Autor Wątek: Zegarek dla pilota  (Przeczytany 66150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Zegarek dla pilota
« Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 05, 2013, 16:37:51 »
Eleganckie cykadełko! Gratuluję Leon :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #91 dnia: Stycznia 05, 2013, 21:40:35 »
Zarąbisty. Czytelny, " prosty " czyli nieprzekombinowany. Miałem po dziadku przedwojennego TISSOT'a, tylko z białą tarczą i po imprezie u mnie w domu znikł. Wciąż nie mogę go odżałować. Kij w oko ulągowi, który go przywłaszczył sobie. Był zbudowany w podobnej formie. Tylko miał skórzany pasek, złote wskazówki i cyferki :cry:

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 05, 2013, 22:46:06 »
Dzięki.
To chińsko-japońska pomniejszona do 47 mm (oryginał 55 mm) kopia kultowego zegarka dla Luftgangsta czyli B-uha o tarczy Baumuster A (produkowany przez m.in. Stowę, Laco, IWC). Tarcza, koperta (stal nierdzewna), szkło mineralne to chiński wyrób, w środku siedzi japoński werk automatyczny Miyota'y (nieco uboższa wersja niż montowany aktualnie w niektórych fliegerach Laco). Całość składa i rozprowadza firma Ticino.
http://www.sizzlinwatches.com/proddetail.php?prod=ticino_pilot_006
Jedyna wada - przeszklony dekiel pokazujący mikrusi mechanizm, oryginał miał pełny.

Mam chyba z 50 zegarków z lat 1920-2012 ale już raczej wiem, że poza Omegami z lat 1930. i sowieckimi/noworuskimi Amfibiami ten będzie jednym z moich faworytów ;).
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 27, 2013, 15:53:03 »
Fotka słaba i na szybko ale coś widać.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwca 28, 2013, 22:30:32 »
W planie był RWD-6 G.Gerlach ale one też "chyńskie", stąd wziąłem tańszy zamiennk  ;D :

Uploaded with ImageShack.us
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #95 dnia: Czerwca 28, 2013, 23:52:37 »
Marcin Widomski

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #96 dnia: Czerwca 28, 2013, 23:57:06 »
Leon, to z Tobą się wymieniał minister Sławuś? :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #97 dnia: Czerwca 29, 2013, 00:01:09 »
Rutkov, minister za takimi starociami nawet by się nie obejrzał ;).
A fotkę tą zrobiłem aby sprawdzić jak 303 G. Gerlach wpisuje się w klimat zegarków z lat 1930/40. Moim zdaniem jest OK.
Marcin Widomski

« Odpowiedź #98 dnia: Czerwca 29, 2013, 16:54:00 »
Mój zegarek
Timex T2N793 - pierwszy fajny zegarek na mojej ręce, wcześniejsze to podróby za 30zł :) Sprawuje się idealnie, nie trzeba co chwilę ustawiać czasu, ponieważ granica błędu w jego przypadku to jedynie 10 sekund w skali miesiąca.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #99 dnia: Czerwca 29, 2013, 17:41:37 »

Marcin Widomski

Offline Marzen

• *
  • Dzban Fan :)
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwca 30, 2013, 00:42:10 »
Przepiękny ! Duży unikat ?

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #101 dnia: Czerwca 30, 2013, 01:18:21 »
Hej, to forumowa limitka (http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?), wykonana w liczbie 99 sztuk. W sumie niby nic specjalnego, chiński manualny mechanizm, tarcza, wskazówki nawiązujące do zegarkow wykonanych dla RAF w czasie wojny według specyfikacji 6B/159, szafirowe szkło, od zera zaprojektowana koperta i koronka ale... jara!
A tak wyglądały oryginały:

PS
G. Gerlach wykorzystując wskazówki i kopertę Dywizjonu 303 wypuszcza właśnie zegarek Batory.
http://gerlach.org.pl/nasze-projekty-2/juz-wkrotce/ms-batory/
Marcin Widomski

« Odpowiedź #102 dnia: Lipca 01, 2013, 23:53:13 »
Witajcie po latach! Ja właśnie nabyłem takie cuś:

http://oris.chronos24.pl/

BARDZO polecam, prezentuje się wyśmienicie. Seria limitowana 1932 sztuki ;-)

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #103 dnia: Lipca 01, 2013, 23:56:19 »
Ładny!
Marcin Widomski

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #104 dnia: Lipca 26, 2013, 23:47:31 »
Hej, Gerlachy wypuszczają właśnie dwa nowe zegarki nawiązujące do tematyki lotniczej.
RWD 6 - z małą i duża sekundą.

Oraz PZL P.24:

Marcin Widomski