Witam wszystkich jako nowy użytkownik.
Forum śledzę już dobre 4-5 miesięcy, mniej więcej od czasu gdy chciałem kupić da best sim ever, czego nie zrobiłem

.
Co do głównego wątku - nowa rosyjska produkcja to według wielu nie to samo co radziecka. Wraz z prywatyzacją przyszło lepsze - i jakość zegarków się obniżyła. Jeśli nie przeszkadza Ci że zegarek będzie miał 30, albo więcej lat możesz polować na Poljota De luxe. Jeśli natomiast chcesz coś nowego polecam coś co sam posiadam - Poljot Aviator ze skrzydełkami
http://www.watchtime24.sisco.pl/catalog/images/zegarki/mechaniczne/33/DSC05243.JPG . Niestety, widzę że podrożał i to nie mało :/. Wszystko rozbija się o zasobność portfela - pamiętaj tylko, że na zegarek będziesz patrzył przez minimum parę lat i czasem warto dołożyć te 200zł i kupić zegarek który naprawdę się nam podoba. Pamiętaj także, że mechaniczny zegarek to nie to samo co kwarcowy - opóźnienia lub przyspieszenia są tu normalne i to niezależnie od ceny.
Jeśli chcesz możesz poszukać na stadionie XX lecia - tamtejsi handlowcy posiadają poljoty, wostoki w bardzo atrakcyjnych cenach (różnica w jakości - te ze stadionów nie są idealne, gdzieś czytałem że poljot prosto z fabryki potrafi się późnić/spieszyć o 120s/dzień! - natomiast u dealerów kupisz zegarki już dostrojone). Poza tym u dealerów masz pewną gwarancję.
Z wodoszczelnością tych Aviatorów, jak też innych rosyjskich zegarków także nie jest za ciekawie - ogólnie, mimo zapewnień producenta nie zaryzykowałbym pójścia z nim na basen

. Jeśli masz możliwość zaryzykowałbym kupno za granicą, jest dużo sklepów z poljotami w usa (google>russian watches). Można pokusić się np. o Sturmanskije, bardzo męskie z ładną historią (Gagarin miał taki podczas swojego lotu w kosmos).
A co sądzę o moim aviatorze? piękny, duży (45mm), z duszą - niczego więcej nie potrzebuję, może tylko żeby były tańsze.
A Vostok Amfibia ? - tani i skuteczny, za obecną cenę tego aviatora można mieć 7 LOL. Nie jest, moim zdaniem, specjalnie wyjściowy ale też nie musi

.
Polecam także polską stronę Poljota
http://www.poljot.com.pl/. Uwaga - najlepiej zadzwonić i spytać się co i za ile - ja na odpowiedź mailową czekałem ok 3 tygodni, przez co zdecydowałem się na aviatora (chciałem jakiś z serii szturmanskije).