Po przeczytaniu wątku, zwłaszcza informacji udzielonych przez vito_zm mam całą masę pytań. Na początek może o tym, co chcę osiągnąć. Przeróbka ma na względzie głównie Lock On, ale również wings over europe i kilka innych. A więc zamierzam przerobić przepustnicę Saiteka x45 i zmusić ją do współpracy z mjoy'em w wersji by Sundowner Labs, nie zdecydowałem jeszcze, czy po prostu dołożę potrzebne elementy podłączone do mjoy, czy też w całości wyrzucę elektronikę x45 i wszystkie poty i przyciski, również te oryginalne saiteka podłączę pod mjoy. W skrócie - ogromnie podoba mi się to:
Dzieło sztuki jak dla mnie, tylko oprócz przełączników hebelkowych (toggle) chcę jeszcze rotary switch. Anyway, docelowo zamierzam mieć:
- analogowe trymery - tutaj sprawa jasna, potencjometry podłączamy pod osie analogowe
- ileśtam (ile się zmieści) pushbuttons do realizacji różnych pierdół - tutaj też jasne
- kilka przełączników stabilnych, hebelkowych (toggle switch) do:
1-chowanie/wypuszczanie podwozia,
2-hamulca aero,
3-haka,
Widzę to tak: pozycja przełącznika OFF - podwozie schowane, ON-wypuszczone. Analogicznie w innych geratach.
-Jeden lub dwa lub trzy przełączniki obrotowe (rotary switch) do zastosowania jako 1-wybór trybu pracy radaru/Hud,
2-wybór trybu pracy autopilota w Su25T,
3-ustawienie pozycji klap [schowane/start/lądowanie].
I tutaj zaczynają się schody. Proszę o wytłumaczenie w jaki sposób takie przełączniki się podłącza (do jakich wejść je przylutować) i jak mjoy rozróżnia je od pushbuttons. O co mi chodzi? Więc rozumuję tak: w lock on domyślnie wszystkie przyciskowe funkcje realizują pushbuttons (klawiatura albo joy). Wygląda to tak, że po wciśnięciu klawisza program dostaje impuls, jeśli klawisz przytrzymamy to impuls wysyłany jest wielokrotnie (co zapewne spowoduje wielokrotne wykonanie przypisanej pod klawisz operacji). Jeśli zamiast pushbutton mamy toggle switch, który jeśli dobrze rozumiem albo zwiera obwód (pozycja ON) albo rozwiera (OFF), to jak mjoy rozróżnia, czy trzymamy wciśnięty pushbutton, czy też jest to toggle switch w pozycji ON? Czy jeśli pod taki toggle switch podepnę np podwozie, to czy w pozycji ON nie będzie się ono ciągle chować/wypuszczać, tak, jakbym trzymał zablokowany klawisz G?
Co do rotary switch (który jest w sumie szczególnym przypadkiem toggle switch, tyle, że ma więcej pozycji stabilnych) to samo pytanie, plus dodatkowe. Jak Waszym zdaniem można zrealizować przełączanie się pomiędzy subtrybami awioniki? O co mi chodzi? Znów przykład - jeśli poszczególne pozycje przełącznika (1,2,3 itd..) odpowiadają poszczególnym trybom pracy (Nav, bvr, bore, vertical scan, ground) to jak przypisać funkcje które domyślnie realizowane są poprzez ponowne wciśnięcie tego samego klawisza? Np. jak przełączać się pomiędzy ENR/WZW/POS, normalnie wciskamy kilka razy klawisz "1", w przełączniku obrotowym tak się nie da, jakieś pomysły?
Wszystko to powinno działać razem w grze, tzn powinienem móc bez problemu np wciągnąć podwozie przy pomocy toggle switch, po czym przełączyć tryb radaru przy pomocy rotary, w tym samym czasie np wypuszczając flary przy pomocy pushbutton. Chodzi mi o to żeby te funkcje się wzajemnie nie zakłócały.
Dlatego niepokoi mnie to "MODE" o którym pisał Vito? to jakiś przełącznik na mjoy? Żeby nie było tak, że np muszę wybrać czy chcę korzystać z przełączników stałych czy z pushbuttons.
Czy w ogóle moja wizja ma szanse realizacji? Może mjoya nie da się wykorzystać w taki sposób jaki opisałem?