Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline seeb

• Trolle
  • *
Odp: Mjoy
« Odpowiedź #630 dnia: Listopada 18, 2009, 21:15:31 »
Encodery to typ 11 2,50-2,80 na allegro...

Tak się blokuje nieużywane osie (najprościej)

To jest mój przedłużacz do osi ...

trendus

• Gość
« Odpowiedź #631 dnia: Listopada 28, 2009, 12:58:10 »
Niestety nie posiadam portu LPT w kompie. Czy można zatem podłączyć programator przez przejściówkę na USB (którą posiadam) czy trzeba kupić cuś takiego:
http://www.nokaut.pl/oferta/kontroler-pci-1-x-lpt.html

« Odpowiedź #632 dnia: Listopada 28, 2009, 15:02:09 »
Raczej potrzebujesz LPT.Sprawdź czy w pobliżu twojego miejsca zamieszkania nikt nie mieszka z forum,kto ma LPT.Dogadaj się na pw będzie taniej.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #633 dnia: Listopada 29, 2009, 03:52:05 »
Te kontrolery to raczej przerost formy nad treścią szukaj kogoś kto ma 486DX2 66MHz (i więcej) w piwnicy (może odstąpi grata za 2 piwa z oryginalnym NT)...  ja dostałem od kolegi/sąsiada Pentium3 500MHz z portem LPT

trendus

• Gość
« Odpowiedź #634 dnia: Listopada 29, 2009, 10:52:48 »
Sąsiad ma starego grata więc faktycznie może lepiej pójść do niego i wrzucić niż specjalnie kupować.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #635 dnia: Listopada 29, 2009, 11:24:05 »
te 41 zł przepijecie ... :)

« Odpowiedź #636 dnia: Listopada 29, 2009, 16:06:48 »
Z powodów jakiejś tam migracji systemów googlepages na nowsze wersje strona jest chwilowo mało funkcjonalna

Za utrudnienia przepraszam

Postaram się to naprawić jak najszybciej
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #637 dnia: Listopada 29, 2009, 17:03:37 »
Jak coś to hexy i epp są u mnie na stronie

« Odpowiedź #638 dnia: Listopada 29, 2009, 19:03:47 »
Dobra już uporządkowałem wszystko, dzięki Seeb, w razie W tez mam backup całej zawartości
Znany wszystkim zainteresowanym adresik mjoy16.googlepages.com przekierowuje do nowego adresu sites.google.com/site/mjoy16/

obydwa działają

Pozdrawiam
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #639 dnia: Listopada 30, 2009, 02:01:49 »
Spoko nie narzucam się :)

« Odpowiedź #640 dnia: Listopada 30, 2009, 17:15:00 »
OK Panowie od teraz mała zmiana  :karpik

Adresy które podałem jednego posta wyżej linkują do stronki root'a projektów o MJoyu i Encoders

Nawigacja jest bardzo prosta, myślę że dacie rade  :118:

Pozdrawiam
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #641 dnia: Grudnia 05, 2009, 18:40:11 »
Witam

Znowu mam problem z zaprogramowaniem MJOY-a. Podobnie jak poprzednio / http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8603.345 / po zaprogramowaniu, zgodnie z instrukcją, i po podłączeniu do komputera / oczywiście przez HUB USB / , po paru sekundach MJOY znika z systemu - taki sam komunikat co w tamtym poście. Poprzednio zrobiłem tak, że pożyczyłem od kumpla mojego starego MJOY-a zgrałem z niego działający firmware i wgrałem do nowego i poszło. Teraz też tak zrobiłem i też zadziałało. Ale mam inny problem. W związku z tym, że będzie to mój drugi i trzeci MJOY, muszę zmienić im nazwy i tu jest problem. Zgrany ze starego MJOY-a firmware działa. ale nie mogę zmienić nazwy np. na MJ61. Po edycji firmware i wgraniu objaw taki jak poprzednio czyli znika po paru sekundach i co najdziwniejsze na te parę chwil pojawia sie MJ16 a nie MJ61. Nie mam pojęcia co jest grane. Wgrywanie oryginalnego firmwaru i jego edycja tez nie daje rezultatu. Też się dziwnie zachowuje, czyli po edycji nazwy na te parę chwil pojawia się tylko stara nazwa. Poprzednio poprosiłem też Damosa, aby wgrał mi u Siebie do Atmegi soft i przysłał do mnie już zaprogramowaną i gdy taką kość wkładam do układu objaw ten sam - na chwile jest i znika. Nie mam pojęcia co dalej robić. Może jakiś błąd przy składaniu MJOY-a. Zrobiłem bardzo dokładne zdjęcia płytki, może ktoś spojrzy i porówna ze swoim i znajdzie jakiś błąd, który może powodować takie objawy.

Oto link do zdjęcia / trochę duży plik około 700kB /

Diody obok USB to diody zenera 3v3 - wiec powinno być dobrze. Problem występuje taki sam przy obu płytkach MJOY-a / zrobiłem dwie do budowy następnych kawałków domowego kokpitu do wykorzystania z softem od Codekinga /, więc raczej nie ma mowy o przypadkowym zwarciu czy czymś takim.

Jakby ktoś miał pomysł co z tym zrobić to będę wdzięczny - pozdrawiam

Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #642 dnia: Grudnia 05, 2009, 19:30:43 »
Błędu prawdopodobnie nie masz,problem jest w innym miejscu.Ja na ten temat pisałem na tym forum nie pamiętam w jakim wątku.Z tego co pamiętam z własnych doświadczeń to jest to problem,ale można go w końcu pokonać.Uwagi Damosa są bardzo ważne dotyczą małej modyfikacji na wejściu USB oraz bitu CKOPT musisz przeczytać ten fragment jego wypowiedzi ja już dokładnie nie pamiętam szczegółów.
Wnioski z moich doświadczeń.Mogę stosować w swoim pc tylko 2 MJoye.Przy większej liczbie oraz Cougarze miałem problemy,dlatego stosuję tylko 2.Nie jestem pewien czy SVMapper miał problemy gdy miałem 3 MJoye oraz 2 Joystiki,ponieważ te testy robiłem w ubiegłym roku.
Następna bardzo ważna sprawa to ID vendora.U mnie musi być na pierwszej pozycji Cougar a MJoye na dalszych,dlatego zmieniałem ID ponieważ MJoy zajmował pierwszą pozycję.
Co do problemów z wpisywaniem nazwy oraz odczytem to miałem te same problemy co Ty tzn. w controlerze gier nazwa była inna niż z odczytu kości w PonyProg.Ja robiłem to do skutku mazanie,odczyt, zapis.Po kilku próbach uzyskałem to co chciałem.Miałem także kilka zapasowych kości,które także wymieniałem.
Z jakiegoś powodu MJoy w takich sytuacjach stwarza problemy.Damos rzucił trochę światła na ten problem,być może MJoy powinien być modyfikowany,ale kto to ma zrobić.
Co do problemów z programowaniem to jest to dziwne.U siebie nie stwierdziłem,że kość nie chce się zaprogramować.Może Damos coś doradzi,napisz do niego na pw.

« Odpowiedź #643 dnia: Grudnia 05, 2009, 20:18:43 »
Zając możesz jeszcze spróbować wyrzucić R2 ten nad elektrolitem C1
i tak z ciekawości Win XPpro SP2 czy SP3?
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #644 dnia: Grudnia 05, 2009, 20:36:35 »
ok jutro wyrzucę ten R2 i zobaczę. Mam Windows xp sp3 - próby były na dwóch kompach niestety na obydwu ten sam efekt.

Co do programowania to atmegi się programują. Po powtórnym ściągnięciu przez PonyProga firmwaru z kości dane są takie jakie wpisałem czyli np MJ61 ale system przez chwile widzi MJ16 i nie wiem co jest grane.

Jeżeli chodzi o soft do obsługi to chce korzystać z aplikacji Codekinga Domowy Kokpit. Już napisałem odpowiedzi skrypt i wszystko działa - nawet wykonałem parę lotów testowych - trochę małych poprawek i jest super. Pięknie współpracuje z fsuipcem / nawet z widefs / i widzi wszystkie przyciski mjoy-a - nie potrzeba svmappera

pozdrawiam zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl