Autor Wątek: Wieczny konkurs odc. II  (Przeczytany 155823 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
Odp: Wieczny konkurs odc. II
« Odpowiedź #705 dnia: Października 07, 2007, 22:50:54 »
Zdarza się  :004: A teraz dawaj inne pytanie w zamian  :002:
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

kermadec

• Gość
« Odpowiedź #706 dnia: Października 07, 2007, 23:00:56 »
A odpowiedź gdzie? :P

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #707 dnia: Października 07, 2007, 23:10:45 »
McDD KDC-10
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

kermadec

• Gość
« Odpowiedź #708 dnia: Października 07, 2007, 23:18:10 »
Oczywiście. Czyli zadajesz pytanie :).

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #709 dnia: Października 07, 2007, 23:25:04 »
Co ma wspólnego pewien amerykański myśliwiec z windowsem, i do czego służył ?

kermadec

• Gość
« Odpowiedź #710 dnia: Października 07, 2007, 23:31:30 »
Może głupie pytanie... ale czy  nie chodzi o "widow" zamiast "window" ? :D

« Odpowiedź #711 dnia: Października 08, 2007, 15:43:50 »
Może chodzi o Curtiss F9C-2 Sparrowhawk. Z windowsem miał to wspólne że się "wieszał" pod sterowcem (Akron lub Macon, oba uległy zniszczeniu w wypadkach). Służył do ich ochrony, sterowce przenosiły po kilka sztuk tych maszyn na pokładzie i w razie potrzeby były one opuszczane na specjalnym trapezie pod sterowcem w celu "startu", "lądowanie" odbywało się w analogiczny sposób. Z tego co pamiętam to ostatnie egzemplaże nie miały nawet podwozia tylko zamontowane w ich miejsce zbiorniki paliwa gdyż operowały wyłącznie z pokładów sterowców. Nie wiem czy to dobra odpowiedź, innych powiązań nie znam.
Pozdrawiam

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #712 dnia: Października 08, 2007, 17:24:47 »
Minęło trochę czasu i żadna z odpowiedzi nie jest poprawna. Podpowiem tylko że troszkę za daleko szukacie no i chodzi o czasy troszkę bardziej współczesne.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #713 dnia: Października 08, 2007, 18:27:04 »
Ja tylko podpowiem, że to pytanie już było w tym konkursie, wystarczy użyć?  :118:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #714 dnia: Października 08, 2007, 18:47:31 »
Szukajka nic mi nie pokazała, że było to pytanie w konkursie, kiedy wpisałem odpowiedź, ale samolot ten przewinął się przez pewien dział forum  :004: Kusch jak wiesz to pisz bo się konkurs znów zatrzyma.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #715 dnia: Października 08, 2007, 20:30:05 »
A to mój błąd, dałbym sobie głowę uciąć, że pytasz o to samo co kiedyś Ranwers, czyli paski folii zwane przez Brytyjczyków Windows (amerykańska nazwa to ''Chaff''). Dobra daj jakąś podpowiedz by wykluczyć, że chodzi Ci o Raptora.

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #716 dnia: Października 08, 2007, 22:06:24 »
Dobra daj jakąś podpowiedz by wykluczyć, że chodzi Ci o Raptora.
Które miały awarię systemu podczas przekraczania linii zmiany daty i musiały grzecznie wracać za cysterną :020:?

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #717 dnia: Października 08, 2007, 22:17:16 »
Hmmm.....jakby tu podpowiedzieć a nie powiedzieć. Chodzi o bardzo znany i popularny myśliwiec made in Usa z czasów współczesnych (chociaż konstrukcja trochę lat już ma) i co do window$a to nie chodzi tylko o szyby i paski folii  :004:

« Odpowiedź #718 dnia: Października 09, 2007, 07:58:40 »
........ znany i popularny myśliwiec made in Usa z czasów współczesnych (chociaż konstrukcja trochę lat już ma) i co do window$a to nie chodzi tylko o szyby i paski folii  :004:
F-4 Phantom ? => pojawia się i znika (F-1 Help ) :001:
F-111 ? => miał zmienną geometrię skrzydeł i zakłócał wszystko co się rusza  :001:
Leszek

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #719 dnia: Października 09, 2007, 21:34:19 »
Niestety nie. Minęła już druga doba i nie ma poprawnej odpowiedzi, czy mam podać rozwiązanie i inne pytanie ? Nie chcę żeby konkurs znów stanął w miejscu.