Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85703 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #405 dnia: Stycznia 14, 2017, 11:40:52 »
Zastanawiam się nad kupnem laptopa do gier.
Przez ostatnie kilka lat kompletnie wypadłem z rynku komputerowego i na dodatek będzie to mój pierwszy laptop.
Czy w budżecie około 3000 PLN znajdzie się jakiś laptop godny uwagi.
Jeżeli chodzi o gry w które celuję, to gram trochę w War Thundera, World of Tanks, Serious Sama 3, X3 TC i czasami jakieś RPG w stylu Wiedzminów 1 i 2 i różnych części TESów.
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

« Odpowiedź #406 dnia: Stycznia 14, 2017, 12:34:13 »
Ja mam laptopa do również gier, tzn. w zasadzie tylko simków - Falcon, X plane, sporadycznie DCS i Real Flight. Syn na swoim podobnym gra w Skyrima, strzelanki typu Crysis, wszystkie części Modern Warfare i Black Ops i również bezproblemowo się spisuje. Swój kupiłem przed chyba 4, a może i już 5 laty i nadal daje radę, aczkolwiek mając na względzie, że laptopa raczej nie będziesz w stanie upgradować, warto kupując mierzyć w maksymalne konfiguracje i wtedy 4-5 lat można śmiało śmigać. Wtedy jednak pojawia się aspekt cenowy, czy w 3000 się zamkniesz, nie, zwłaszcza jeśli myślisz o przekątnej ekranu circa 17-18`. W chwili obecnej nie jestem zbyt zorientowany, ale polecam przyjrzeć się Toshibie, serii Qosmio. Przerobiłem chyba z 5 czy 6 laptopów Toshiby, w jednym padła jakaś część od chłodzenia i wymagał naprawy, jeden po chyba 4 latach wymagał czyszczenia, gdyż się przegrzewał, po działa super, a tak to działają bezproblemowo.
W tej chwili z perspektywy iluś tam lat używania tylko laptopów, doszedłem do wniosku, że jednak kolejny komputer, który będę kupował z myślą o symulatorach, to jednak kupię stacjonarny i zainwestuję w jakiś duży ekran. Niewątpliwą zaletą laptopa jest jego kompaktowość i relatywnie mało miejsca zajmowanego na biurku. Jeśli jednak zainwestujesz w laptopa z dużym ekranem i mocnej konfiguracji to o noszeniu go zapomnij, chyba że jesteś masochistą (niezła cegła) :).

Poko

• Gość
« Odpowiedź #407 dnia: Stycznia 14, 2017, 14:09:51 »
^ Słuszne uwagi kolegi - do simów tylko stacjonarka... No chyba, że dozbierałbyś 9000 dolców na to :evil: :
Acer Predator 21X

Jeśli rzeczywiście interesują Ciebie tylko wymienione typy gier, to tak - zmieścisz się w tej cenie, ale tak jak napisał Addiction raczej będą to przekątne ~15".
Tutaj całkiem dobry: Lenovo Y50-70 i5-4210H/8GB/1000 GTX860M FHD

« Odpowiedź #408 dnia: Stycznia 14, 2017, 14:49:59 »
Mam wrażenie, że kupno laptopa z i5 i tylko 8GB Ramu i bez systemu (więc dojdą jeszcze dodatkowe koszta, no chyba żeby pomyśleć o Linuxie) nie ma sensu. Ja mam i7, 16GB, co prawda kartę graficzną troszkę starszą bo Geforce gtx 670m i jak pokazało demo najnowszego xplane 11, ta konfiguracja robi się powoli nieco za słaba do najnowszego simka. Więc prawdopodobnie większość nowych programów będzie powoli wymagała więcej. Jeśli to miałby więc być laptop do grania to jest na teraz, bez żadnego zapasu w przyszłości.
Kwestia linuxa, niedawno z Córką na jakimś starym przedpotopowym stacjonarnym kompie instalowaliśmy Ubuntu Linux i muszę przyznać, że to ciekawa alternatywa. Środowisko przyjazne, coś a`la mix windowsów z systemem apple`a. Chodzi na podkreślam stareńkim kompie szybciej niż zainstalowane na nim również windowsy vista. Programów pod linuxa przybywa, na przykład wspomniany już xplane, podobno jest też rodzaj środowiska do odpalania programów stricte windowsowych i podobno działa to całkiem nieźle (ale tego nie testowałem).

« Odpowiedź #409 dnia: Stycznia 15, 2017, 12:20:23 »
Jeżeli chodzi o system, to mam do dyspozycji 64-bitowego Windowsa 7.
Co do mobilności- nie zamierzam  wynosić laptopa z mieszkania. Po prostu nie mam miejsca na stacjonarny komputer. Zastanawiałem się nad 15tką, ale 17tka też nie jest problemem.

Wysłane z mojego 5051D przy użyciu Tapatalka

Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #410 dnia: Stycznia 15, 2017, 13:19:42 »
Polecam przyjrzeć się ofercie 17" laptopów MSi z serii Gaming.
Sam korzystam od kilku lat.
W rozsądnej cenie, pomiędzy 3000-4000PLN, z systemem można kupić całkiem zadowalającą konfigurację.

"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #411 dnia: Stycznia 15, 2017, 19:04:57 »
Popatrz sobie na Lenovo Y700. Jeszcze lata nieco wyżej niż 3k zł ale w lutym ma wyjść Y720 to i może nieco ceny polecą w dół. Y50-70 to starsza generacja Y700 i chyba bym sobie ją odpuści i poczekał na premierę Y720. Do kompletu może Acer VN7. Może uda Ci się gdzieś wyhaczyć MSI GE62 ale ten zalicza się do grona "ciepłych" laptopów.

Ogólnie kupowanie laptopa do grania uważam osobiście za "taki se" ale co kto lubi. W wolnej chwili popatrzę co można kupić za 3k zł, bo to akurat przedział gdzie trudno coś ciekawego dla graczy upolować. Gdyby była czwóreczka na przedzie to już można przebierać.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #412 dnia: Stycznia 17, 2017, 12:32:23 »
Podrzucam dwa laptopy mieszczące się jako tako w budżecie. Niestety o czymś większym i sensowniejszym w tej cenie raczej zapomnij:

Laptop Lenovo IdeaPad 700-15 (80RU00GPPB)
https://www.morele.net/laptop-lenovo-ideapad-700-15-80ru00gppb-1019341/

Laptop MSI GL62 (6QF-1296XPL)
https://www.morele.net/laptop-msi-gl62-6qf-1296xpl-974915/

W jednym by się przydało np. więcej RAMu, a w drugim dysk SSD ;).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #413 dnia: Stycznia 17, 2017, 14:43:10 »
Ależ te ceny poszły w górę (kurs $)..
W 2013 czy 2014 kupowałem MSi GE70 z i5 i GTX760M 17.3" za około 3.5k, a teraz tyle kosztuje 15"..

Swojego doposażyłem tak jak i tu Kosi doradza w SSD. Matryca matowa fajna rzecz. Klawiatura Steelseries też się sprawdza.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #414 dnia: Stycznia 17, 2017, 16:31:32 »
Dzięki za sugestie. Trochę poczekam i może ceny pójdą w dół. Seria Lenovo wydaje się atrakcyjna.

« Odpowiedź #415 dnia: Lutego 10, 2017, 10:03:58 »
Czas na zmianę laptopa. Jaki ktoś by polecił - używkę - do 1800 zł?
Najważniejsze by
-  chodziły na nim gry (nie najnowsze, ale te starszawe np. do 2014 roku), War Thunder itd.;
- matryca obowiązkowo matowa;
- RAM 8 GB;
- GPU 2 GB;
- brak throttlingu;

Czytałem recenzję np. Asus R556LB - jest zimny i throttling ponoć z reguły w nim nie występuje. Tak samo jak w moim starym Asusie.
Obecnie mam Samsunga i występuje on nagminnie. Nigdy więcej laptopów tej marki - wygląd dobry, ekran super, ale reszta to tragedia.

https://www.olx.pl/oferta/laptop-asus-r556lb-i5-gt940-2gb-8gb-ram-gwara-CID99-IDk7n9Y.html#12f915b1cf;promoted
https://www.olx.pl/oferta/lenovo-y500-i7-8gb-2x-650m-sli-ssd-250gb-laptop-gamingowy-CID99-IDiwuaf.html - lecz tu matryca błyszcząca

« Odpowiedź #416 dnia: Lutego 10, 2017, 12:00:46 »
To Lenovo odpuścił bym na starcie. Wbudowana bateria która czasami potrafi zawiesić BIOS i trzeba rozkręcać całego laptopa.
Może popatrz na maszyny MSI? Maja kilka fajnych gamingowych modeli, kilku znajomych tego używa i chwalą sobie. Nie wiem tylko czy w tej cenie akurat coś trafisz.

« Odpowiedź #417 dnia: Marca 06, 2017, 11:40:39 »
Znalazłem dwa interesujące laptopy w  promocji za około 3000 pln w sklepie nie dla idiotów:

https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-hp-pavilion-15-bc050nw
+ Grafika z pamięcią GDDR5
+ Cena
- Brak dysku SSD

https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-acer-aspire-v5-591g-50ek
+ Dysk SSD
- Grafika z pamięcią GDDR3
- Cena

Czy dysk SSD jest bardziej przyszłościowym wyborem i zniweluje różnicę w rodzaju pamięci karty graficznej?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #418 dnia: Marca 06, 2017, 13:14:38 »
Dysk SSD nie zniweluje różnicy karty graficznej. Więcej klatek przez niego mieć nie będziesz ale wzrośnie komfort pracy i skrócą się czasy odpalania programów, doczytywania itd.

Ze swojej strony dodam, że Pavulony nie cieszyły się popularnością gdyż należały do "gorących" laptopów i potrafiły parzyć. Większa temperatura powodowała więcej usterek z zimnymi lutami, przegrzewaniem się etc. Co innego Pro i Elitebooki.

Większe zaufanie mam do Acera choć tutaj lepsze parametry zawsze były kosztem jakości. Jak to teraz wygląda nie wiem ale wiem, że sporo zależy od egzemplarza i użytkownika.

« Odpowiedź #419 dnia: Lipca 31, 2017, 18:06:47 »
Szukam lapka używanego do gier - jako, że spektrum moich zainteresowań to głównie starsze gry więc dobrego lapka z 2015 mógłbym zakupić.
Karta GPU musi mieć 2 GB VRAM, a sam laptop dobrze chłodzony by nie występował throttling.
Marka Samsung odpada bo to złom, z tego co wiem to Asusy są dobrze chłodzone bez efektu tłumienia mocy procka z powodu ciepła?