Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #255 dnia: Kwietnia 27, 2008, 15:45:47 »
Prześledziłem wątek pod wskazanym linkiem.Pierwszy problem PolBaj polegał na złej konfiguracji (chyba chodziło o port LPT).Potem pojawił się problem wyświetlania 12 przycisków,podobnie jak u Ciebie.Próbowałem znaleźć odpowiedź  jak to rozwiązał PolBaj,ale nie znalazłem odpowiedzi.Jest to o tyle ciekawe,że ten przypadek wystąpił tylko u Ciebie i u niego.W twoim przypadku jest już wyjaśnienie,lub raczej rozwiązanie problemu,natomiast w jego przypadku nie znalazłem odpowiedzi.

« Odpowiedź #256 dnia: Kwietnia 27, 2008, 20:15:15 »
Witam panów.
Ja sam długo szukałem i nie znalazłem odpowiedzi, i w końcu wysłałem płytkę do naszego kolegi z forum(nie wymienię jego nicku z litości nad nim  :004: ) i słuch po nim, i po płytce zaginął. Ja też podejrzewałem błąd w programowaniu atmela ale brakło mi odwagi by eksperymentować i teraz żałuje bo trzeba było. Jak zaczną mi się w pracy wakacje to buduję układ od nowa i mam nadzieję że nie będzie problemów.
    Mam teraz pytanie. Skoro PonyPong mógł spowodować taki problem, to w takim razie czy jest alternatywny darmowy program do atmeli :011:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

lancer2000

• Gość
« Odpowiedź #257 dnia: Kwietnia 27, 2008, 20:52:32 »
Avr Studio tez jest darmowe, ale nie wiem czy nie trzeba do tego dodatkowego sprzętu(ja użyłem STK500), choć myśle że samo podłączenie kablem powinno wystarczyć. No ale pewnie następnym razem wszystko ładnie Ponypong zaprogramuje :004:. W końcu takich przypadków błędnego zaprogramowania jest bardzo malutko hehe. Pozdrawiam i życze bez problemowej budowy Mjoy16 :004:

« Odpowiedź #258 dnia: Kwietnia 27, 2008, 22:14:20 »
Myślę,że z PonyProg 2000 nie ma problemu.Wykonałem kilka MJoy (nie pamiętam dokładnie ile) i nie miałem żadnych problemów.Pytałem Was,dlatego aby znaleźć przyczynę waszych problemów i pomóc innym gdyby mieli podobny problem.W mojej opinii MJoy jest bardzo udanym projektem i wierzcie,że jest bardzo prosty w programowaniu i uruchamianiu.Problemy,które mieli koledzy na tym forum z uruchomieniem tego kontrolera okazały się w końcu trywialne.

« Odpowiedź #259 dnia: Kwietnia 28, 2008, 07:05:26 »
PolBay deklaruję pomoc gdy będziesz miał zmontowany MJoy.Daj znać kiedy to wyślę Tobie zaprogramowaną i sprawdzoną kość procesora.Gdy sprawdzisz u siebie czy działa prześlesz mi pieniądze za mikroprocesor
pozdrawiam,vito_zm

« Odpowiedź #260 dnia: Kwietnia 28, 2008, 07:09:15 »
Zapomniałem dodać,że nie jestem tym,który Tobie nie pomógł rozwiązać problem.Deklaruję pomoc abyś uwierzył w bezinteresowność innych kolegów z naszego forum.

« Odpowiedź #261 dnia: Kwietnia 28, 2008, 13:10:03 »
Zapomniałem dodać,że nie jestem tym,który Tobie nie pomógł rozwiązać problem.Deklaruję pomoc abyś uwierzył w bezinteresowność innych kolegów z naszego forum.

Oczywiście , że to nie Ty (to jest informacja dla nie wtajemniczonych).Dziękuję za propozycję. Jeśli będe potrzebował pomocy, na pewno się do Ciebie zgłoszę. Człowiek, któremu wtedy zaufałem był już sprawdzoną osobą w kontaktach tego typu. Musiało się coś stać nieprzewidywalnego, przez co umilkł tak nagle, może wyjechał z kraju :011: Nieważne  :004: Dziś zrobię zakupy w sklepie internetowym i czekam na części.

MJoy posłuży mi jako środek do starego ale wygodnego joya + przepustnica własnej roboty, orczyk.

ps.inni koledzy z naszego forum już wiele razy udowodnili swoją bezinteresowność i powiem wam, że pod tym względem jest to wyjątkowe miejsce w sieci. Pozdrawiam PolBaj
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

lancer2000

• Gość
« Odpowiedź #262 dnia: Kwietnia 29, 2008, 23:41:07 »
Oto moj nie dokończony MCP Panel na bazie Mjoy16:

Obudowa trocha duża(wysoka), ale nie znalazłem innej co mogła by się nadawać. Czekam jeszcze na dostawe enkoderów mechanicznych, a w międzyczasie wykonam okablowanie, bo jeszcze nic nie jest podłączone.

« Odpowiedź #263 dnia: Kwietnia 30, 2008, 07:24:10 »
Fantastyczna :010: :010: Rozumiem , że będziae przede wszystkim używana w FS2004/FSX.
Mam pytanie do użytkowników MJoya: czy MJoy16 będzie w windowsie współpracował z innym joystickiem, np z Saitekiem x52 czy będą jakieś konflikty? Patrząc na MCp Panel Lancera2000 jest oczywste, że w kompie podpięty jest jeszcze jakis joy lub orczyk + ruder

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #264 dnia: Kwietnia 30, 2008, 08:01:41 »
PolBaj zobacz na moje uwagi pod linkiem
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,8603.msg154765.html#msg154765
U mnie wystąpił konflikt z Cougarem,ponieważ MJoy (przed zmianą ID vendor)zajmując pierwszą pozycję w kontrolerach w jakiś sposób odziaływał na działanie hotas w FalconAF.
Lancer 2000 czy możesz napisać jak wykonałeś płytę czołową (jaki materiał,jak wykonałeś napisy).

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #265 dnia: Kwietnia 30, 2008, 15:04:40 »
PolBaj, ja właśnie używam MJoya i X52 jednocześnie. Żadnych problemów.

Tylko, jak mówi vito, przy programowaniu MJ ustawiłem vendor ID na wyższy niż Saiteka, bo chciałem mieć podstawowe flight controls na pierwszym miejscu (niektóre gry widzą tylko pierwszy kontroler). Nic trudnego :)

lancer2000

• Gość
« Odpowiedź #266 dnia: Kwietnia 30, 2008, 15:54:28 »
Rozumiem , że będziae przede wszystkim używana w FS2004/FSX.

Tak, panel tworzony z myślą o FSX

Lancer 2000 czy możesz napisać jak wykonałeś płytę czołową (jaki materiał,jak wykonałeś napisy).

Cały schemat napisów i reszty wydrukowałem na papierze samoprzylepnym i nakleiłem na płyte czołową. Innego pomysłu nie miałem.

czy MJoy16 będzie w windowsie współpracował z innym joystickiem, np z Saitekiem x52 czy będą jakieś konflikty

No nie mam jeszcze podłączonych przycisków i niewiem jak MCP Panel będzie współpracował z moim Saitekem. Boję się tych problemów z vendor ID, bo będe musiał znów pożyczać programator STK500 od szefa(moj programator z mjoya za nic niechce działać)

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #267 dnia: Kwietnia 30, 2008, 22:37:03 »
No nie mam jeszcze podłączonych przycisków i niewiem jak MCP Panel będzie współpracował z moim Saitekem. Boję się tych problemów z vendor ID, bo będe musiał znów pożyczać programator STK500 od szefa(moj programator z mjoya za nic niechce działać)

Nie będzie problemów ze współpracą jeśli vID będzie domyślny. Tylko MJoy będzie wtedy na pierwszym miejscu na liście. Część gier widzi tylko pierwszy kontroler. Symulatory najczęściej widzą wiele i nie ma kłopotu (co najwyżej trzeba trochę pokombinować jak w Il-2 z ustawianiem krzywych na nie-domyślnym urządzeniu).

Jeśli latasz tylko w FSX to wielkiej różnicy Ci to nie zrobi. Ja przestawiłem vID bo czasem lubię odpalić np. Mechwarriora, który ZTCP widzi tylko pierwszy kontroler i wolałbym, żeby to był X52 a nie orczyk i pudełko z trymerami ;)

Inna opcja oczywiśćie to odłączać MJ z USB na czas grania w takiego Mechwarriora :)

« Odpowiedź #268 dnia: Czerwca 18, 2008, 21:49:12 »
Witam po małej przerwie.
Dziś chyba przełamałem ciążące nade mną fatum związane z MJoy16. Otóż zlutowałem go , zaprogramowałem kość i wszystko działa  :banan   :banan   :banan  :karpik  :karpik  :karpik
Muszę jeszcze dolutować te kilkadziesiąt diod ale to już jest nieistotne. Ważne że działa. Programowałem zgodnie z instrukcją na stronie nokera.
Kolejne plany są takie, by ze starego joya Media-tech wziąć obudowę i mechanizm , a przepustnicę z panelem dorobić samemu. Teraz to dopiero będzie roboty, by te wszystkie kabelki połączyć razem i się nie pogubić.....

HL- EKG_Polbaj

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #269 dnia: Czerwca 18, 2008, 22:49:03 »
Gratulacje :)