Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #660 dnia: Marca 18, 2010, 20:33:13 »
Usuń R2 jak masz go wlutowanego.
Jakie wartości mają R1 oraz R13? Powinny mieć po 2,2k.

Jeśli chodzi o wejścia toggle (73-96), przypatrz się dobrze w SVMapper. One normalnie pokazują tylko impuls, a nie stały sygnał. Jak pykniesz przełącznikiem, na wejściu pojawi się na sekundę sygnał (zapali się czerwona ikonka) i zniknie. Dodatkowo możesz ustalić akcję dla wyłączenia tego przełącznika.

Pozdrawiam
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

KaeM

• Gość
« Odpowiedź #661 dnia: Marca 18, 2010, 21:51:08 »
Usuń R2 jak masz go wlutowanego.
Jakie wartości mają R1 oraz R13? Powinny mieć po 2,2k.

Jeśli chodzi o wejścia toggle (73-96), przypatrz się dobrze w SVMapper. One normalnie pokazują tylko impuls, a nie stały sygnał. Jak pykniesz przełącznikiem, na wejściu pojawi się na sekundę sygnał (zapali się czerwona ikonka) i zniknie. Dodatkowo możesz ustalić akcję dla wyłączenia tego przełącznika.

Pozdrawiam
R2 mam - bodajże 4,7 k. Tzn usunięcie może poprawić problem toggle - jeśli taki jest?
za co dokładnie odpowiada?
Usunąć znaczy wylutować i zostawić bez połączenia czy zmostkować?

R1 i R13 mam już po 2,2 k :)

jeśli chodzi o svmappera - to dokładnie wiem że to chwilowy impuls
ale jeśli przypisałem do wszystkich klawisze to przełączenie toggle powinno dac efekt nawet w notatniku windows,
a nic nie daje.

Pytanie jeszcze dodatkowe czy do lpt można go podłączać przy włączonym kompie?
Coś mi spaliło atmege i nie wiem co?
miałem wczesniej nieprawidłowe rezystory wg błędnego opisu z projektu
Później je przelutowałem, przypaliłem przy tym ścieżkę miedzy diodą a rezystorem
Po zmianach już mikrokontroler nie odpowiadał.

Nie chciałbym powtórki :)
Popróbuję jeszcze z innymi przełącznikami, tak czy inaczej jest to dla mnie dziwne.

« Odpowiedź #662 dnia: Marca 19, 2010, 09:11:47 »
R2 brał udział w komunikacji USB, ale jak ktoś mądrzejszy w tej dziedzinie zauważył nie jest on potrzebny. Usuń go całkowicie i nie zastepuj zworką.
Diody D1, D2 jakie masz? Powinny być Zenerki 3,3V
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

KaeM

• Gość
« Odpowiedź #663 dnia: Marca 19, 2010, 09:46:44 »
D1 i D2 tak jak pozostałe przy pinach mam zenera 3,3

« Odpowiedź #664 dnia: Marca 19, 2010, 11:51:26 »
A podstawka pod ATmelem? Zwykła czy precyzyjna? Piny z blaszek czy kołeczków?
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

KaeM

• Gość
« Odpowiedź #665 dnia: Marca 19, 2010, 12:18:21 »
podstawka z blaszkami

« Odpowiedź #666 dnia: Marca 28, 2010, 10:34:58 »
Panowie co (który element) może być przyczyną zwarcia pomiędzy kolumną 4 i 6 matrycy?
Testując płytkę mam zawsze podwójne sygnały na:
A4 + A6; B4 + B6; C4 + C6; D4 + D6;
E4 + E6; F4 + F6; G4 + G6; H4 + H6;
tzn.: dając sygnał na A4 lub A6 w SVMapper'ze zapala się A4 i A6.
Dobrze rozumuję że to wina zwarcia pomiędzy kolumnami a nie rzędami?
Niestety nie mam pod ręką schematu /net w robocie z ograniczeniami/.

Pozdrawiam
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #667 dnia: Marca 28, 2010, 11:55:32 »
Ponieważ zwarcie występuje dla wszystkich wierszy od A do H to sugeruje jakieś zwarcie pomiędzy kolumnami 4 oraz 6.Kolumna 4 jest sterowana z pin 25 uP a kolumna 6 z pin 27 uP.Jeśli masz omomierz to próbuj znaleźć to zwarcie.Ja mam wszystkie MJoye zrobione na płytkach uniwersalnych,dlatego nie potrafię Tobie doradzić gdzie może być zwarcie na płycie.

holrin

• Gość
« Odpowiedź #668 dnia: Marca 31, 2010, 18:18:55 »
Witam,

Widzę, że czasami ktoś jeszcze odzywa się w tym wątku więc postanowiłem poprosić Was o sugestię i pomoc w diagnozie problemów z MJoy'em.
Zbudowałem mjoya w oparciu o instrukcje na stronie mjoy16.googlepages.com. Zamowilem plytkę w Gammie, zmontowałem - nie działa.
Posprawdzalem wszystko co przyszlo mi do glowy multimetrem, przewertowalem ten wątek w całości, wprowadziłem poprawki (m.in. zmiana kondensatora R13 na 4,7). Poprawa byla taka, że dioda zaczęła się (słabo) świecić, ale nadal nie moge zaprogramować uC. Po podłączeniu USB dostaje komunikat, że urządzenie ma awarię, w PonyProg pojawia się komunikat device is missing -24.
Dzisiaj wymieniłem wszystkie kondensatory, diody, i włożyłem nową atmegę - jest dokladnie to samo. Nie próbowałem tylko podłączać przez hub usb - nie mam takiego urządzenia. Programowac próbowałem na dwóch różnych kompach (raczej stare konfigi).
Jeśli macie jakieś sugestie to będę bardzo wdzięczny - nie jestem elektronikiem, ale zbudowałem w życiu kilka prostych układów, a teraz tracę już nadzieje, że uda mi się w końcu uruchomić wymarzonego mjoya :)

Pzdr.

« Odpowiedź #669 dnia: Kwietnia 01, 2010, 06:52:23 »
w PonyProg pojawia się komunikat device is missing -24.
Na Twoim miejscu rozpocząłbym od właściwego zaprogramowania uP.Dawno tego nie robiłem,ale z tego co pamiętam to musisz wybrać w setup port LPT1 oraz odpowiedni uP.Prawdopodobnie jest w PonyProg help.Jeśli dobrze zaprogramujesz kość a to można sprawdzić opcją weryfikacji to możesz przystąpić do testów MJoya.Tutaj oczywiście mogą pojawić się inne problemy,ale to jest do pokonania.

« Odpowiedź #670 dnia: Maja 10, 2010, 18:09:42 »
Ktoś używa Mjoya na windowsie 7  64bit ? Czy takie połączenie jest możliwe ?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #671 dnia: Maja 10, 2010, 18:19:28 »
Pod Vistą x64 działał bez problemu, więc podejrzewam że i w Win7 będzie.

« Odpowiedź #672 dnia: Maja 10, 2010, 21:04:50 »
Jak ja bym chciał żeby mój MJOY odpalił na którym kolwiek z systemów;)

« Odpowiedź #673 dnia: Maja 11, 2010, 00:41:05 »
Przeglądałem allegro i znalazłem takie coś http://www.allegro.pl/item1034981194.html     na płytce jest podpis http://il2forum.prv.pl/ :P zamierzam w przyszłości zmajstrować mjoya, a tu można na gotowe jednak obecnie brak czasu i funduszów.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #674 dnia: Czerwca 03, 2010, 20:28:20 »
Ostatnio zauważyłem, że większość problemów jakie tutaj występują może mieć swoje źródło w uszkodzeniach komponentów układu. Początkowo moje dwa Mjoy'e działały bez problemów, niezależnie od hubów, płyt głównych itp. Ostatnio przypaliłem dławiki ( i zapewne sam scalak) przez zwarcie na osiach. Teraz dopiero ukazują się problemy podobne do tych, jakie tutaj niektórzy postowali. Przykładowo układ podłączony do Huba 2.0 po chwili znika... chyba, że zdąży się wykonać kalibrację - wtedy pozostaje. Przy bezpośrednim podłączeniu do płyty głównej (USB 2.0), lub pod Hub 1.1 działa relatywnie normalnie, ale wyświetla błędną nazwę.