Ja mam laptopa do również gier, tzn. w zasadzie tylko simków - Falcon, X plane, sporadycznie DCS i Real Flight. Syn na swoim podobnym gra w Skyrima, strzelanki typu Crysis, wszystkie części Modern Warfare i Black Ops i również bezproblemowo się spisuje. Swój kupiłem przed chyba 4, a może i już 5 laty i nadal daje radę, aczkolwiek mając na względzie, że laptopa raczej nie będziesz w stanie upgradować, warto kupując mierzyć w maksymalne konfiguracje i wtedy 4-5 lat można śmiało śmigać. Wtedy jednak pojawia się aspekt cenowy, czy w 3000 się zamkniesz, nie, zwłaszcza jeśli myślisz o przekątnej ekranu circa 17-18`. W chwili obecnej nie jestem zbyt zorientowany, ale polecam przyjrzeć się Toshibie, serii Qosmio. Przerobiłem chyba z 5 czy 6 laptopów Toshiby, w jednym padła jakaś część od chłodzenia i wymagał naprawy, jeden po chyba 4 latach wymagał czyszczenia, gdyż się przegrzewał, po działa super, a tak to działają bezproblemowo.
W tej chwili z perspektywy iluś tam lat używania tylko laptopów, doszedłem do wniosku, że jednak kolejny komputer, który będę kupował z myślą o symulatorach, to jednak kupię stacjonarny i zainwestuję w jakiś duży ekran. Niewątpliwą zaletą laptopa jest jego kompaktowość i relatywnie mało miejsca zajmowanego na biurku. Jeśli jednak zainwestujesz w laptopa z dużym ekranem i mocnej konfiguracji to o noszeniu go zapomnij, chyba że jesteś masochistą (niezła cegła)

.