Dałem rezystor w szereg z diodą transoptora o wartości 460om.Co do pobieranego prądu to będzie on mniejszy o połowę z powodu jego charakteru tzn.przebiegi impulsowe o wypełnieniu 50%.
Czy mogę ponownie, z uporem maniaka prosić o przetestowanie tego z CD4066 ?

Układ posiada 4 klucze analogowe, kosztuje 50-80 groszy (
http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=2641) przy wysterowaniu pobiera prąd rzędu uA (
http://www.fairchildsemi.com/ds/CD/CD4066BC.pdf strona 2) a więc nie trzeba będzie stosować tych rezystorów 460om (

) i układ się jeszcze bardziej uprości. Co Ty na to? IMHO - gra warta świeczki - będzie mniej o 16 elementów (chyba, że masz jeden rezystor dla wszystkich transoptorów

).
Co do dalszych prac związanych z tym projektem to jest prośba do Damosa aby uzupełnił swój schemat o układy PC 847 (4 kanały w scalaku).
raczej "aby zrobił schemat", bo to, co jest - to wstyd pokazać komukolwiek

Ma ktoś gotowe biblioteki elementów do KiCad'a ? (tak, wiem - google ma

)
Jeszcze raz gratuluję Damos wspaniałego projektu,współpraca z Tobą była przyjemością.
Dziękuję - wzajemnie

Wstyd się przyznać, ale odnalezienie, wypakowanie i złożenie wszystkich komponentów do developmentu (testing board, programator, okablowanie, analizator logiczny, instalacja AVR Studio) zajęło 2 dni. Samo oprogramowanie układu + testy to ledwie kilka godzin. Teraz możemy pomyśleć o detekcji prędkości obracania itd. Jak widać mikrokontrolery mają pewien "power" i nadają się do wielu rzeczy, co przy cenie <10 PLN czyni je świetnym rozwiązaniem np. dla... realizacji dekodowania sygnałów i wyświetlania CMDS oraz Landing Gear (sic !

) Jeśli masz w planach kolejne dodatki do swojego kokpitu i myślisz o technice dyskretnej - daj znać. Na 90% da się to zrobić mikrokontrolerem, w czym chętnie pomogę: wyjdzie taniej, z mniejszą ilością elementów i bardziej "podatnie" na modyfikacje.

A jak moduł się znudzi, to można z niego wyjąc ATmegę i zrobić kolejnego MJoya

Mam w związku z czym pytanie do Damos jako do specjalisty od tych uP.W programatorze PonyProg jest opcja odczytu oraz zapisu tych bitów,co by sugerowało,że można to wykonać parę razy.Ty wspomniałeś,że jest to operacja jednorazowa,czy możesz to potwierdzić.
Można wielokrotnie zapisywać i odczytywać, jednak... jak mówi stare przysłowie: "
wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz" Podobnie jest z "fuse" i "lock" bitami. Zapis niektórych bitów może uniemożliwić:
- programowanie za pomocą ISP (jak ustawisz SPIEN=1: wtedy PonyProg już z układem nie "porozmawia" - wtedy da radę tylko "równoległy" programator )
- odczyt/zapis flasha (ustawianie pewnych lock-bitów to feature dla producenta, który chce dostarczyć zaprogramowany układ, którego kodu nie można zmienić ani skopiować. Po zaprogramowaniu flasha ustawia bity zabezpieczające i wtedy układ działa z wpisanym do niego programem, ale tego programu nie można "podglądać" ) Te bity można "zresetować" przez "chip erase", ale równocześnie z tym kasowana jest cała pamięć kontrolera włącznie z programem. Nie wiem, czy PonyProg umożliwia wykonanie "chip erase"?
- zmiana generatora na zewnętrzny RC lub zewnętrzny oscylator kwarcowy/ceramiczny w przypadku ich braku. Po resecie układ już "nie wstanie" - bo nie będzie miał źródła taktowania. Można go jednak "reanimować" podłączając pod nóżkę nr 13 (sic!) generator np. na NE555 i za pomocą ISP zmienić bity ustalające źródło taktowania na poprawne.

Ogólnie - pozostawić lock bity tak, jak w przypadku MJoy'a i wszystko powinno być OK. Na screenie widziałem, że PonyProg nie zezwala na jakiekolwiek zmiany SPIEN