Zacznę tak. Alianci wygrali wojnę, a Niemcy ją przegrali. Alianci nie strzelali do lotników ratujących się skokiem ze spadochronem, Niemcy strzelali.
Wersja druga. Niemcy wygrali wojnę, Alianci ją przegrali. Niemcy... resztę dopisz sobie sam.
Prawd jest taka, że strzelali i jedni i drudzy i nieprawdą jest to, że Niemcy strzelali częściej. Z pamięci wymienię dwa nazwiska. Łokuciewicz i Nowakiewicz. Skalski także w pierwotnym raporcie opisywał jak ostrzelał lotników wiszących na spadochronie, a dopiero we wspomnieniach przypomniał sobie, że wylądował obok i ich opatrzył. Ale tu pewności nie mam i proszę się nie czepiać. Jak kogoś to interesuje to poszukam ten artykuł/książkę.
Teraz zestrzelenie. Straty niemieckie.
10 wrzesień.
1 Bf 109 zniszczony 100%-wypadek I./JG 21
11 wrzesień.
1 Bf 109-90% artyleria przeciwlotnicza I./JG 77
1 Bf 109-100% wypadek II./ZG 1
1 Bf 109-60% wypadek I./ZG 2
12 wrzesień.
1 Bf 109- 80% niemiecka art. plot. I./JG 76
13 wrzesień
bez strat
14 wrzesień
1 Bf 109- 80% wypadek I./JG 76
1 Bf 109-100% strzelec P.23-jednostki nie znam I./ZG 2
15 wrzesień
1 Bf 109-60% wypadek I./ZG 2
16 września
brak strat
17 września
1 BF 110-100% wypadek I./ZG 76
Napiszę co znaczą te procenty.
100% zniszczony całkowicie
99-60%- zniszczony z możliwością użycia niektórych zespołów jako części zamiennych dla innych maszyn.
Reszty nie pisze. Jak nie ma książek to jest internet. Kłamie, ale wiele prawdy też na tych wszystkich dziwnych stronach internetowych można znaleźć.
Z polskich jednostek w dniach 7-16 wrzesień zwycięstwa przyznano Brygadzie pościgowej- 4 oraz III/5 dywizjonowi- 3 zwycięstwa, ale wszystkie zgłoszone samoloty były bombowcami, w dodatku zestrzelonymi w rejonie Lublin-Grójec. Wybaczcie, że nie chciało mi się ich weryfikować.
Intensywnie działał III/3 dywizjon który pozostał w składzie Armii "Poznań". 15 zgłoszeń w dniach 7-16 wrzesień. Tutaj sprawa jest troszkę skomplikowana ponieważ spotykam się z różnymi danymi, a weryfikację muszę przeprowadzić szybko, więc podaje wstępne ustalenia.
7 września m.in. 1 Bf 110-109 (różnie piszą) ppor. Jan Maliński. Niemcy faktycznie stracili tego dnia 1 Bf 109 i 1 Bf 110, ale od ognia art. plot. więc zwycięstwa to nie miało miejsca.
8 września kolejny Bf 110 kpt. Franciszek Jastrzębski. Niemcy strat Bf 110 w tym dniu nie ponieśli. Ewidentnie zawyżone, ale pisze o tym zestrzeleniu tylko Pawlak więc może coś pomlił. Z doświadczenia wiem, że pisze czasem o zestrzeleniach o których nie ma miejsca w żadnej innej pozycji.
9 września 1 Bf 109. ppor. Alfon Kabat i 1 Bf 109 por. Grzybowski, potwierdzone oba z I.(J)/LG 2
10 września 2 Bf 109 kpt. Jastrzębski i ppor. Stefan Wapniarek. Po stronie Niemieckiej strat brak. Choć tutaj znalazłem informację, że stracie to miało miejsce 9,10 lub 11 września! Najpewniej zgłoszenia te miały miejsce 9, wespół z wymienionymi wyżej, więc straty Niemców pokryły by się ze zgłoszeniami w 50 %. Z grupsza przejrzałem i Niemcy nie wspominają o jakiś większych walkach tego dnia więc stawiam na 9 wrzesień.
Być może chodzi o walkę lwowskiego dywizjonu z dnia 2 września z I./ ZG 76 w okolicy Widzewa. Nasi myśliwcy zestrzelili wtedy 2 Bf 110 i kolejnego uszkodzili tak, że lądował przymusowo po niemieckiej stronie frontu. Wtedy też miało miejsce owo zwycięstwo P.7 (kpr. Malinowski) nad Bf 110 o którym Owl piszesz. Drugi i ostatni kontakt z niemieckimi myśliwcami III/6 dywizjon miał 4 września. Ale tragiczny. W powietrzu 2, na ziemi 3 plus później 3-4 Łosie z BB na deser dla I./ZG 2.
@Razor. Dane co do strat Bf 109 nad Polską mam. Z Emmerlinga. Co by o kolesiu nie pisać są rzetelne.
A jeszcze jedno. Podana strona "Myśliwcy" jest dobra, ale należy ją czytać z uwagą. Bzdur tam też co niemiara.
Na koniec puenta. Jak czegoś nie ma w necie, a ma się parę książek to można poszpanować

@ Spider. Chyba chodzi nam o ten sam przypadek.