wysłana przez some1 »
Spokój cechuje Mistrza.