Autor Wątek: Zegarek dla pilota  (Przeczytany 66157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Zegarek dla pilota
« Odpowiedź #195 dnia: Maja 31, 2023, 23:03:17 »
Ciekaw jestem jak ma się szkło mineralne do szafirowego, bo model który wybrałem akurat ma mineralne. Decyzji już zmieniał nie będę, ale dziwi mnie troszkę, że tańszy model ma szafirowe a ten mineralne.
Citizen zawsze kojarzył mi się z lotniczymi zegarkami, może to dlatego, że kiedy byłem jeszcze piękny i młody z zazdrością patrzyłem na zegarek mojego instruktora.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #196 dnia: Czerwca 01, 2023, 09:09:41 »
Szafirowe szkiełko jest trwalsze. Trudniej je zarysować. A reszta to kwestia użytkowania. Dzisiaj można sobie folię nakleić, albo szkiełko i po problemie. Szkiełka mineralne się też wymienia. Wyjdzie w praniu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #197 dnia: Czerwca 01, 2023, 13:39:36 »
Mam w swoim Citizenie Eco drive wr200 dwie ryski (pęknięcia) na szkiełku mineralnym i niestety już delikatnie paruje po zanurzeniu się w wodzie głębiej.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #198 dnia: Czerwca 02, 2023, 09:20:40 »
Szafirowe szkiełko jest trwalsze. Trudniej je zarysować. A reszta to kwestia użytkowania. Dzisiaj można sobie folię nakleić, albo szkiełko i po problemie. Szkiełka mineralne się też wymienia. Wyjdzie w praniu.
Mazak,
Możesz przybliżyć sprawę szkiełka, pytam z ciekawości, bo to że na szkiełka "mizianych" zegarków takowe są produkowane, ale o folii do zegarków z prawdziwego zdarzenia, posiadających nierzadko lekko wypukłe szkiełko, nie słyszałem.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #199 dnia: Czerwca 02, 2023, 09:36:39 »
Jak z szukaniem szkiełka czy folii na smartfony. Specjalnie nie ma co przybliżać. Trzeba szukać po modelu zegarka lub średnicy szkiełka. Do swojego klasycznego Harriera dopasowałem folię po średnicy i mi docięli. Zaraz po zakupie zabezpieczyłem sobie mineralne szkiełko. Folia trzyma się do dzisiaj. W Smartwatchu pod zegarek dopadłem szkiełko firmy Spigen i też ma się dobrze. Pewnie gorzej jak są wklęsłe lub wypukłe, ale i to się da ogarnąć.

Natomiast wiadomo, na zegarku dobra oksyda i szafirowe szkiełko to super sprawa. U mnie Samsungu jestem pełen podziwu dla oksydy na pierścieniu, bo tyle razy gdzieś tym zdzieliłem, a tu ani śladu. Ani wgniota ani rysy :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #200 dnia: Czerwca 02, 2023, 10:14:55 »
OK,
Najważniejsze to wiedzieć, że coś takiego w ogóle istnieje.
Dzięki :)

« Odpowiedź #201 dnia: Czerwca 13, 2023, 07:42:09 »
Edycja kolekcjonerska Starfield za 1280 zł zawiera zegarek LPV6 Chronomark Smartwatch. Przymierzam się do zakupu.

https://www.eurogamer.pl/kolekcjonerka-starfield-oficjalnie-drozsze-wydanie-z-zegarkiem-i-pierwszym-dlc

« Odpowiedź #202 dnia: Kwietnia 09, 2024, 14:42:48 »
Mam ochotę na swoją 40-tkę otrzymać od żony zegarek :). Po tym jak na 30-tkę kupiła mi wybranego przeze mnie Parnisa, który jakieś 80% czasu spędził w szafce lub u zegarmistrza, bo ciągle się psuł - postanowiłem teraz przed zakupem was zapytać, czy warto.

Znalazłem coś takiego w necie i spodobał mi się z wyglądu, ale nie za dużo opinii w necie na temat tej firmy jest, a to co znalazłem na Reddicie, wygląda jak boty zachwalające te zegarki :). Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie z tymi zegarkami??

Chciałem coś w miarę rozsądnej cenie, bo nie mam ochoty wydawać na zegarek połowy wartości samochodu. Ale też 200-250 euro, to kwota, której mi szkoda na jakiś badziew.
Dajcie znać co myślicie o tym, tutaj link:

https://www.lilienthal.berlin/c01-116-b023c
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 10, 2024, 07:40:14 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #203 dnia: Kwietnia 10, 2024, 08:16:31 »
Musiałbyś wyczaić jaki tam mechanizm siedzi. Gdzieś wyczytałem, że Myiota, ale źródełko takie sobie.

« Odpowiedź #204 dnia: Kwietnia 10, 2024, 09:20:46 »
Też szykuję się na Lilienthala, tylko że takiego: https://www.lilienthal.berlin/pl/c01-110-b004f
Po prostu mi się podoba, kojarzy mi się z DeLoreanem. Nawet się nie zastanawiałem jaki ma mechanizm, bo jeszcze nigdy nie miałem kłopotów z żadnym zegarkiem, a ich nie oszczędzam i właściwie nigdy nie ściągam z nadgarstka.
PFS_milo

« Odpowiedź #205 dnia: Kwietnia 11, 2024, 16:05:54 »
Ta seria Chronograph całkiem estetyczna, reszta wygląda dość przeciętnie... Ale to oczywiście kwestia gustu.

Musiałbyś wyczaić jaki tam mechanizm siedzi. Gdzieś wyczytałem, że Myiota, ale źródełko takie sobie.

Według napisu na zdjęciu to ten:

https://www.ronda.ch/en/productfinder/caliber/3540d
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #206 dnia: Maja 11, 2024, 10:40:55 »
CPoza rysami jedyne co można dodać to fakt, że nie pokazuje już pełnego naładowania praktycznie nigdy, choć na początku w zasadzie nie pokazywał nic innego. Trudno wyczuć czy to bateria się starzeje czy ogniwo pv (a zapewne oba), ale nie zamierzam narzekać - znam przypadki gdzie zegarek "o wiele bardziej uważany za synonim trwałości" rozsypywał się po znacznie krótszym czasie.
Mój Citizen służy po 12 latach głównie jako zegarek roboczo turystyczny. Musiałem mu wymienić baterię, bo się rozładowywał bardzo szybko, teraz się ładuje max do 90% na wskaźniku a i potrafi się rozładować w zimę nadal, więc to coś z ogniwem. Szkoda mi go bardzo, bo to mój ulubiony zegarek. Teraz głównie czas spędza na parapecie wygrzewając się (ładując ;) ) w słońcu.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #207 dnia: Maja 21, 2024, 20:33:57 »
Trochę historii i ciekawostek o zegarkach dla pilotów:
WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O ZEGARKACH DLA PILOTÓW (youtube.com)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #208 dnia: Marca 21, 2025, 10:03:00 »
Wraca na rynek marka zegarków najbardziej kojarzona z lotnictwem - Gallet. Nawet bardziej niż Breitling. Wspaniała wiadomość dla miłośników zegarków i lotnictwa. Może wypuszczą znów Flying Oficera z 39. Wzór dla wielu późniejszych zegarków dla pilotów i nie tylko.
https://sukces.rp.pl/zegarki/art41968961-marka-zegarkowa-z-200-letnia-historia-wraca-na-rynek-rosnie-szwajcarska-potega

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #209 dnia: Marca 21, 2025, 22:00:26 »
Super wiadomość, że wraca. Trochę gorsza, że jako submarka Breitlinga. Ich ostatnie wypusty w postaci B70 Orbitera to porażka. Mój dwa razy wylądował na wymianie mechanizmu. Raz nie trzymał czasu i wskazówka sekundy potrafiła się zablokować, drugi raz oba wyświetlacze migotały i były nierówno podświetlone. W sumie 5 miesięcy w serwisie. Miesiąc temu dostałem zwrot kasy.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500