Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442847 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1785 dnia: Stycznia 27, 2009, 10:51:58 »
Dzięki (tak właśnie myślałem ale nie byłem pewien).
A jak jest z lotkami (ailerons)? 

Sobieraj

• Gość
« Odpowiedź #1786 dnia: Stycznia 27, 2009, 10:58:29 »
Serdecznie dziękuję za błyskawiczną odpowiedz MIRON. Trochę mnie zdołowałeś tym że moja wersja jest skopana
Witaj.

2) albo korzystasz ze "spolszczonej" wersji gry, o której powszechnie wiadomo, że jest skopana i nie wyświetla wielu rzeczy - pomaga wgranie "angielskich" paczy, co oczywiście prowadzi za sobą zanik tekstów w języku polskim, ale przynajmniej gra działa tak jak powinna;
Kupiłem ostatnią wydaną polską wersję 1.2.
Niestety nie znam angielskiego i mogę mieć kłopoty ze zrozumieniem zadań w misjach. Czy polska wesja jest tak mocno skopana? Czy tylko wiąże się to z brakiem np. smug? Jakie patche powinienem wgrać? Dzieki za pomoc.

« Odpowiedź #1787 dnia: Stycznia 27, 2009, 11:42:40 »
W 109 i 190 masz tylko trym wysokości.
W niemieckich bombowcach i 110 masz trymy na sterach wysokości i kierunku, co do lotek to muszę się przyznać, że nie sprawdzałem, ale chyba nie ma.

« Odpowiedź #1788 dnia: Stycznia 27, 2009, 13:44:58 »
:027: :052:

« Odpowiedź #1789 dnia: Stycznia 27, 2009, 14:24:30 »
W niemieckich bombowcach i 110 masz trymy na sterach wysokości i kierunku, co do lotek to muszę się przyznać, że nie sprawdzałem, ale chyba nie ma.
Dla uzupełnienia - w niemieckich bombowcach i Bf110 wszystkie trymy są dostępne  :001:
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

« Odpowiedź #1790 dnia: Stycznia 27, 2009, 18:01:53 »
(...)
Czy polska wesja jest tak mocno skopana? Czy tylko wiąże się to z brakiem np. smug?
(...)

"Skopanie" polskiej wersji to właśnie głównie brak "efektów specjalnych". Ale to właśnie jest znaczne utrudnienie, gdyż brak jest możliwości śledzenia toru pocisków (smugi), oceny skuteczności ostrzału (wybuchy, "śmieci"), i jego efektów (ślady uszkodzeń na maszynie przeciwnika).

(...)
Jakie patche powinienem wgrać? Dzieki za pomoc.

Patche, dodatki i gra przez internet... Il-2, FB, AEP, PF. [UPDATE 29.08.2006]
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #1791 dnia: Stycznia 27, 2009, 18:57:44 »
Mam takie pytanie dotyczące strzelania i uszkodzeń. Często zdarza się tak że grając na najwyższym poziomie trudności lecę za wrogiem Bf-109E pilotując Hawkera Hurricane mk.IIb i strzelam w niego, widzę że moje pociski lecą prosto do celu [rozbłyski a później przelatuję przez odpadki] ale mimo wszystko wróg leci dalej, nie widać żadnych uszkodzeń.  :010:

Z drugiej strony jeszcze się nie zdarzyło tak żeby mój samolot przyjął więcej niż dwa trafienia i nic mu nie było. Zazwyczaj po jednym już trafieniu coś mam uszkodzone, a to działko któreś nie działa, a to silnik a to jakiś ster że manewrować się nie da a już najgorzej kiedy od razu widzę czarny ekran...

Dodatkowo, gdy tak manewruję za uciekającym wrogiem często a raczej zawsze zdarza się tak że mój silnik zaczyna zawodzić.

Tak jak miałem przed chwilą. Hawker Hurricane Mk.IIb [Ja] vs. Bf-110C [weteran]. Lecimy na siebie, poharatałem go troszkę, z jednego silnika poszedł dym... ale i tak miałem problem by go dogonić, musiałem nabierać prędkości opadając a później ostro w górę i atakowałem go przez chwilę z niewielkiej odległości. Mój ogień wprawdzie nie był zbyt celny ale przez "chmurę" szczątków przelatywałem 7-8 razy. Gdy oglądałem go z bliska to jego silnik wydawał dziwne dźwięki... w połowie walki mój silnik też zaczął takie wydawać a gdy już skończyła mi się amunicja nie mogłem wyciągnąć nawet 230km/h i dałem sobie spokój.

Nie wiem jak to możliwe żeby moja nieuszkodzona maszyna zachowywała się gorzej od tego sita które zrobiłem ze Bf-110.

Cały czas podczas walki moc silnika była ustawiona na 100%.

Dodam jeszcze że na najwyższym bram bardzo rzadko.

PS. reklamy mnie dobijają.

« Odpowiedź #1792 dnia: Stycznia 27, 2009, 19:53:59 »
Kolego Kurokow, miło by było, gdybyś podał wersję gry, którą posiadasz. We wczesnych wersjach normalnym było, iż samoloty przeciwnika obdarzone były cudownymi wręcz możliwościami w porównaniu z maszyną gracza. Ale to nie musi być powód.

Wersję gry można odczytać na pierwszym ekranie podczas uruchamiania gry, koło "procentów".

(...)
Dodatkowo, gdy tak manewruję za uciekającym wrogiem często a raczej zawsze zdarza się tak że mój silnik zaczyna zawodzić.
(...)
... w połowie walki mój silnik też zaczął takie wydawać a gdy już skończyła mi się amunicja nie mogłem wyciągnąć nawet 230km/h i dałem sobie spokój.
(...)
Cały czas podczas walki moc silnika była ustawiona na 100%.
(...)

I nic dziwnego. Najprawdopodobniej przegrzewasz silnik, i dlatego ulega on zatarciu. Zwróć uwagę, czy w czasie walki nie pojawia się komunikat "engine overheat". Jeśli tak, to najprawdopodobniej to właśnie jest przyczyną tych akurat kłopotów. Pamiętaj również, że do opanowania temperatury silnika możesz się również posłużyć chłodnicą (radiator) - wystarczy ją otworzyć (domyślnie przycisk "r" bodajże...).

O ile pamiętam, Hurri Mk.II ma też silnik z gaźnikiem pływakowym, który nie lubi ujemnych przeciążeń. Przy ich wystąpieniu przerywa, a nawet może zgasnąć. Co prawda zwykle daje się go znów odpalić, ale nie lubi takich wybryków, i po kilku razach również wyraźnie straci moc.

Poza tym trzeba pamiętać, że Bf-110 ma tylnego strzelca - demona z piekła rodem, który z odległości ponad kilometra potrafi jedną kulą trafić Cię między oczy. Może to on stoi za tą niewytłumaczalną niesprawnością silnika?...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #1793 dnia: Stycznia 27, 2009, 20:05:30 »
Poza tym trzeba pamiętać, że Bf-110 ma tylnego strzelca - demona z piekła rodem, który z odległości ponad kilometra potrafi jedną kulą trafić Cię między oczy. Może to on stoi za tą niewytłumaczalną niesprawnością silnika?...

Nie, jestem na 100% pewny że nie zostałem nawet raz trafiony. Kłopoty z silnikiem nawet nie zbiegły się w czasie gdy byłem pod ostrzałem tylnego strzelca.

O ile pamiętam, Hurri Mk.II ma też silnik z gaźnikiem pływakowym, który nie lubi ujemnych przeciążeń. Przy ich wystąpieniu przerywa, a nawet może zgasnąć. Co prawda zwykle daje się go znów odpalić, ale nie lubi takich wybryków, i po kilku razach również wyraźnie straci moc.

Gdyby mi gasł to bym go z powrotem uruchamiał i hulałbym dalej.

I nic dziwnego. Najprawdopodobniej przegrzewasz silnik, i dlatego ulega on zatarciu. Zwróć uwagę, czy w czasie walki nie pojawia się komunikat "engine overheat". Jeśli tak, to najprawdopodobniej to właśnie jest przyczyną tych akurat kłopotów. Pamiętaj również, że do opanowania temperatury silnika możesz się również posłużyć chłodnicą (radiator) - wystarczy ją otworzyć (domyślnie przycisk "r" bodajże...).

Tak, pojawiał się ten komunikat. Tylko że skoro uszkodzony samolot z powodzeniem ucieka przed sprawnym to znaczy że musi się bardziej gimnastykować, dlaczego więc on nie ma problemów?

wersja gry: v4.07m

« Odpowiedź #1794 dnia: Stycznia 28, 2009, 00:22:51 »
Jak masz ustawioną zbieżność działek/karabinów i z jakiej odległości prowadzisz ostrzał ?

Niektóre rzeczy są niezniszczalne :P
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=6883.195

« Odpowiedź #1795 dnia: Stycznia 28, 2009, 00:51:56 »
Kurokow przegrzany silnik jest mniej wydajny, a jeżeli dłużej polatasz na takim silniku to grozi ci zatarcie i już sobie nie polatasz :003:. Na forum było już pisane o pracy silnika jak i całego układu napędowego. Pamiętaj o pilnowaniu temperatury w czasie lotu to zachowasz lepszą sprawność silnika, a przez to samolotu.

shoondasi

• Gość
« Odpowiedź #1796 dnia: Stycznia 28, 2009, 03:33:26 »
Mam takie pytanie dotyczące strzelania i uszkodzeń. Często zdarza się tak że grając na najwyższym poziomie trudności lecę za wrogiem Bf-109E pilotując Hawkera Hurricane mk.IIb i strzelam w niego, widzę że moje pociski lecą prosto do celu [rozbłyski a później przelatuję przez odpadki] ale mimo wszystko wróg leci dalej, nie widać żadnych uszkodzeń.  :010:
Mimo wszystko, strzelanie z karabinów maszynowych, (nawet jeśli ma się ich 12, jak HH Mk.IIb) do dobrze opancerzonych celów, nie zawsze odnosi zamierzony skutek. Zwłaszcza gdy do celu daleko. Przesiądz sie na Mk IIc ;)

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #1797 dnia: Stycznia 28, 2009, 07:49:32 »
Tak to już jest z tymi dwusilnikowymi maszynami że pranie w kadłub niewiele daje. Spróbuj zapalić jeden z silników lub odrąbać skrzydło. Pamiętaj że na poziomie Ace czy veteran tylny strzelec to Zajcew i każde dłuższe zatrzymanie na 6 skończy się olejem na szybie lub kulką miedzy oczy. Atakuj z przewagą prędkości lub z przodu. AI zdradza wyraźną niechęć do ostrzału z naprzeciwka.

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #1798 dnia: Stycznia 28, 2009, 11:26:41 »
W książce "Asy Myśliwskie Aliantów" przeczytałem że atak na Bf-110 od przodu był niezalecany :P

Z jakiej odległości strzelam? Cóż, jak miałem ikonki przy wrogu to widziałem, otwierałem ognień w odległości 1.00 i zazwyczaj było celnie, na minimalnym poziomie trudności potrafiłem zrąbać 16 walcząc z nimi sam  :001:

W książce o której wspomniałem na początku pisze coś o uruchamianiu celowników, czy celownik jakoś działa? Żeby określić odległość, pomóc sobie ze strzelaniem z wyprzedzeniem?

chincz

• Gość
« Odpowiedź #1799 dnia: Stycznia 28, 2009, 12:02:32 »
Trafiasz z 1 km i szukasz pomocy w temacie dla początkujących? Mistrzu  :002: