Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 416369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #2460 dnia: Maja 12, 2010, 16:40:12 »
Witam.
Minamir . Wygląda na to, że Twoje ustawienia w iłku są OK. Na wszelki wypadek w głównym setupie Poustawiaj na default sprawy karty dźwiękowej i urządzenia odtwarzającego. Sprawdź jeszcze to, czy przycisk do "pusch to talk", nie ma aby jakiejś koligacji z iłkiem, choć nie sądzę...Aby się o tym przekonać to: Ustaw TSa na aktywację głosową, Skonfiguruj czułość przy wyłączonym iłku, Zapytaj kolegów jak tam-co tam słychać itd. Potem Odpal iłka, Zobaczymy co się stanie...
   Podejrzewam jednak, że winny może być soft do obsługi dźwięku na twojej maszynce. Na jakim systemie Jedziesz? Jaki program ( poza systemowym) steruje głosem na Twoim PC? Czy Grasz może w słuchawkach, czy na głośnikach?
   Mogę jednak strzelić i pokusić się o zaproponowanie Ci zaznaczenia mikrofonu w urządzeniach  do nagrywania, wyciszenia mikrofonu w odtwarzaczu dźwięków i może jeszcze najważniejsze : jeżeli Masz kamerkę internetową, to Sprawdź, czy tam też jest wyciszony mikrofon. 

pozdr

Gizmous

• Gość
« Odpowiedź #2461 dnia: Maja 12, 2010, 17:51:14 »
Mam pytanie jak postawić server na multi tzn czy jest mozliwosc aby samemu ustawic: mape, pogode, warunki zwyciestwa itd? Jesli tka to jak to zrobic? To pytanie sie pewnei juz pojawiło ale nie mogłem nigdzie znaleźć.

Gizmous

• Gość
« Odpowiedź #2462 dnia: Maja 12, 2010, 23:45:36 »
Zapomniałem zapytać o jeszcze jedna rzecz. Gdy prosze baze o podanie kierunku do celu badz bazy podaja mi jakis wektor jakie urzadzenie w samolocie wskazuje mi ten wektor? Czy mozna nawigowac inaczej niz przez porownywanie tego co widac na ziemi z tym co namapie i uzyciem kompasu?

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2463 dnia: Maja 14, 2010, 17:52:06 »
Kompas jest okrągły, tak? No to okrąg ma 360 stopni, tak? W każdym razie obczaj obrazek: http://www.nurkomania.pl/sprzet_nurkowy/kompas_opis.png

Tak czy siak, jeśli masz włączony speedbar, tam podaje twój kurs w stopniach.

Nawigować można na wiele sposobów, niestety sekstans, ani GPS nie były na wyposażeniu samolotów z okresu II wojny światowej :)

Teraz ja mam pytanie nieco z innej beczki - skok śmigła! Generalnie wiem co i jak, ale czytałem gdzieś, że do normalnego latania powinno się ustawić ciąg jakoś 70, skok 70-80, a w walce skok na 100. Tylko jak patrze na wskazania obrotomierza, to wychodzi na to, że trzeba w zasadzie stale operować skokiem, żeby utrzymywać optymalne obroty (amerykańskie samolociki mają nawet taki zielony pasek). Jak to w końcu jest? Miotam się nieco między kwestią optymalne obroty silnika a opór śmigła. W sumie nie wiem też, czy te obrotomierze nie kłamią, bo przy niektórych kokpitach (P40 z ultrapacka) wskazówka ani drgnie.

Aha jeszcze jedno, jakby ktoś mógł polecić jakiś przyjemny serwer dla początkujących, gdzie nie spadałbym 3 minuty po starcie, to bym się ładnie uśmiechnął. :)

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2464 dnia: Maja 14, 2010, 22:07:58 »
Dziś, z pomocą kolegów z dyonu, rozwiązałem problem z tymi szumami. Tak ustawiłem regulację nagrywania http://img130.imageshack.us/i/dzwiekinput.jpg/ a tak odtwarzania http://img69.imageshack.us/i/dzwiekoutput.jpg/ i nie było problemów ze zrozumieniem mnie.

« Odpowiedź #2465 dnia: Maja 14, 2010, 22:37:43 »
Nawigować można na wiele sposobów, niestety sekstans, ani GPS nie były na wyposażeniu samolotów z okresu II wojny światowej :)
Sekstans nie, ale sekstant owszem ;)

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2466 dnia: Maja 15, 2010, 17:53:35 »
Faktycznie, rzymskie monety nie wchodziły w skład wyposażenia spita :)

Gizmous

• Gość
« Odpowiedź #2467 dnia: Maja 18, 2010, 14:51:58 »
Dobra ale jak jest z tymi serverami jak je zakładać, potrzebny jest program hyperlobby sciągnałem najnowsza wersje zrobilem konto i co dalej? Wszystko włącza się normalnie ale serverów nie widzę. Mam najnowszą wersję gry jak i hyperlobby.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2468 dnia: Maja 18, 2010, 17:31:58 »
Wybierz odpowiednią grę (il-2 1946) z listy i zlokalizuj .exe, jak dalej nie śmiga to sprawdź czy hyperlobby jest dopuszczone do sieci w firewallu i tak samo iłek (mnie np z firewallem w ogóle nie śmiga, więc muszę grać bez), jak wszystko zrobiłeś dobre, to powinieneś logując się do HL widzieć serwery, wybierasz jeden klikając 2 razy i to odpala iłka.

Gizmous

• Gość
« Odpowiedź #2469 dnia: Maja 18, 2010, 17:55:21 »
Wielkie dzieki. Mam jeszcze pytanie co do tworzenia serverow gdzie w HL je tworzyc?

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2470 dnia: Maja 18, 2010, 20:16:41 »
Nie mam pojecią :) Ale jeśli chcesz pograć z kumplami po prostu, to załóż serwer bezpośrednio w Iłku i podaj znajomym IP, niech wklepią w opcji join i będzie mogli hulać.

« Odpowiedź #2471 dnia: Maja 21, 2010, 21:47:47 »
Czy FW190 nie posiada trymerów lotek/steru kierunku? Nie mogę skompensować efektu gyro w najmniejszym stopniu... działa tylko trymowanie steru wysokości.

« Odpowiedź #2472 dnia: Maja 22, 2010, 11:35:51 »
Nie ma trymu lotek, ale kierunku jest. FW zawsze ściąga trochę w lewo, niestety alianckie samoloty są pod tym względem dużo lepsze i wygodniejsze.

Co do zakładania serwera w IL2 - wystarczy wejść do pokoju Open Mission lub Coop Mission na pierwsze miejsce i czekać na chętnych do grania.
Miejsce na Twoją reklamę.

Wołejek

• Gość
« Odpowiedź #2473 dnia: Maja 30, 2010, 12:08:13 »
Całkowicie się zgadzam. Czy wogóle jakieś samoloty Luftwaffe okresu II Wojny Światowej posiadały trymer lotek?

« Odpowiedź #2474 dnia: Maja 30, 2010, 14:14:24 »
Całkowicie się zgadzam. Czy wogóle jakieś samoloty Luftwaffe okresu II Wojny Światowej posiadały trymer lotek?
Ja się nie zgadzam.
Nie było trymerów, nie było samolotów, nie było Luftwaffe, nie było niczego.
Nie było wojny ... ,  jak oni mogli prowadzić wojnę, jak nie mieli naszej gry, w wersji UP2.01 :icon_rolleyes:
Leszek