Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443961 razy)

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #930 dnia: Stycznia 02, 2008, 20:02:01 »
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #931 dnia: Stycznia 03, 2008, 13:06:07 »
Oj nie chciałem zakładać osobnego wątku w kwestii mojego problemu, ale do rzeczy.
Czy któryś z szanownych kolegów byłby w stanie tak przekonwertować mała kwadratową graficzkę aby następnie po umieszczeniu w katalogu "regimentas" wraz ze stosownym małym pliczkiem tekstowym była wyświetlana na maszynie, jako logo dywizjonu? Sam próbowałem, ale chyba jestem zbyt nerwowy bądź zbyt profesjonalnego oprogramowania używam i jakoś ch... mnie strzela. Załączam stosowny materiał spakowany rar'em:

http://s009.wyslijto.pl/?file_id=11787541338899396786

Byłbym niezmiernie wdzięczny gdyby ktoś był w stanie pomóc.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Kroghul

• Gość
« Odpowiedź #932 dnia: Stycznia 03, 2008, 15:29:58 »
Rozumiem, że chodzi o przekonwertowanie w/w logo do formatu .tga?
I pytanie pomocnicze: ma to pełnić rolę godła dywizjonu, czy znaków przynależności państwowej?

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #933 dnia: Stycznia 03, 2008, 15:39:40 »
No raczej tego typu stuff jest w formacie 8bit .bmp zjadliwy dla Iłk'a Mimo 10 letniego doświadczenia z grafiką komputerową osobiście nie jestem w stanie do takowego formatu, który byłby wyświetlany przez grę przekonwertować. Doprawdy nie mam pojęcie co może być nie tak.
Tak, ma to być godło dywizjonu pięknie lśniące na burcie mojej 109 miast grünherza.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kroghul

• Gość
« Odpowiedź #934 dnia: Stycznia 03, 2008, 16:21:40 »
Jest tylko jak mniemam jeden szkopuł. Emblematy w grze są chyba że tak to nazwę zamapowane i do każdego z nich przypisana jest maska przycinająca go na samolocie do odpowiedniego kształtu.

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #935 dnia: Stycznia 03, 2008, 19:06:10 »
Obrazek udało mi skonwertować na JPEG, jeśli kolegę szanownego to ratuje. Nie wiem jaki format jest potrzebny. Mogę zrobić jeszcze jako BMP,CPT,GiF, PNG, TGA, TIF, PSD

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #936 dnia: Stycznia 03, 2008, 19:21:32 »
Panowie... może doprecyzują "po chłopskiemu" o co mi chodzi, a chodzi mi o to, że generalnie nie interesuje mnie, jak to będzie zrobione i na jaki format przekonwertowane byle po próbie wczytania godła mojego dywizjonu w sekcji ustawień samolotu w trakcie rozgrywki on-line wyświetlało się na nim tam gdzie ma się wyświetlać czyli na nim właśnie (w wypadku 109 jest, to lewa burta pod owiewką) Wiem, że ludzie umieszczają swoje godła, ale ja mam chyba jakąś zawieszkę w tym temacie (być, może związaną z obecnym nieobyciem z 8 bitowymi elementami graficznymi o rozmiarze 120x120 i przezroczystością na podobnie pokaźnym alfaczanelu)

Kroghul

• Gość
« Odpowiedź #937 dnia: Stycznia 03, 2008, 19:42:40 »
Ja już chyba znalazłem problem. Sprawdź pocztę.

« Odpowiedź #938 dnia: Stycznia 03, 2008, 19:45:43 »
Panowie... może doprecyzują "po chłopskiemu"
sposoby:
1. wklej do skina  - "na stałe"
2. zainstaluj sobie MAT'a  - http://aces_artwork.airwarfare.com/MATfiles.htm i użyj "custom markings" (działa w sieci)
3. po przeczytaniu http://aces_artwork.airwarfare.com/MAT%20Files%20Explained.htm "ręcznie" wstaw odpowiedni plik *.mat i *.tga do katalogu cache.
Leszek

« Odpowiedź #939 dnia: Stycznia 03, 2008, 22:04:51 »
sposoby:
1. wklej do skina  - "na stałe"
2. zainstaluj sobie MAT'a  - http://aces_artwork.airwarfare.com/MATfiles.htm i użyj "custom markings" (działa w sieci)
3. po przeczytaniu http://aces_artwork.airwarfare.com/MAT%20Files%20Explained.htm "ręcznie" wstaw odpowiedni plik *.mat i *.tga do katalogu cache.
4. skopiuj do katalogu "noseart" w odpowiednim formacie
Leszek

NoGutsNoGlory

• Gość
« Odpowiedź #940 dnia: Stycznia 04, 2008, 10:17:00 »
Panowie... może doprecyzują "po chłopskiemu" o co mi chodzi, a chodzi mi o to, że generalnie nie interesuje mnie, jak to będzie zrobione i na jaki format przekonwertowane byle po próbie wczytania godła mojego dywizjonu w sekcji ustawień samolotu w trakcie rozgrywki on-line wyświetlało się na nim tam gdzie ma się wyświetlać czyli na nim właśnie (w wypadku 109 jest, to lewa burta pod owiewką)

4. skopiuj do katalogu "noseart" w odpowiednim formacie

Obawiam się że jako "Noseart" pod owiewką wyświetlać się nie będzie chciało,w takim przypadku trzeba ręcznie do skina doklejać.

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #941 dnia: Stycznia 04, 2008, 12:39:43 »
Dziękuję panom za zainteresowanie jednak zaznaczam, że interesuje mnie jedynie "klasyczny" sposób (bez dodatkowego oprogramowania) dodania oznaczenia, a wiem na 100%, że jest on możliwy. Kolega Kroghul znalazł rozwiązanie jednak jedynie dla grafiki o rozmiarze 64x64. Mam nadzieję, że niebawem znaczek 120x120 zagości na mojej maszynie :)

Kroghul

• Gość
« Odpowiedź #942 dnia: Stycznia 04, 2008, 13:14:14 »
A nieprawda. 128x128px też działa. Wysłałem Ci rano Emila, tfu! Emaila.  :001:
Objechałem tylko emblemat lekko ciemnoszarą linią, żeby krawędzie odcinały się od czarnego tła.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2008, 13:20:33 wysłana przez Kroghul »

barthez

• Gość
« Odpowiedź #943 dnia: Stycznia 04, 2008, 14:17:07 »
 :002: Witam nie wiem jak zacząć ten post ,ale powiem tak dziękuję za strone z pokazaniem które zegary do czego służą lecz były pokazane tylko na bf zatem proszę żeby ktoś mi znalazł opisy do zegarów do pozostałych samolotów w demie

NoGutsNoGlory

• Gość
« Odpowiedź #944 dnia: Stycznia 04, 2008, 14:45:15 »
Marcinos dał Ci przecież linka do  strony,tam masz opisane wszystkie zegary.

http://www.partizanska-eskadrila.com/reference/cockpit.htm