Autor Wątek: Co to jest ? - czyli wszelkie prośby o identyfikacje sprzętu.  (Przeczytany 77223 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Co to jest ? - czyli wszelkie prośby o identyfikacje sprzętu.
« Odpowiedź #210 dnia: Kwietnia 28, 2014, 17:39:31 »

Danuvia 43M z Węgier.

« Odpowiedź #211 dnia: Kwietnia 28, 2014, 23:05:55 »
Dziękuję :)

« Odpowiedź #212 dnia: Lipca 27, 2014, 06:42:12 »
Pewien modelarz poprosił o identyfikację tego czegoś, pomyslałem, że może tutejsi Experten rozpoznają  8)

« Odpowiedź #213 dnia: Lipca 27, 2014, 10:43:03 »
Nie wiem, zgaduję: Wygląda mi to na osłonę głowicy pocisku p-p. Przezroczyste szkło sugerowałoby coś z naprowadzaniem telewizyjnym. Napis „SzR-2” (oznaczenie złącza), sugeruje że to coś robione gdzieś "lokalnie" na licencji radzieckiej... Trzeba by szukać po zdjęciach pocisków, może udałoby się coś dopasować,
ale jest oczywiście też spora szansa, że poniosła mnie fantazja.  8)

« Odpowiedź #214 dnia: Lipca 28, 2014, 22:56:29 »
Eta wsio prostyje: osłona lustra głowicy naprowadzania pocisku p-p R-3S, plus mechanizm kardanowego zawieszenia lustra głowicy z czujnikiem jednak bez tych elementów. W wersji kompletnej wygląda to tak:

« Odpowiedź #215 dnia: Stycznia 07, 2015, 11:01:21 »
 Szanowni Koledzy!

Znalazłem coś co nie daje mi spać. Szkoda, że nie ma między nami Razora. Chciałbym aby ktoś mądrzejszy powiedział mi co trzyma żołnierz znajdujący się w lewym górnym rogu przedstawionego obrazka? Jakoś na PPSa mi to nie wygląda ani na PPSz którego trzyma Pan w dolnym lewym rogu. To prawie wygląda jak jakiś karabinek, nie ma chwytu pistoletowego, ma drewnianą kolbę i jakieś dziwne łoże. Nie wspomnę już o sporych przyrządach celowniczych... co to u licha jest? Czy to RKM DP bez talerza?

« Odpowiedź #216 dnia: Stycznia 07, 2015, 12:03:52 »
Nie wyświetla mi się Twoje zdjęcie, Student.

« Odpowiedź #218 dnia: Stycznia 07, 2015, 12:20:13 »
Według mnie jest to DP-27. I faktycznie, bez talerza ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #219 dnia: Stycznia 07, 2015, 12:26:02 »
BTR-152 i po mojemu to tam wszyscy trzymają Mosina wz. 44 oczywiście opróćz pana z "the gun" na przedzie. Wnioskuję po owalnej "obudowie" spustu i charakterystycznym zamku.

EDIT>>>
Po dłuższej chwili Google wypluło mi taki sznurek:

http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/133374/h:281/
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #220 dnia: Stycznia 07, 2015, 12:35:29 »
Według mnie jest tak:

Prawa strona - cała trójka Mosin wz. 44
Lewa strona - prawdopodobnie dowódca drużyny z PPSz, za nim kolejny Mosin, i na końcu strzelec RKM DP.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #221 dnia: Stycznia 07, 2015, 12:45:06 »
Colt ma rację. Na tym drugim zdjęciu, które jest w lepszej rozdzielczości widać, że to PPSz 41.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #222 dnia: Stycznia 07, 2015, 12:54:31 »
Tak, BTR - 152 to nie problem. Charakterystyczny odkryty kanciasty kadłub. Mosiny są aż za widoczne. PPSz trzymany przez Pana w dolnym lewym rogu jest prezentowany z wszystkimi detalami. Ale ja w życiu nie widziałem DP bez talerza 8) !!!. Niby stoi w czyimś gabinecie obok ogromnego portretu Che na Wydziale Historycznym...  :evil: (serio), ale to już inna bajka ;D. Dobra, koniec, bo jeszcze przyjdzie Razor i poda numery seryjne poszczególnych egzemplarzy  ;D

« Odpowiedź #223 dnia: Lutego 05, 2015, 09:53:50 »
Forumowicze!

Mam dla was nową zagadkę
Sam nie wiem do końca co to jest, i czy to w ogóle latało

Węgierski składak odrzutowy. Skrzydła z "Sztukasa" i kadłub z "Mustanga" 8). Ponoć zmontowano tego z 20 sztuk ;D.
Ponoć nazywało się to Weiss Manfred XNi-2 "Kameleon", ale jakie to miało charakterystyki, czy to żart czy prawdziwy prototyp?

« Odpowiedź #224 dnia: Lutego 05, 2015, 18:59:22 »
Jestem więcej niż pewien, że ktoś Cie oszukał z tym prototypem  ;) A kadłub to raczej taki z BI-1 niż Mustanga.