Ponieważ napędy hydrostatyczne, lub jak kto woli, hydraulika siłowa to mój zawód, więc coś napiszę

.
Przewody hydrauliczne raczej nie "wyskakują" z gniazd. Jeżeli już, to jest to skutkiem niedbałego montażu. Nie słyszałem też nigdy o pęknięciu zmęczeniowym przewodów, przynajmniej tych metalowych. Przewody elastyczne natomiast, powinny podlegać częstej kontroli. Jednak też nie pamiętam przypadku, żeby taki przewód pękł. W tym co piszę nie biorę pod uwagę tego, co się dzieje w maszynach rolniczych, bo tam nikt niczego nie sprawdza i jeżeli przewód pęka lub zaczyna ciec po 12 latach eksploatacji to jest wielkie nieszczęście.
Instalacja elektryczna też nie jest pozbawiona wad. Każdy z was pewnie się zetknął ze źle przykręconym przewodem, co spowodowało stopienie wnętrza gniazdka. Niestety każde połączenie w instalacji elektrycznej to wzrost oporu i temperatury. W skrajnych przypadkach dochodzi do wypalenia połączenia.
Instalacje hydrauliczne raczej nie rozszczelniają się gwałtownie. Piszę raczej, bo spotkałem się z jednym takim przypadkiem. Pękła rura z powody wady materiałowej. Najpierw pojawiają się przecieki i łatwo je zauważyć. Podejdźcie kiedyś do jakiejkolwiek maszyny z takim napędem i zobaczcie ile ona ma przecieków na przewodach. Obsługujący maszynę robotnicy najczęściej nie zwracają na to uwagi. Wiedzą, że niczym, oprócz braku oleju to nie grozi, a olej można dolać. Oczywiście nie jest to dobre podejście, ale kultura techniczna w Polsce jeszcze nie jest wysoka.
Natomiast jeżeli coś się dzieje z instalacją elektryczną, to zawsze jest to związane z iskrzeniem i niebezpieczeństwem pożaru.
Na dzień dzisiejszy, mimo swoich wad, napędy hydrauliczne mają dużą przewagę nad napędami elektrycznymi. Podstawową przewagą jest stosunek moc/ciężar. Tutaj napędy elektryczne nie mają wiele do zaoferowania, nawet jeżeli przyjąć, że hydraulika potrzebuje dodatkowo pompy, zbiornika oleju, filtrów itp.
Zakładając, że musimy uzyskać moc rzędu 100 kW przy napięciu 3x250V, to nawet ciężar przewodów elektrycznych jest większy niż hydraulicznej rury z olejem.
Tę sytuację może zmienić dopiero pojawienie się nadprzewodników.