Witam.
Wiem, że zakładany przez mnie temat jest klasycznym pytaniem. Postaram się szybko przedstawić sytuację...
Mam joya na Gameport i notebooka bez Gameportu.
Z wielu wypowiedzi na tym forum już wiem, że można to przerobić. Chciałbym tylko, aby ktoś wskazał mi jakąś metodę i ewentualnie linki, gdzie będzie szerzej o tym napisane (domyślam się, że wątek "Szmajser słodowy zaprasza" będzie pomocny, ale on jest OGROMNY i nie chciało mi się wszystkiego czytać).
Czytając forum sam już wpadłem na kilka koncepcji rozwiązania problemu:
1. Najprostsza według mnie. Zrobić samodzielnie jakiś kontroler, który "przetłumaczy" sygnał z Gameportu na USB. Zero ingerencji w elektronikę joya. Ile to może kosztować?
2. Trudniejsza. Przerobienie joya. Wymontowanie elektroniki dla Gameportu i zamontowanie elektroniki dla USB (skąd takową wziąć,). Rączka, podstawa, przyciski, potencjometry, przepustkica, HAT już jest. Więc pozostaje tylko elektronika. Ile to może kosztować?
3. Adapter Gameport -> USB z wbudowaną odpowiednią elektroniką. Kiedyś już kupiłem przejściówkę COM -> USB dla myszy i to nie działało, zmarnowałem pieniądze, wiedz powiedzmy, że nie ufam takim adapterom i wolałbym zostawić to rozwiązanie na ostateczność (poza tym jest drogie).
4. Dokupienie karty muzycznej odpada (notebook).
5. Kupno nowego joya

Powiedzmy, że chwilowo nie mam takich funduszy, aby kupić coś nowego.
Czy układ Mjoy może być pomocny (czy on jest stworzony tylko do obsługi Gameportu, czy może da radę jakoś go zaprzęgnąć do pracy razem z USB)?
Może są jakieś inne, lepsze propozycje?
PS ten joy to Quick Shot Gen X 500 ( Bardzo stary, kupiony w 1999). Od jakiś 6 lat mamy w domu komputer bez Gameportu, więc praktycznie od 6 lat joy leżał w pudle nieużywany. Jest to joy "full-wypas". Ma 3 osie X, Y, Z, 4 przyciski, HAT i przepustnicę. Niestety na spodzie jest taki dziwny przełącznik HAT - THROTTLE. Jednym słowem, mogę używać albo HATu albo przepustnicy (przełączenie wymaga ponownej instalacji sterów i kalibracji). Chciałbym mieć możliwość korzystania i z HATu i z przepustnicy, więc koncepcja 1. i 3. staje pod znakiem zapytania.