Autor Wątek: Zegarek dla pilota  (Przeczytany 66185 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Zegarek dla pilota
« Odpowiedź #150 dnia: Lutego 08, 2016, 12:15:48 »
Wczytałem się trochę w temat i faktycznie chyba nie ma się czego obawiać. Udało mi się namierzyć niesprawnego ACzS-1 za 70zł + koszty przesyłki, chyba zaryzykuję i kupię.
P.S. Leon w kwestii naprawy takiego zegara to udać się do pierwszego lepszego zegarmistrza z dobrą opinią, czy szukać raczej kogoś kto się w specjalizuje w ich naprawie?

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #151 dnia: Lutego 08, 2016, 14:56:54 »
Nie wiem czy znajdziesz specjalistę od akurat tego typu zegara. Każdy majster "prawdziwy" powinien sobie dać radę. Gorzej z dostępnością części zamiennych ;).
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #152 dnia: Lutego 10, 2016, 08:32:14 »
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #153 dnia: Lutego 10, 2016, 10:21:59 »
Proszę.... nie pokazujcie mi tego.
W środku chiński ST-16, bez żadnych oznaczeń itp. Czyli najzwyklejszy kolon Miyoty;) Informacja na stronie producenta o "Swiss made automatic movement" jest po prostu nieprawdziwa. I w świetle obowiązującego prawa nielegalna.
http://www.czwarty-wymiar.pl/viewtopic.php?t=21299&postdays=0&postorder=asc&start=360
http://zegarkiclub.pl/forum/topic/127221-błonie-dywizjon-302/page-9
Zegarek 302 jest w żaden sposób niewart żądanej za niego ceny. IMO estetycznie też jest fatalny, to zlepek wszystkiego co się mogło projektantowi kojarzyć z lotnictwem. No ale, de gustibus....
Owa "legendarność" też do zegarków składanych w Błoniach jest IMO mocno doszywana. Toż to Kirowskie z polskimi tarczami, później deklami i mostkami. ;)

EDIT
Pożyczyłem miernik promieniowania, leciwy ale coś tam mu drga jeszcze. Obmierzyłem zegarki.

Większość zegarków nie wychyla wskazówki ponad tło.
Ale dwa wykazują promieniowanie.
Helvetia:

4-7 mikrogreje/h na szkle i 0,5 w odległości 10-20 cm.
Gwiazdka-ślimak:

5,5-8 mikrogreja/h na szkle i 0,75 w odległości 10-20 cm.
Wg. popularnych źródeł jedno prześwietlenie to  0,1–2,5 mGy (miligreja)
Co ciekawe sowieckie Amfibia (ok. 1980) i Ural (1957) dały wskazanie na szkle wyższe niż tło, do 0,5 mikrogreja/h.
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2016, 14:53:04 wysłana przez Leon »
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #154 dnia: Lutego 13, 2016, 09:30:54 »
Leon czyli te zegarki z dwóch ostatnich zdjęć, potwierdzają teorię że im ciemniejsza farba na indeksach i wskazówkach, tym większe promieniowanie?
Tak na marginesie to świetna ta Helvetia którą pokazałeś. Do mnie jeszcze nie dotarł ACzS-1 a szkoda, myślałem że się nim nacieszę przez weekend... Z drugiej strony jak tu się cieszyć z zepsutego zegarka? :D

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #155 dnia: Lutego 14, 2016, 01:19:30 »
Poniżej bardzo ciekawe opracowanie tyczące zegarków i farby radowej:
http://pbadupws.nrc.gov/docs/ML0731/ML073120009.pdf
Zestawienie wyników jest na stronie 34. Zegarki w szafce, na półce czy na ścianie to dawka kilku miliremów rocznie (kilku setnych milisiwerta). Nic szkodliwego.

PS
No, Helvetia miodzio. I jeszcze nawet tania była ;).
Marcin Widomski

« Odpowiedź #156 dnia: Września 29, 2016, 12:43:03 »
Panowie, a co sądzicie o takiej zabawce:

https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/sport-i-rekreacja/wedrowka/fenix-3-sapphire/prod516264.html

Kurcze, strasznie się napaliłem na ten zegarek.

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #157 dnia: Października 07, 2016, 20:36:23 »
Też podoba mi się ten smartwatch, ale na chwilę obecną nie dysponuję wolną kasą w takiej ilości :cry:

« Odpowiedź #158 dnia: Października 07, 2016, 21:45:21 »
Feniksy są fajne, ale na moje oko do codziennego użytkowania to przerost formy nad treścią :D Zastanawiałem się nad dwójką, ale biegając w porywach 10 km, to też byłby zdecydowany overkill. Takie cudeńka proponuję kupować od razu z monitorem tętna  8)

« Odpowiedź #159 dnia: Października 09, 2016, 13:07:13 »
No ja jeszcze się zastanawiam. Generalnie największym konkurentem Garmin Fenix 3 jest Suunto Ambit3.

Tutaj świetne porównanie: http://www.goultra.pl/garmin-fenix3-vs-suunto-ambit3/

Fińskie zegarki są bezkonkurencyjne jeśli chodzi o dokładność śladu GPS. Garmin ma niestety w tym polu wiele do nadrobienia, choć całościowo Fenix 3 jako zegarek (smartwatch) wypada ponoć lepiej (możliwości customizacji tarczy, widżety itp.). Suunto jest natomiast znacznie tańszy.

Ponoć niedługo ma wyjść Suunto Ambit4 i być może poczekam by zobaczyć jak wysoko Finowie zawieszą poprzeczkę tym razem.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #160 dnia: Listopada 12, 2016, 23:00:17 »
https://youtu.be/5xUkkbTU1sE
Marka Błonie, wyjaśnienie na samym końcu filmu.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #161 dnia: Marca 10, 2017, 09:08:21 »
Od miesiąca mam powrót do mierzenia czasu. Ostatni zegarek miałem jeszcze w czasach szkolnych (będzie dobre 15 lat temu), a potem jakoś tak odwykłem i w zasadzie wystarczał mi zegarek w telefonie. Niemniej jednego dnia zostałem zaskoczony i otrzymałem "cykadełko" które przyjechało do mnie zza wielkiej wody. Jako, że to powrót do mierzenia czasu to też nie mam wygórowanych oczekiwań. Nie jestem takim koneserem jak np. Leon. Grunt, że jest czarny i w klimatach lotniczych (military look). Sam zegarek jest bardzo wygodny, nie czuć go na ręce - nie przeszkadza. Pasek NATO faktycznie się sprawdza. Poza tym ma wszystko co niezaawansowany użytkownik potrzebuje. Jest datownik, sekundnik, w nocy po naświetleniu wszystkie oznaczenia elegancko widać. Świecą się przyjemnym zielonym kolorem. Jest czytelny i w czarnym macie, więc pasuje do płaszcza ;).

Techné Harrier model 388.123, na mechanizmie kwarcowym Miyota GP11. Koperta aluminiowa o wymiarach 41x11mm. Pasek nylonowy NATO. Szkiełko mineralne.

Co ciekawe. Sam zegarek stylizowany jest na zegary lotnicze. Natomiast wszystkie instrukcje wydrukowane są na papierze niczym... stara gazeta. Ma to wyglądać jak instrukcje wojskowe z dawnych lat. Wszystko czarno-białe, z wątpliwą jakością druku ale czytelne. Całość bardzo klimatyczna i gustowna w dodatku podana w ładnym pudełku :). Na razie jestem bardzo zadowolony, więc jakby ktoś przymierzał się do zakupu to mogę z czystym sumieniem polecić.
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2017, 22:29:00 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #162 dnia: Marca 10, 2017, 18:32:19 »
Niech się nosi ;).
Nie zapomnij tylko nakręcać codziennie rano ;). Niby to bateria ale nakręcić można ;) Nie zaszkodzi ;).
Marcin Widomski

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #163 dnia: Marca 22, 2017, 23:37:55 »
Ja ostatnio natrafiłem na zegarki AVI-8, choć pewnie na zachodzie pełno podobnych "manufaktur" - https://www.avi-8.co.uk

Na kilometr czuć, że to tylko stylizowane zegarki, ale mi te klasyczne jakoś nigdy szczególnie nie podchodziły. Pewnie dlatego swego czasu skusiłem się na WX302. Zasmuciły mnie te ujawnione informacje o mechanizmie, aczkolwiek ani na markę ani na konotacje z Dywizjonem 302 jakoś szczególnie nie "leciałem". Mi się ten zegarek po prostu spodobał. No i od ponad roku noszę i działa OK, choć ja dość często zdejmuję i przez to muszę go często nastawiać.

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #164 dnia: Marca 23, 2017, 09:41:54 »
Też się nad nim zastanawiałem (właśnie nad WX302 i nowym Harrierem) ale brak szafirowego szkiełka i sporo problemów z nimi opisanych  na różnych forach mnie odstraszył. Zamiast jego chyba kupię sobie Citizena AT8020-03L.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500