Autor Wątek: CH MFP - w stronę domowego kokpitu..  (Przeczytany 6708 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marxx

• Gość
Odp: CH MFP - w stronę domowego kokpitu..
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 24, 2007, 15:47:33 »
W weekend może znajdę chwilkę czasu to postaram się przygotować dokumencik 'obrazujący' co udało się wyciągnąć z połączenia dość starego bądź co bądź HOTAS (x36/35) z Fangiem i MFP. Być może pozwoli to na zorientowanie się co daje taka kombinacja.

F4Gauges to kwestia okazji kiedy trafią się 2-3 dni wolne i można będzie w spokoju wszystko skonfigurować .. Jeszcze przy okazji - który soft wrzuciłeś jako data server ?

Na dziś jedyny problem jaki odczuwam boleśnie to "płynne" przejście na przepustnicy w dopalanie - oryginalne drivery saitek'a i dostępny do nich soft niezbyt pozwalają mi stworzyć "martwą strefę" przejściową pomiedzy Full Military i AFT a szkoda - trzeba latać na słuch ;) albo kombinować na powrocie gdy bak suchy :).

Pozdrawiam,
Marek

PrzemoB

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 24, 2007, 15:59:15 »
co do środków to obecnie mam bardzo ograniczone  :005:
Wcześniej pogrywałem w iłka, jakiś czas temu trafiłem na LO a międzyczasie trafiłem na forum... no i się zaczęło
LO okazał się mieć wiele ograniczeń, które mi nie odpowiadały, więc postanowiłem przesiąść F4AF - obecnie przerabiam nawigację.
To czym obecnie dysponuję to przebudowany Wingman3D + przepustnica zrobiona ze starego analogowego Joya + pedały od kierownicy + laptop (F4_Glass).
W planach do wykorzystania 2x mJoy - jeden to będzie nowy Joy uzupełniony o nowe funkcje - coś na kształt tego z F16 + przepustnica a'la f16, drugi część najczęściej wykorzystywanych przełączników - np. ICP.
Z waszego doświadczenia - z jakich funkcji korzystacie najczęściej poza tymi które są w zestawie Hotas - tzn. co warto byłoby wyciągną poza obsługę klawiaturą ??

Do Marxx:
Jeszcze przy okazji - który soft wrzuciłeś jako data server ?

Wykorzystałem serwer z pakietu z http://www.eagle9.nl/
W zestawie jest serwer, klient i aplikacja, która wyświetla dane z klienta.

Pozdr.
PrzemoB

PrzemoB

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 24, 2007, 16:05:40 »
a.... byłbym zapomniał, planuję jeszcze wzbogacić zestaw o coś takiego :

http://www.xflight.de/f16/pg_sim_sml.htm  :021: :021: :021:

Marxx

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 24, 2007, 16:47:27 »
Na mój użytek przyjąłem następujące priorytety:

1. HOTAS - plus minus zbliżony do "real" na ile oczywiście x36/35 na to pozwala + uwzględnienie TIR'a, zmiany trybów widoku i padlock'a. Obydwa HAT'y są "funkcyjne" w trybie 4 kierunkowym, korzystam z SHIFT'a a funkcje grupuję w 3 mod'ach - A-A, A-G i uniwersalnym na potrzeby swobodnych lotów i lądowań
2. Cały panel ICP (realizowane Fangiem)
3. Klawiszologia związana z MFD (realizowane MFP)
4. Uzbrojenie (MasterArm/Laser) realizowane Fangiem
5. FLIR/TFR - skrót realizowany Fangiem, parametry realizowane przez MFP w ramach klawiszy wokół MFD
6. RWR i tryby EWS- całość funkcji wrzucona pod wydzielone klawisze na MFP, programy siedzą na HOTAS
7. Radar Silent/Radar Off na Fangu

Dalej idą :
7. Pożyteczne drobiazgi czyli sprawy które często zmieniam "w powietrzu" i chcę mieć do nich szybki dostęp :
   a) światełka (master na fangu, tryby na MFP)
   b) DED na HUD na MFP
   c) kolory i ładowanie konfiguracji (Fang i MFP)
   d) podwozie (normalne i alternate) na Fangu
8. Komunikacja - w tej chwili 3 wywołania AWACS i 3 dla Tanker na Fangu
9. Master Caution na MFP

Pracuję nad dopełnieniem konfiguracji (na MFP bo Fang się "wyczerpał") o istotne drobiazgi związane z obsługą (wg. mojego priorytetu):
   a) Nawigacji (knoby CRS i HDG, przełącznik trybu nawigacji)
   b) Obsługą sytuacji "awaryjnych" (elektryka,UFC/Backup switch,silnik, konf. paliwa)
   c) Obsługą funkcji używanych na ziemi przy "odpalaniu" i "gaszeniu" maszyny

Mysz w wariancie "leworęcznym" :) podobnie jak i klawiatura - prościej zdjąć rękę z przepustnicy niż z drążka.

Pozdrawiam,
Marek

« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 24, 2007, 18:03:54 »
Witam ponownie,
chciałem podać zestaw funkcji,które realizuję bez udziału cougara,ale musiałbym najpierw opisać funkcje,które realizuje hotas a jest ich tak dużo,że podam tylko funkcje związane z jedną osią.
TMS - (Target Management Switch)
RWS Mode
Up   :    Command SAM (Designate Target)
Down   :   STT > SAM > Search
Left   :   Toggle Sub modes
Right   :   Command TWS

TWS Mode
Up   :    Designate Target
Down   :   STT > Search > RWS
Right   :   Step Bug

ACM Mode
Up   :    Bore sight Scan
Down   :   10 x 60 Scan
Left   :   Slew
Right   :   30 x 20 Scan

A-G Modes
Up   :    Designate Target
Down   :   Drop Target

FOV (S3) In

Up   :    Toggle Snowplough / Steerpoint GM / GMT radar modes
Down   :   Cycle A-G weapons
Left   :   Cycle A-G radar modes / Change Gun HUD display (ACM mode)
Right   :   Cycle A-A radar modes
Jeżeli kogoś interesuje autor tego profilu to podaję jego stronę
www.falcon40.co.uk
pozdrawiam
vito_zm

PrzemoB

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 25, 2007, 09:07:44 »
No cóż na nowy zestaw Hotas siana brak.  :015: :015: :015:
Nie pozostaje nic innego jak rozbudować to co mam.
W pierwszej kolejności będzie przebudowa Joya + przepustnica
W przyszłości planuję podłączyć do laptopa drugi monitor - powinno wystarczyć miejsca na zegary + 2x MFD
W dalszej kolejności odwzorowanie (ale niekoniecznie 1:1) R i L AUX

Dzięki

ps.
A wszystko zaczęło się od niewinnego posta "Night Intrudera" na forum :
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,5201.15.html
Oj gaśnica naprawdę się przydaje  :020: :020:

« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 06, 2007, 18:44:27 »
Mam jeszcze pytanie do Marxx dotyczące jego zestawu a dokładnie Fanga (Fang GamePad)
1.Czy nie ma problemu z przyporządkowaniem funkcji,które realizuje klawiatura np.zmiana koloru na HUD czyli Shift-Ctrl-Alt H na fangu?Czy jest do tego celu soft?
2.Jak widzi fanga setup w AF?W setup jest tylko klawiatura i hotas.
3.Rozumiem,że oprócz fanga jest dołączona normalna klawiatura,która realizuje dotychczasowe funkcje np. zmianę koloru na HUD.Jeśli tak funkcje na fangu są zdublowane co nie jest problemem.
Jeśli dobrze rozumuję to mógłbym w grze wyeliminować klawiaturę a korzystać z fanga.
Zauważyłem w Twoim zestawie Track IR dlatego mam dodatkowe pytania.
1.W jakich sytuacjach jest on przydatny?
2.Czy nie spowalnia gry?
pozdrawiam
vito_zm

Marxx

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 07, 2007, 09:03:21 »
Do fanga dołączono oprogramowanie chodzące w systemie w tle pozwalające na dowolne mapowanie kombinacji klawiaturowych pod jego klawisze. Układy Alt-Shift-Ctl+Cośtam działają bez problemu. Nie gryzie się to z normalną klawiaturą - nie wymaga wykrywania w AF (podobnie jak Ch MFP). Oprogramowanie pozwala na prekonfiguracje różnych kombinacji ustawień np. na potrzeby kilku gier/programów. Sam korzystam z set'u dla AF, FS i London Control - przełączenie jest proste i bezbolesne.

Odnośnie Tracka. W 2d jest przyjemny choć trzeba wyczuć "skokowe" przełączanie pomiędzy widokami i od czasu do czasu wspomóc się (mam przypisane na HOTAS) funkcją resetowania ustawień. W 3d zaś jest doskonale. Generalnie od czasu, kiedy zainstalowałem nie wyobrażam sobie AF czy FS bez Tracka. Co do spowalniania - nie stwierdziłem objawów spowolnienia na moim sprzęcie choć być może to kwestia relatywnie mocnej konfiguracji.

Pozdrawiam,
Marek

« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 07, 2007, 10:35:30 »
Dziękuję za wyjaśnienie.Przekonałeś mnie do fanga.W moim przypadku jest to bardzo dobre rozwiązanie.Co do Tracka to chcę zasięgnąć opinii,ponieważ zauważyłem na forum,że są 3 wątki,które preferują swoje rozwiązania.Pierwszy dotyczy rozwiązań komercyjnych,które są dosyć drogie,drugie rozwiązań amatorskich opartych na programie Cam2Pan i internetowej kamerze jest to stosunkowo tanie rozwiązanie i trzeci wątek to zastosowanie kasku Union Reality.Chciałbym zapytać czy rozwiązanie oparte na Cam2Pan działa w FalconAF i czy nie ma konfliktu z profilem hotasa
pozdrawiam
vito_zm

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 15, 2007, 23:08:20 »
Tworzenie MFD/ICP metodami "chałupniczymi" nam się rozrosło, wiec wydzieliłem wszystkie posty związane z tym zagadnieniem - jako osobny wątek do działu Software & Hardware

Link do nowego wątku