Witam,zgodnie z obietnicą zrobiłem projekt układu cyfrowego do podłączenia enkodera do MJoya.Z analizy tego rozwiązania wynika kilka wniosków.
1.Realizacja układu za pomocą elementów dyskretnych wymaga zastosowania kilku układów scalonych,paru rezystorów,2 kondensatorów oraz dwóch transoptorów lub alternatywnie 2 miniaturowych przekaźników np.A-5W-K.
2.Można zastosować zamiast LS układy CMOS redukując pobór mocy,ale nie jestem pewien czy nie potrzeba dodatkowego zasilania 5 V.
3.Stała czasowa 1uF,10K daje impulsy około 10ms.Trzeba sprawdzić czy dla MJoya to wystarczy,jeśli nie to trzeba zwiększyć wartość stałej.
4.Na wyjściu umieściłem dwa rozwiązania albo transoptor albo przekaźnik zależy od wejść uP,trzeba to sprawdzić.
Wniosek ogólny jest taki,że prościej jest zbudować MJoy z możliwością podłączenia 4 enkoderów niż powielać 4 razy moje rozwiązanie,nie wspominając o zasilaniu.
Ponieważ na naszym forum są studenci uczelni technicznych to umieściłem drugi rysunek objaśniający działanie mojego układu.Gdybym był programistą to zamieniłbym automat Mealego na synchroniczny Moora.Na tej podstawie zrobiłbym algorytm oraz program.Długość impulsów można ustawić timerem.Pozostaje nadal problem interface uP z MJoyem.
Pozostałem na etapie schematu ideowego,ponieważ nie widzę sensu realizacji tego projektu w technice dyskretnej.Nadal pozostaje możliwość realizacji za pomocą układów PLD lub uP.Ja nie mam obecnie możliwości projektowania PLD oraz uP.Może ktoś inny z forum zrealizuje ten temat za pomocą wymienionych powyżej układów.
Jeśli zrobiłem jakieś błędy projektowe to proszę o wyrozumiałość, zajmowałem się technika cyfrową dawno temu i dużo zapominałem.