Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443105 razy)

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #960 dnia: Stycznia 07, 2008, 15:23:16 »
To zależy od ustawień danej kampanii.Jak widzisz napis "Mission Complete" możesz spokojnie wyjść,chyba ze dla zachowania klimatu...
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #961 dnia: Stycznia 07, 2008, 15:26:42 »
hyh ale z was ostre chlopaki, liczylem na jakas porade co kiedy jak ustawiac, od czegos jestem poczatkujacy.....przeciez nie chodzilo mi o to czy chlodnica jest otwarta jak jest napisane ze otwarta:)
dla mnie szczytem osiagniec jest wyladowac bez eksplozji:) o, ale mam nastepne pytanie. Czy w kampanii po wykonaniu danej misji musze ladowac? Czy wystarczy kliknac zakoncz misje i juz?

Oj ostre.. już niebawem się o tym przekonasz, jak ktoś Ci wjedzie na garba za tzw. błędy rażące ;)

Jeżeli na ekranie wyświetli się napis "Mission completed" możesz wciskać. Zależy, to od konstrukcji misji gdyż, może być np ostatni reconowy waypoint na twoim lotnisku, a wtedy już trzeba lądować. Nie dotyczy, gdy opcja "No instant success" w ustawieniach "trudności" jest odznaczona.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #962 dnia: Stycznia 09, 2008, 13:09:01 »
Mam pytanie. Jak walczyć w powietrzu gdy co chwila jest Stall! ?? Dobrze jest jak lecę wprost na samolot wroga a on na mnie, jeśli uda się go zestrzelić to git ale jak się miniemy to katastrofa! On sobie spokojnie nawraca a jak ja próbuje nawracać to Stall! Poza tym nawet jak go jakimś cudem ustawię na celowniku lub jestem bardzo blisko to po parunastu sekundach ciągłego zbliżania się nagle ucieka! I Stall! Chcę zrobić pętlę by szybko nawrócić, lecę w dół by nabrać prędkości, podnoszę nos ledwo o 15 stopni ponad horyzont i Stall!

Jak wy walczycie? Jak z powrotem mieć wroga na celowniku gdy się go minie?

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #963 dnia: Stycznia 09, 2008, 13:34:45 »
Jak masz stall to znaczy że masz za małą prędkość do wykonania manewru albo za bardzo szarpiesz wajchą (najprawdopodobniej jedno i drugie). Sam musisz wyczuć moment kiedy twój samolot zaczyna przeciągać, możesz się ratować wypuszczeniem klap co opóźnia nieco moment przeciągnięcia, ale wiąże się to z utratą energii która może być ci później potrzebna. W duże mierze zależy od tego czym lecisz a czym twój przeciwnik bo jedne maszyny lepiej skręcają od drugich.  Nawet gwałtowne manewry staraj się wykonać w miarę płynnie. Jeśli mijasz przeciwnika to nie jest takie proste żeby go złapać na celownik bo on dąży do tego samego. Najprostszym manewrem jest zwrot bojowy - warunek, musisz mieć sporo energii aby go wykonać, lub odwrócony zwrot bojowy, gdzie wymagana jest spora przestrzeń pomiędzy twoim latadłem a glebą lub bajorem.

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #964 dnia: Stycznia 09, 2008, 13:40:38 »
Jak zdobyć tą energie na manewr skoro moc silnika jest na 100% i cały czas lecę poziomo, wykonując nieznaczne odchylenia by utrzymać wroga na celowniku?

« Odpowiedź #965 dnia: Stycznia 09, 2008, 14:27:58 »
A jakim samolotem latasz , bo może wybrałeś sobie akurat do nauki ,,bardziej wymagajacy model"  :004:
Z tego co piszesz to najlepiej wychodzi Ci ,,jazda na krechę", a to coś nie tak. Spróbuj najpierw potrenować bardziej skomplikowane manewry na sucho, bez przeciwnika i pamiętaj, że to nie jest UFO i w miejscu nie zakręci.
Spokój cechuje Mistrza.

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #966 dnia: Stycznia 09, 2008, 14:32:04 »
Fw-190 przeciwko Yak-1 czy Yak-9 :P

« Odpowiedź #967 dnia: Stycznia 09, 2008, 15:00:34 »
Tak myślałem, 190-ka własnie zalicza sie do tych ,,bardziej wymagajacych" , a już zdecydowanie nie jest to sprzęt to walki kołowej, 190-ką walczy się inaczej. Zacznij od czegoś łatwiejszego ... hmmm ...może Hary albo Zero ... ale pamiętaj one też maja stalla.
Spokój cechuje Mistrza.

pik50

• Gość
« Odpowiedź #968 dnia: Stycznia 09, 2008, 22:50:27 »
...może Hary albo Zero ... ale pamiętaj one też maja stalla.

Polecam Zero. W przedziale 250-300km/h jak wypuścisz klapy w położenie "combat" zawraca prawie "w miejscu". Poza tym, nawet jak ostro skręcasz to nie ma tendencji do szybkiego wytracania prędkości, a jak masz przeciwnika na   ogonie lub chcesz szybko znaleźć się za nim kiedy Cię minął  możesz wykonać wspomniany odwrocony zwrot bojowy. Nawet na  300m w płaskim terenie lub nad morzem powinien się udać - obroty na 0, odwracasz samolot na plecy, w międzyczasie klapy na "full" i ciągniesz joya na siebie. Przy wychodzeniu z nurkowania chowasz klapy i obroty na maxa.

« Odpowiedź #969 dnia: Stycznia 09, 2008, 23:48:29 »
Jak zdobyć tą energie na manewr skoro moc silnika jest na 100% i cały czas lecę poziomo, wykonując nieznaczne odchylenia by utrzymać wroga na celowniku?

Z tą energią to nie chodzi o to aby mieć silnik rozkręcony na full. Bo nawet mając 3tys. obrotów na minutę możesz lecieć 2ookm/h. Chodzi o to abyś utrzymywał jakoś w miarę zapas energii kinetycznej (prędkość) i potencjalnej (wysokość). Jak latasz na Fw190 to dobrze kiedy te wartości są większe, niż w przypadku Jaka. Oczywiście prędkość można zamienić na wysokość i na odwrót , wznosząc się bądź nurkując (tak to zrozumiałem na fizyce w szkole). Ale jeśli latając nawet góra dół, machasz drągiem w lewo i prawo to wytracisz zapas energii na zbędnych manewrach i zostaniesz z małą prędkością niżej od jaka i jak Cię zestrzeli o ile nie zaliczysz kora :118:

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #970 dnia: Stycznia 16, 2008, 16:23:25 »
Ale jak? Chyba 100% mocy silnika daje taką moc że wystarczy by bez problemu śmigło ciągnęło samolot a nie że to minimum bo jak obniżę o 1% to stracę tą minimalną moc i zacznę spadać.

« Odpowiedź #971 dnia: Stycznia 16, 2008, 16:37:09 »
Pamiętaj, że masz jeszcze skok śmigła oraz radiator. Nie wiem czy Zero lub Jak mają WEP/Boost, ale jeśli tak, to także pomoże Ci nabrać prędkości. Musisz pamiętać, że np. Spit jest szybszy od BF-109 w poziomie. Najlepszy sposób na zyskanie energii to np. ślizg na ogon, czy po prostu przewrót. Podstawa to atak w momencie kiedy masz większą wysokość i większą prędkość. Gdy lecisz za przeciwnikiem, ale nie możesz go dogonić po prostu leć do góry, przeciwnik albo zawróci, albo poleci dalej. Jeśli zawróci będziesz w lepszej sytuacji do ataku i wszystko zacznie się od nowa.

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #972 dnia: Stycznia 16, 2008, 19:14:52 »
Ale jak? Chyba 100% mocy silnika daje taką moc że wystarczy by bez problemu śmigło ciągnęło samolot a nie że to minimum bo jak obniżę o 1% to stracę tą minimalną moc i zacznę spadać.
Chyba już wiem w czym rzecz, (proszę mnie poprawić jeśli się mylę) wydaje mi się że kolega kręci samolot po horyzoncie wytracając bez sensu cenną energię. Jeśli dodamy do tego jeszcze FW190 to po kilku zawijasach mamy foczkę tuż nad ziemią kompletnie niezdolną do walki o ile wcześniej nie zaliczy korka. Sam popełniałem przez długi czas ten błąd, zanim koledzy na hl wyjaśnili mi co robię źle.
Staraj się wykonywać manewry w pionie. Wind_OF_Peace już wspominał o zamianie wysokości na prędkość i na odwrót.

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #973 dnia: Stycznia 16, 2008, 19:52:43 »
wydaje mi się że kolega kręci samolot po horyzoncie wytracając bez sensu cenną energię

Czy to znaczy że samoloty w tamtych czasach żeby utrzymać lot poziomy musiały używać całej mocy silnika tak że już na żaden manewr/zwrot już nie starczało energii?

Kroghul

• Gość
« Odpowiedź #974 dnia: Stycznia 16, 2008, 21:05:03 »
Silientbob ma na myśli najwyraźniej nadużywanie przez Ciebie manewrów powodujących wytracanie prędkości. To jest trochę jak z tańcem albo sztukami walki. Trzeba umieć prowadzić odpowiednio ruch. Mniej szarpaniny, więcej finezji. No i wyczucie.