Autor Wątek: Publikacje dot. Lotnictwa  (Przeczytany 8540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Publikacje dot. Lotnictwa
« dnia: Lutego 22, 2007, 18:22:18 »
Witam,

Właśnie wróciłem ze Stolicy z nowym nabytkiem "Legendy Bojowe Focke Wulf FW 190"; Peter Caygill, Vasut 2007.

Rzetelna publikacja, utrzymana w stylu serii Ospray - "Asy frontu ... "

Najbardziej spodobał mi się kilku stronicowy raport brytoli dot. testów na A3 Armina Fabera skierowany do Air Marshala Sholto Douglasa (sekcje: Własności lotne, Osiągi, Długotrwałość lotu, Wznoszenie, Nurkowanie, Widoczność do obserwacji, Niskie loty, Loty w szyku, Loty nocne, Porównanie z rywalami, Wrażenia pilota, Start i lot, Lądowanie i drugi krąg, Wnioski). Co ciekawe brytole podają, że rozpędzili fokę do 933 km/h na 16 000 stóp oraz piszą o nierównej pracy silnika - która zniechęcała do lotów nad wodą :) ...

Wrażenia pilota "... Kiedy byłem około 8 mil na południe od bazy dostrzegły mnie dwa Mustangi i przeprowadziły ataki, nie wiem, czy pozorowane, czy autentyczne. Nie dałem tym samolotom żadnej szansy, ale ponieważ nie dawały mi spkoju, pokazałem im znaki RAF, po czym dołączyły do mnie w szyku i próbowały się zabawić. W efekcie tego wykonywaliśmy ostre zakręty na maksymalnej przelotowej prędkości i doładowaniu i nie miałem żadnych problemów z wejściem na ogon tych samolotów i mogłem z łatwością oba zestrzelić ..." - koleś siedział w foce dopiero kilkanaście minut ...

Przejmujący jest także opis ataku, mającego miejsce 1 czerwca 1942r., foczek na eskadry spitów, które chciały się zabawić ala "Circus" lecąc na różnych pułapach (7600m, 7000m, 6700m, 6000m). Cudnie wręcz z pułapu 8500m foczki pod dowództwem Schopfela, Seiferta oraz Prillera cieły po tych warstwach w locie nurkowym ...

Polecam książkę, polecam ...
http://www.twojaksiazka.com.pl/x_C_I__P_442521-410002.html
"Ouendat" aka. "Jasta12_Blitz"

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
Odp: Publikacje dot. Lotnictwa
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 22, 2007, 19:06:33 »
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 22, 2007, 20:40:25 »
Nie wiem, ale jeśli tego samego autora - to chyba warto  :020:

Offline Bee

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 23, 2007, 11:03:30 »
Rzeczywiście całkiem niezłe, zwłaszcza jak za cenę 26 zł, bo tyle trzeba zapłacić w księgarni.
Co do książki zasadniczo jest to wielka synteza. Autor wrzucił trochę relacji z walk, ale odgrywają one marginalną rolę. Dobrze opisane są kolejne wersje, choć trzeba przyznać, że bardzo skrótowo. Niemniej jednak po jednym ich przeczytaniu, wiadomo o co w danej wersji chodziło. Najlepsze są opisy własności pilotażowych samolotu w każdej fazie lotu ( w przypadku Spita), a w przypadku Foki także jak sprawdzała się w walce z maszynami alianckimi. Generalni polecam.
PS. A może tak mi się tylko wydaje bo generalnie  pozerskim  Spitfire nigdy się nie interesowałem :021:. A tu teraz wiem czym się wersja Mk III od Mk IV różni i mogę szpanować na całego :D
PS.2 W FW 190 napisane jest, że firma Flugwerk GmbH planuje budowę 12 FW 190 A8/N ( N Od Nachbau-replika) z rosyjskim silnikiem ASz 82! Wie ktoś coś więcej na ten temat :011:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 23, 2007, 11:28:01 »
O ile się nie myle macza w tym palce niejaki Manfred Poznansky , i prototyp serii oblatano.
Herr Botras, bitte Sie , ja ?   :D :D

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 23, 2007, 11:38:28 »
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 23, 2007, 11:43:41 »
Kupuję!!!!!!!!!!!

Biorę dwa !!!! Na wszelki wypadk, jakby mi z pod bloku jednego zwędzili  :banan :karpik

ehhhhhh

Botras

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 23, 2007, 20:44:25 »
Herr Botras, bitte Sie , ja ?   :D :D

Aaaaber MG151/20 mit viele Minengeschossen...? :021:

Jak ta historia zabawnie się układa... Jako ten feniks wzlatuje niemiecki płatowiec, ale z rosyjskim silnikiem, ale na amerykańskiej technologii. A za wielką wodą robią Jaki... z Allisonami.
Baj de łej, ciekawe, jak tam ta przeróbka Allisona, żeby ładnie się komponował z buziaczkiem Dorotki?  :banan

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 23, 2007, 22:28:15 »
Prawie jak oryginał :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #9 dnia: Marca 29, 2007, 16:04:13 »
Może poniżej zbudujemy wspólnie listę nalpeszych publikacji (polecanych) z zakresu lotnictwa??

Można by zacząć od:

1. Arkady Fiedler "Dywizjon 303"
2. Pierre Clostermann "Wielki Cyrk"
3. ....

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 29, 2007, 16:24:10 »
1. Arkady Fiedler "Dywizjon 303"
2. Pierre Clostermann "Wielki Cyrk"
Zestawienie masakryczne  :118:

Albo budujmy listę najpopularniejszych, albo faktycznie najlepszych.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 29, 2007, 18:37:39 »
To czy ktoś kto się zna może napisać coś o tym "Bojowe legendy: Focke Wulf Fw 190"? Bo jakiś drukowany spis wersji by mi się przydał.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 29, 2007, 21:21:36 »
Może poniżej zbudujemy wspólnie listę nalpeszych publikacji (polecanych) z zakresu lotnictwa??
Polegasz na zdolnościach wszystkich do rzetelnej oceny publikacji czy chcesz kogoś wyznaczyć do weryfikacji?

Pozdrawiam :)

« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 02, 2007, 09:24:51 »
Jest nas tu wielu, kążdy ma swój gust. Są też książki "obowiązkowe".

Powinniśmy wylistować publikacje, które polecamy innym - weryfikacją niech zajmą się "służby" ...

3. "Focke-Wulf Fw 190 Asy Frontu Wschodniego"; Weal John.
4. "Focke-Wulf Fw 190 Asy Frontu Zachodniego"; Weal John.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 10, 2007, 15:03:08 »
Czy ktoś czytał "Rekiny nad Chinami" C. Molesworth'a i czy warto ją kupić??