Autor Wątek: Zegarek dla pilota  (Przeczytany 66028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leon

• Global Moderator
Odp: Zegarek dla pilota
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 29, 2008, 20:54:18 »
A ja dziś na starociach za całe 30 PLN nabyłem w pełni sprawny automatyczny zegarek Poljota:
http://www.ussrwatches.info/main.php?g2_itemId=1971
Mosiężna koperta, niebieska opalizująca tarcza, stan dobry, jak na razie działa :004:. W środku legendarny werk z lat 70tych 2616.2H.
Wiem, że istniała jeszcze inna wersja kolorystyczna:
http://www.moje_zegarki.republika.pl/gal/w63b.jpg
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 29, 2008, 21:33:44 »
Szyk, też bym z chęcią przygarnął.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 30, 2008, 11:08:11 »
No, szyk. Mój wygląda o wiele gorzej. Ale jak trafię w Totka, to go dam do remontu ...  :003:

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 30, 2008, 16:54:29 »
Glebas - na allegro są tarcze do Poljotów. Popatrz może któraś pasuje do Twojego. A jak nie to giełdy staroci. Można kupić werki na części.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 30, 2008, 19:16:49 »
Tarcza, to jeszcze jako tako, gorzej z kopertą, ale masz rację, trzeba by się tym zainteresować. W końcu to kawał historii ... mojej rodziny... :001:

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 30, 2008, 20:39:09 »
Właśnie. Historia. Dlatego też tego co teraz się kupuje w każdym sklepie nie uważam za zegarki dla mnie;) Kilkuletnie pykawki na baterie. Jeżeli nawet szwajcarskie firmy wypuszczają teraz zegarki z domyślnym okresem użytkowania kilku, max kilkunastu lat to zegarki z historią trzeba szanować.
Mam w domu chyba 5 czy 6 mechanicznych zegarków. Kilkudziesięcioletnia Rakieta po dziadku, dwudziestopięcioletnia Sława - pierwszy mój zegarek. Ponad dwudziestoletni Atlantic Trubadur od matki... Teraz ten Poljot. Myślę, że z czasem będzie ich coraz więcej.   
A od czasu gdy dostałem pierwszy automat Wostoka poczułem, że to będzie moje hobby ;).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2008, 20:47:30 wysłana przez Leon »
Marcin Widomski

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 30, 2008, 21:09:44 »
Jeżeli nawet szwajcarskie firmy wypuszczają teraz zegarki z domyślnym okresem użytkowania kilku, max kilkunastu lat to zegarki z historią trzeba szanować.
Kilkanaście lat... ale na dnie oceanu, marszów przez Gobi, skakania po Himalajach i wakacjach na ISS. Zwróć uwagę, że wymagania co do zegarków nawet tych co tylko mają ładnie wyglądać - są coraz wyższe. Natomiast co do "kilkuletnich pykawek na baterie", to niektórzy na tym świecie wymagają precyzji od zegarka ;)  Automaty nie zawsze potrafią jej dostarczyć, w zasadzie nigdy na takim poziomie co kwarce.

Omega Seamaster Diver Quartz bardzo chętnie wezmę ;) wolałbym go od wersji automatic.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2008, 21:22:55 wysłana przez Sundowner »

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 30, 2008, 23:06:58 »
Ano, coś za coś. A de gustibus...
PS. Ja bym wolał leciwego Atlantica Worldmastera ;).
Marcin Widomski

KroXeN 44

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Lipca 22, 2008, 10:42:13 »

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 27, 2008, 20:01:23 »
Kolejny Poljot

Marcin Widomski

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 27, 2008, 21:31:29 »
Kurde muszę mieć mechaniczny zegarek. Tego wymaga mój image :D Mechaniczny zegarek na szerokim pasku. Będzie doskonale harmonizował z moim nowym tatuażem i stylem 'colonial' którego jestem ostatnio gorącym zwolennikiem :D

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 27, 2008, 21:45:47 »
"Upadek Schmeissera - początek" do nabycia w księgarni w twoim mieście, tylko 9.99 !

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 27, 2008, 21:52:59 »
"Z całym szacunkiem Sir, to będzie dzień ich chwały'  :118:

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #58 dnia: Lipca 27, 2008, 22:11:49 »
:)
Generalnie to ten zegarek kupiłem aby mi się komponował do AK-74 i munduru VSR (Schofield), ewentualnie maskłata. No do pilota to temu daleko ale...
Marcin Widomski

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #59 dnia: Września 11, 2008, 14:04:05 »
No dobra - miałem plan - miło być klimatycznie, staro, po rusku.
Oto co z planu wyszło - zegarek dla gieroja WWS:

Marcin Widomski