Autor Wątek: Wieczny konkurs odc. II  (Przeczytany 155828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

damos

• Gość
Odp: Wieczny konkurs odc. II
« Odpowiedź #780 dnia: Listopada 05, 2007, 17:20:32 »
dokładnie tak, jak pisze Marcinos: "Wiosną i jesienią powierzchnia lotnisk polowych robiła się błotnista. Błoto gromadziło się w owiewkach podwozia i groziło kapotażem. Mogło też zamarzać w locie i blokować koła. Radzono sobie z tym w prosty sposób. W zależności od pogody użytkowano Karasie z owiewkami lub bez, gdyż dawały się łatwo zdemontować."

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #781 dnia: Listopada 06, 2007, 13:46:55 »
Tak jest.

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #782 dnia: Listopada 06, 2007, 17:33:12 »
Dobra, zagadka z cyklu co to jest ? (wystarczy podać model samolotu i przeznaczenie):
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #783 dnia: Listopada 06, 2007, 17:41:44 »
Panie, z tematu B 17 to możecie mnie pytać :002:

Bezzałogowy (sterowany za pomocą systemu DSCSE) samolot cel QB 17. Zniszczony przez przeciwlotniczy pocisk IM- 99 Bomarc pod koniec lat 50- tych. Ostatni B 17 w służbie USAF.

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #784 dnia: Listopada 06, 2007, 18:25:41 »
Trafiony  :002: Zadajesz Hellkitty
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #785 dnia: Listopada 06, 2007, 18:27:30 »
Co nie pasuje na tym zdjęciu?

Offline Bee

• *
« Odpowiedź #786 dnia: Listopada 06, 2007, 18:37:26 »
To, że B-17 ma jakiś dziwny otwór w bocznym oknie na karabin maszynowy i jeszcze dziwniejsze (płozowe :011:) podwozie umożliwiające prawdopodobnie łatwiejsze opuszczenie samolotu przez załogę.  :karpik

No i te amerykańskie kurtki lotnicze noszone przez niemieckich lotników. Sytuacja w III Rzeszy musiała być naprawdę trudna, skoro musieli własnym lotnikom dawać zdobyczne kurtki. Nie wiem może jeszcze chodziło ci o rękawiczki które nosi Leo Schuhmacher. Może one też są amerykańskie?

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #787 dnia: Listopada 06, 2007, 18:44:16 »
Brawo! O Bara i Schumachera w amerykańskich kurtkach właśnie mi chodziło.
Ten otwór w bocznym oknie obok Browninga to raczej wynik uszkodzeń. Zupełnie nie wiem natomiast o jakie podwozie Ci chodzi. Może czegoś nie zauważyłem ???

Offline Bee

• *
« Odpowiedź #788 dnia: Listopada 06, 2007, 19:03:52 »
Ten otwór w bocznym oknie obok Browninga to raczej wynik uszkodzeń. Zupełnie nie wiem natomiast o jakie podwozie Ci chodzi. Może czegoś nie zauważyłem

E tam. Tak sobie zażartowałem. Ten B-17 wylądował oczywiście na brzuchu po zestrzeleniu. To dość znane zdjęcie, więc się trochę niepoważnie zgrywałem, zwracając uwagę na otwór w oknie i samolot leżący na brzuchu.

Natomiast pytanie jest następujące. Do czego w samolocie Bell P-59 służył wibrator?

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #789 dnia: Listopada 06, 2007, 20:34:04 »
Brawo! O Bara i Schumachera w amerykańskich kurtkach właśnie mi chodziło.
Eee, dla mnie jest to zupełnie normalny widok, codzienny można by rzec  :021:
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Bee

• *
« Odpowiedź #790 dnia: Listopada 07, 2007, 21:29:24 »
Wibrator zamontowano w prototypie, aby umożliwić pilotowi odczytanie parametrów lotu, jak prędkość czy wysokość oraz parametrów pracy silnika. Tyle podpowiedzi. Jaką przypadłość wibrator likwidował i czym spowodowaną?

« Odpowiedź #791 dnia: Listopada 08, 2007, 01:43:25 »
Nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi się że wibrator w tym samolocie mógł byś użyty do likwidacji wibracji powstałych w skutek pracy silnika turboodrzutowego zamkniętego w całości w kadłubie maszyny. Na zasadzie klina klinem, wibracje powstałe od silnika turboodrzutowego można usunąć, znając oczywiście amplitudę drgań konstrukcji, poprzez wygenerowanie przeciwnych drgań co spowoduje zredukowanie ich do poziomu umożliwiającemu normalną pracę urządzeń pokładowych  :001:
Niestety moje rozważania są czysto teoretyczne i nie poparte żadną publikacją na ten temat, ot taki strzał. Zważywszy jednak że konstrukcja P-59 była na tyle nowatorską i niecodzienną, inżynierowie mogli wymyślić coś nowego, również wcześniej niespotykanego.
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #792 dnia: Listopada 08, 2007, 09:46:53 »
Wibrator zamontowano w prototypie, aby umożliwić pilotowi odczytanie parametrów lotu, jak prędkość czy wysokość oraz parametrów pracy silnika. Tyle podpowiedzi. Jaką przypadłość wibrator likwidował i czym spowodowaną?

Może chodzi o to, że piloci przechodzący z samolotów tłokowych byli przyzwyczajeni do wibracji spowodowanych pracą silnika, której brakowało w odrzutowcu i nie "czuli" maszyny (obrotów silnka)?

« Odpowiedź #793 dnia: Listopada 08, 2007, 09:59:40 »

Strzelam! Ten cały wibrator mógł służyć do zapobiegania blokowaniu się wskazówek przyrządów pokładowych.

Tutaj analogia do podobnego problemu w amerykańskich szybowcach desantowych, które miały przyrządy pokładowe samolotowe, gdzie nie zacinały się wskazówki, bo silnik tłokowy powodował spore drgania. Piloci szybowców radzili sobie stukając palcem w szybki zegarów i upewniając się czy wskazania są prawidłowe. Metoda mało nowoczesna i bezpieczna przy samolocie odrzutowym - to może po to ten "wibrator"?

Offline Bee

• *
« Odpowiedź #794 dnia: Listopada 08, 2007, 10:57:13 »
Odpowiedź Razora jest w zasadzie na tyle wyczerpująca, że nie muszę już nic dodawać.