Kangurinho, cały sekret celowania i trafiania z kaemów w tej grze kryje się pod magicznym hasłem 'convergence'. Domyślnie wartość ta jest ustawiona na 500m co jest totalną pomyłką. Ponoć w samolotach z okresu standardowo było 300. Dla mnie sensowna zabawa zaczyna się jak ustawimy na 100. W teorii wygląda to tak, że powiedzmy, że masz ustawione te 300 i faktycznie strzelasz z 300m, trafiasz, ale zamiast spektakularnej kuli ognia widzisz najwyżej strużkę dymu. Cały problem chyba w tym, że na tym dystansie rozrzut jest wciąż spory i nawet jeśli trafiasz, to i tak nie wszystko co wystrzeliłeś trafia w cel, stąd małe uszkodzenia przeciwnika. Jeśli przy tych ustawieniach strzelasz z bliższej odległości to mimo trafienia, część kul i tak idzie bokiem - efekt ten sam. Jak ustawisz na 100, to na tych 100 metrach, czyli dystansie na którym samolot przeciwnika wypełnia ci cały celownik tak pi razy oko powinna być już konkretna kondensacja ołowiu i Zero powinno się zapalić. Niestety przy takich ustawieniach jesteś zmuszony prać z bliska. Nie wiem na ile Ci to pomoże, u mnie się poprawiło, chociaż wciąż daleko mi do jakichś wybitnych umiejętności w tej grze. Ogólnie polecam poczytać sobie artykuły na
http://mission4today.com - mają tam fajny art o poprawkach w celowaniu i innych takich. Jeśli ktoś wie lepiej i to ja coś pokręciłem, to chętnie posłucham mądrzejszych w tej kwestii

Andrew, na pewno nie stery i na pewno nie java. Jakie skiny pobierasz i jaką wersję Sturmovika odpalasz? Bo jeśli np masz hi-resowe skiny z All Aircraft Arcade i pchasz je pod zwykłe 4.08 to raczej nie pójdą, one są zdaje się robione pod modowaną wersję AAA UI.