Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442660 razy)

tomekn_85

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1770 dnia: Stycznia 23, 2009, 15:20:39 »
Właśnie niedawno zakupiłem Ił-2 1946. Mam pytanie ponieważ nie mogę zmienić mieszanki i skoku śmigła. Klawisze przypisałem, próbuje na różne sposoby w różnych samolotach i żadne komunikaty jak naciskam przyciski się nie pojawiają. Nie wiem skąd wynika ten błąd, każde inne polecenia samolot wykonuje, a tego nie. Nawet jak naciskam skok śmigła automatyczny to nic się nie pojawia. Czy ktoś wie o co chodzi :011:
PS: WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE :010:

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1771 dnia: Stycznia 23, 2009, 15:40:46 »
Te komunikaty się nie wyświetlają. Skok śmigła bierzesz na słuch :) i obroty silnika. Mieszanka objawa się kopceniem z wydechu więc daj sobie na externala i sprawdź "na wzrok". Witam i pozdrawiam.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1772 dnia: Stycznia 23, 2009, 15:46:42 »
No nie do końca. Komunikat o przejściu między manualem a automatem jest.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #1773 dnia: Stycznia 23, 2009, 15:47:53 »
A włączyłeś complex engine management w opcjach ustawień realizmu/trudności?

shoondasi

• Gość
« Odpowiedź #1774 dnia: Stycznia 24, 2009, 01:24:14 »
A włączyłeś complex engine management w opcjach ustawień realizmu/trudności?
Dokładnie tak jak pisze poprzednik.
Jeśli nadal nic sie nie dzieje, to albo latasz samolotami z automatyczną obsługą skoku śmigła i mieszanki, albo musisz pogrzebac w pliku conf.ini w katalogu gry:
Znajdź wartośc NoHudLog
Dokładnie, powinno to wyglądac tak:
NoHudLog=0  Jedynka w miejscu zera powoduje że gra nie wyświetla tego typu komunikatów.

« Odpowiedź #1775 dnia: Stycznia 24, 2009, 23:03:19 »
Cześć.
Zdarzyła wam się kiedyś utrata kontroli nad samolotem ?
Lecąc A-20 włączyłem autopilota i rozglądałem się po załodze i wtedy oberwał tylny strzelec. Dało się z powrotem przełączyć na pilota ale kontroli już nie odzyskałem.

shoondasi

• Gość
« Odpowiedź #1776 dnia: Stycznia 25, 2009, 01:23:08 »
Lecąc A-20 włączyłem autopilota i rozglądałem się po załodze i wtedy oberwał tylny strzelec. Dało się z powrotem przełączyć na pilota ale kontroli już nie odzyskałem.
Jeśli w momencie oberwania byłeś na pozycji tego strzelca, to wtedy : Player Killed i możesz tylko doglądac agonii samolotu ;)  Non stop mi sie to zdarza w He-111.

« Odpowiedź #1777 dnia: Stycznia 25, 2009, 23:36:11 »
Kurcze czyli tak ma być ; a głupie AI rozwali samolot albo wcale nie wyskoczy kiedy odpadną skrzydła :P .Trochę dziwne bo to tylko gra idąc za ciosem nie powinno być możliwości "zmiany członków załogi".

shoondasi

• Gość
« Odpowiedź #1778 dnia: Stycznia 26, 2009, 06:08:49 »
Zapragnąłem skopac Wam tyłki... Od tego się zaczęło  :121:
Pobieram Hyper Lobby, próbuje instalowac i hop!

Co z tym począc? Może to i nieodpowiednie miejsce na takie problemy, ale proszę oszczędzic moje kolana..  :icon_luger_148:  Ewentualnie może byc w oko, Sakai podobno latał bez oka :D

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #1779 dnia: Stycznia 26, 2009, 07:34:53 »
Kurcze czyli tak ma być ; a głupie AI rozwali samolot albo wcale nie wyskoczy kiedy odpadną skrzydła :P .Trochę dziwne bo to tylko gra idąc za ciosem nie powinno być możliwości "zmiany członków załogi".
Marudzisz jak stara baba. Oberwałeś i tyle. Trzeba było siedzieć za sterami jak olo przykazał.

Mazi

• Gość
« Odpowiedź #1780 dnia: Stycznia 26, 2009, 14:01:46 »
Zapragnąłem skopac Wam tyłki... Od tego się zaczęło  :121:
Pobieram Hyper Lobby, próbuje instalowac i hop!

Co z tym począc? Może to i nieodpowiednie miejsce na takie problemy, ale proszę oszczędzic moje kolana..  :icon_luger_148:  Ewentualnie może byc w oko, Sakai podobno latał bez oka :D

Na Viscie HL instaluj z konta administratora. Gdzieś już było o tym na forum.

Sobieraj

• Gość
« Odpowiedź #1781 dnia: Stycznia 27, 2009, 07:54:37 »
Witam. Od paru dni "bawię się" Ił-em Sturmovik wersja 1,2. Mam parę pytań, będę wdzięczny za udzielenie odpowiedzi.
Jak włączyć smugi z końcówek skrzydeł, wciskanie "T" nic nie daje?
W jaki sposób identyfikować cele naziemne budynki, pojazdy itd. o ile pojazdy można znaleźć na mapie i zobaczyć to w jaki sposób zidentyfikować konkretny budynek który trzeba zniszczyć?
Jak w czasie wykonywania misji sprawdzić aktualny stan uzbrojenia?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1782 dnia: Stycznia 27, 2009, 08:42:23 »
Witaj.

(...)
Jak włączyć smugi z końcówek skrzydeł, wciskanie "T" nic nie daje?
(...)

Klawisz "t" jest w grze domyślnie przypisany do włączania dymów. Jeśli u Ciebie naciśnięcie tego klawisza nie włącza dymów, to możliwe są cztery opcje:

1) albo (mniej lub bardziej przypadkiem) zmieniłeś / skasowałeś przypisanie klawisza do tej funkcji - w tym przypadku poszukaj w ustawieniach klawiszy opcji "toggle wingtip smoke" i przypisz do niej pożądany klawisz;

2) albo korzystasz ze "spolszczonej" wersji gry, o której powszechnie wiadomo, że jest skopana i nie wyświetla wielu rzeczy - pomaga wgranie "angielskich" paczy, co oczywiście prowadzi za sobą zanik tekstów w języku polskim, ale przynajmniej gra działa tak jak powinna;

3) albo też jakiś "zewnętrzny" program, działający "w tle", korzysta z tego klawisza i "przechwytuje" sygnał o jego naciśnięciu zanim odbierze go gra - sprawdzić to możesz przez przypisanie tego klawisza do jakiejś funkcji, która na pewno działa (choć jeśli jest tak naprawdę, to nie da się przypisać tego klawisza nigdzie, bo również przy takiej próbie sygnał naciśnięcia zostanie "przechwycony" i gra nie będzie o tym wiedziała; ale to też wyjaśnia tę kwestię, prawda?);

4) możliwe jest również to, że zaczyna Ci się psuć klawiatura, i klawisz ten czasami nie działa - małe szanse, raczej wykryłbyś to wcześniej, choćby przy pisaniu tu na forum, ale sprawdzić nie boli.

Zaznaczyć przy tym muszę, że pierwsza opcja jest zdecydowanie najbardziej prawdopodobna, ostatnia najmniej.

(...)
Jak w czasie wykonywania misji sprawdzić aktualny stan uzbrojenia?
(...)

O ile dany samolot nie jest wyposażony we wskaźniki ilości amunicji / stanu uzbrojenia, to sprawdzić się nie da. I zaznaczyć należy, że jest to zgodne z "prawdą historyczną" - w tamtym okresie normalnym było, że pilot w ocenie ilości posiadanych środków bojowych musiał polegać na swojej pamięci. Jeśli grasz z włączonymi widokami zewnętrznymi, możesz sobie podejrzeć ilość pozostałego uzbrojenia dodatkowego (podwieszanego), ale jest to jakby "lekkie oszustwo". Ilość amunicji do działek / karabinów ocenić można tylko po wskaźnikach w kabinie, o ile takie są. A są na przykład w samolotach Bf-109 czy Fw-190 (oba niemieckie).

Na pozostałe pytanie odpowiedzi nie znam. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #1783 dnia: Stycznia 27, 2009, 10:05:44 »
1. Czy da się manualnie zmieniać mieszankę w Bf-109? Mam taką wątpliwość Bf przy przestawianiu mieszanki nie pojawia się stosowna informacja jak np. w Ki-43 Hayabusa. (choć może informacje pojawiają się tylko w samolotach z PF)
2. Czy wspomnianego już wyżej Mieczysława można trymować na "boki"? Trym steru wysokości działa (i wizualnie i odczuwalnie w locie) natomiast albo coś robię nie tak albo nie ma możliwości trymowania pozostałych.

Z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości.

« Odpowiedź #1784 dnia: Stycznia 27, 2009, 10:17:02 »
Do pierwszego pytania: Nie, mieczysław ma automatycznie dobierany skład mieszanki.
Do drugiego: Nie, mietek jak i foka miały trym steru kierunku ustawiany na ziemi na sztywno przez obsługę, podczas lotu nie było takiej możliwości. W grze nawet na ziemi tego nie zrobisz :)