Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #810 dnia: Grudnia 21, 2013, 15:55:09 »
Trzeba zrobić tak jak w cytowanym opisie.
-Wczytać plik z kości (uP) komendą Read Data (EEPROM).
-Zaznaczyć w okienku Edit -> Edit buffer enabled,
-kliknąć na odpowiednie bajty w oknie danych i wpisać nową wartość
-Wgrać do kości plik komendą Write Data (EEPROM) i to wszystko.
Wpisywać dane można w 3 postaciach do wyboru. Robiłem to parę lat temu i już nie pamiętam szczegółów. MJoy potrafi (nie wiem jaki jest mechanizm tego zjawiska) po kilku miesiącach zmienić sobie nazwę na jakąś inną co jest kłopotliwe, dlatego wymieniłem u siebie MJoye na DMjoye i nie mam tego problemu.

« Odpowiedź #811 dnia: Stycznia 06, 2014, 23:14:56 »
Witam - mam problemy z uruchomieniem :) Płytka oryginalna ze sklepu, układ atmega16 PU.
Polutowałem posprawdzałem, zaprogramowało się bez problemów, Fusy zmieniłem ale po podłączeniu do komputera wykrywane jest jako nieznane urządzenie.

Próbowałem wylutować R2 ale nie pomogło. Doczytałem, że dwie diody koło portu USB powinny być zenera 3,3V nie wiem ile w tym prawdy ale sprawdzę dopiero jutro :) Generalnie na stronie nie ma o tym info.

Dla pewności posprawdzałem także połączenia czy są przejścia - powinno wszystko grać - także od nóżek atmegi do nóżek przy podstawce połączenie jest.

Czy to normalne że dioda się nie świeci przy nie wykrytym urządzeniu? polaryzację sprawdziłem - jest ok.

« Odpowiedź #812 dnia: Stycznia 07, 2014, 16:14:20 »
Ja moje MJoye montowałem na płytach uniwersalnych, dlatego nie miałem diody LED, nawet nie wiem do czego jest podpięta. Jeśli jest połączona pod napięcie 5V z USB to oczywiście musi świecić. Diody muszą być Zenera 3,3V. Podobne przypadki są opisane o ile pamiętam w tym wątku. Chcąc uniknąć problemów z MJoy wymieniłem moje na DMKeys8 oraz DMJoy8.

« Odpowiedź #813 dnia: Stycznia 12, 2014, 18:58:22 »
Mam podobny problem do kolegi dwa posty wyżej, z tą różnicą, że u mnie problem pojawia się na Win7 i Win8 (na Vista'cie nie sprawdzałem). Pod Win XP Mjoy16 działa bez zarzutu ale pod innymi systemami nie potrafi wykryć i krzyczy o sterownik. Koledze wyżej proponuje pospinać zewnętrzne nóżki styków od osi - jeśli były niepozwierane to Xp go nie widział, po zwarciu wszystko się ustabilizowało i normalnie go widzi. Mam jeszcze pytanie do vito_zm. DMjoy8 można zamówić u Ciebie czy udostępniasz jakieś wsady, listę elementów i projekt płytki?

« Odpowiedź #814 dnia: Stycznia 12, 2014, 22:29:48 »
Ja się nie zajmuję MJoyem. Tutaj jest wszystko https://sites.google.com/site/mjoy16/

« Odpowiedź #815 dnia: Stycznia 12, 2014, 23:12:12 »
Pytałem o DMJoy8 :) Czy na drukowane.pl jest możliwość zamówienia tej płytki ?

« Odpowiedź #816 dnia: Stycznia 13, 2014, 06:28:05 »
Tym zajmuje się Damos. Możesz u niego zamówić DMKeys8 lub DMJoy8, kontakt na pw. Strona Damosa https://sites.google.com/site/damosmpds/

« Odpowiedź #817 dnia: Marca 05, 2014, 14:32:14 »
Witam. Pewien czas temu dołączyłem do grona szczęśliwych posiadaczy Mjoy'a 16. Układ zbudowałem na podstawie schematów Sundowner'a, któremu serdecznie dziękuję. Mój Mjoy działa na kontrolerze Atmega 16A PU. Przynajmniej na razie. :) Po zmontowaniu, zaprogramowaniu układu i podłączeniu bistabilnego przełącznika, SVMapper odbiera sygnał! Nie było żadnego problemów z wykrywaniem kontrolera w Windowsie, etc.
Dzisiaj postanowiłem podłączyć potencjometr i bum! Zrobiło się jakieś zwarcie, czy inny grom. Poszedł dymek. Na szczęście w miarę sprawnie odłączyłem układ od komputera, pozbawiając go zasilania. Mjoy nie ma jeszcze żadnej skrzyneczki więc leżał na biurku. Myślałem, że może coś zrobiło zwarcie. Jednak teraz, przeglądając wątek, odkryłem, że to pewnie źle podłączony potencjometr. Wszystko zrobiłem na hura i głupi, nie pomyślałem, żeby sprawdzić jak go należy podłączyć. :cry: Pojawił się komunikat, że urządzenie kompozytowe przekroczyło limit zasilania swojego portu. Najadłem się dużo strachu, bo przestał działać port, do którego podłączyłem Mjoy'a. Zrestartowałem komputer i wszystko wróciło do normy. Ponadto postanowiłem zaryzykować i ponownie podłączyć Mjoy'a. Jakież było moje zdziwienie, gdy wykrył go SVMapper. W tym momencie mi ulżyło, chociaż nie wiem czy słusznie. 8)
Elektronik ze mnie żaden. Teraz głowie się jak podłączyć przełącznik 4x2 i przyznam się, że mam pietra. Nie chcę zniszczyć mojego Mjoy'a, a co dopiero płyty głównej w laptopie. :)
Zamieszczam link do zdjęcia mojego maleństwa, czyli Mjoy'a.
http://zapodaj.net/7813c68e2a400.jpg.html
Oraz link do przełącznika:
http://zapodaj.net/79f2d8f7e8009.jpg.html
Czy wystarczy, że jedną z nóżek, odpowiadającą odpowiedniemu położeniu przełącznika (1,2,3,4) przymocuję do jednego goldpina (odpowiednio J1, J2, J3, J4), a wolną nóżkę, czyli tą po środku rozdzielę na cztery sygnały i przymocuję do drugiego goldpina (J1, J2, J3, J4), traktując to tak, jak bistabilne switche? Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #818 dnia: Marca 05, 2014, 14:39:02 »
Będzie działać tak jak piszesz, jak i na odwrót ;)

Co do problemów z potencjometrami - oba moje Mjoye mają spalone dławiki z tego powodu... i oba nadal działają hehe. Taki akurat felerny projekt.

« Odpowiedź #819 dnia: Marca 08, 2014, 16:02:08 »
Mój Mjoy ma się na razie dobrze. Dzisiaj podłączyłem enkodery i wszystko śmiga, ale występuje jakieś dziwne przebicie. Przy kręceniu enkoderem SVMapper odbiera właściwy sygnał, niestety dodatkowo raz na parę przejść podświetla się jakiś przycisk. Problem występuje przy obu enkoderach. Są podłączone do portów K1, K2, K3, K4. Odpowiada to numerom 98, 99, 100, 101 w SVMapperze. Ten "dodatkowy" przycisk to numer 105, dla obu enkoderów. Płytka nie jest zamocowana do niczego, tylko leży na biurku. Na jednym enkoderze zamontowałem dodatkowo koszulki termokurczliwe, aby ładnie zaizolować miejsce lutowania. Czy montowanie koszulek zapalniczką może zrobić krzywdę enkoderowi? Pozdrawiam! :)

« Odpowiedź #820 dnia: Marca 08, 2014, 22:40:10 »
Wg. mojej mapy :
 97, 98 (105, 106)     99, 100 (107, 108)    101, 102 (109, 110) oraz 103, 104 (111, 112).
Jeśli masz podłączone np. 97, 98 to przy szybkim obracaniu osi enkodera może się zapalić 105, 106.
Czy montowanie koszulek zapalniczką może zrobić krzywdę enkoderowi?
Nic się nie stanie.

« Odpowiedź #821 dnia: Marca 13, 2014, 14:39:09 »
Dzięki Panowie za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie, na które odpowiedzi nie znalazłem. Czy istnieje możliwość przypisania do jednego enkodera kilku opcji? Przykładem może być heading i course, przypisane pod jeden enkoder. Enkoder ma zadziałać odpowiednio dla heading po wciśnięciu przycisku chwilowego, lub course, także po wciśnięciu przycisku chwilowego. Dla ułatwienia: http://zapodaj.net/2b24c5fde6a30.jpg.html. Dodam, że skrzyneczka tworzona jest z myślą o FSX. :) Pozdrawiam!

« Odpowiedź #822 dnia: Marca 13, 2014, 21:13:55 »
Na pewno nie w SVMapper czy w HSC nie zastanawiałem się. Można zapytać Codeking.

« Odpowiedź #823 dnia: Marca 14, 2014, 13:11:46 »
Czy istnieje możliwość przypisania do jednego enkodera kilku opcji? Przykładem może być heading i course, przypisane pod jeden enkoder. Enkoder ma zadziałać odpowiednio dla heading po wciśnięciu przycisku chwilowego, lub course, także po wciśnięciu przycisku chwilowego.
Nie wiem, czy MJoy ma coś takiego, ale DMKeys ma (nie, żebym coś sugerował). Jest to zaimplementowane na dwa sposoby:
1 - alternatywne działanie jest aktywowane przez trzymanie przycisku wciśniętego
2 - alternatywne lub podstawowe działanie są przełączane poprzez wciśnięcie i zwolnienie przycisku

« Odpowiedź #824 dnia: Marca 14, 2014, 18:37:08 »
Potwierdzam to co napisał Damos. MJoy to już historia.