Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #495 dnia: Maja 29, 2019, 22:01:20 »
Ciekawostka (i nowy "laptop" Asusa): https://www.purepc.pl/notebooki/asus_pokazal_dzialanie_cieklego_metalu_na_intel_core_i99980hk

Ciekły metal. Gdzieś to było ;D.

« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2019, 08:21:34 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #496 dnia: Maja 30, 2019, 08:13:14 »
Nic nowego, bo od dawna ludzie pod czapki po skalpie pakują ciekły metal. Powiem Ci, że wredne dziadostwo przypominające rtęć. Nakłada się to ze zwartymi pośladkami, radiator musi być full miedziany, bo inaczej korozja powstaje i całość się utlenia. Dobrze przewodzi prąd, a potem trzeba to papierem ściernym czyścić. Swoją i7 920 czymś takim potraktowałem. Jedyny plus jaki widzę to owszem jest to wydajniejsze i nigdy nie traci swoich właściwości. Co niektórzy sami sobie robią w domu, bo to żadna filozofia ale mimo wszystko wolę zwykłego dobrego gluta (np. Mx-4). Najlepiej jakby zrobili tak samo w mobilnych procach jak w przypadku desktopów z czasów właśnie procków 9xx czyli lutowali IHS do rdzenia i masz problem z głowy. Bezpiecznie i wydajnie.

Taki tam pokaz możliwości i że się da. Ogólnie dla mnie to sygnał, że ten sprzęt jest ostro wyżyłowany i jest to pakowanie się w kłopoty. Pomijam, że tyle jajek w lapku to przerost formy nad treścią. Będzie to kosztować majątek i za to można zorganizować sobie niezłą maszynkę do grania nawet w postaci SFF.

Poza tym amatorzy, katują proca Primem95, niech spróbują IntelBurnTest/Linx to by im stopił się razem z procem... hyhy  :021:

PS. Ostatnio z podobnych wynalazków widziałem jak Nvidia utopiła TitanaX w jakiejś cieczy o niskiej temperaturze wrzenia i chłodziła dziada :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #497 dnia: Maja 31, 2019, 08:05:18 »
Hej,
czasem mam tak z lapkiem, że spadają FPS podczas grania. Jest to raz na jakiś czas (np. na 10 odpaleń komputera efekt występuje ze 3-4 razy), nie zawsze. Tak to wygląda:
https://youtu.be/4Kr-obTm2hA .

Jak widać się nie poruszam, jakiś czas grałem, było ok, potem pomimo, że się nic nie dzieje na ekranie co kilka minut (w miarę regularnie) jest taki chwilowy spadek.
Co ciekawe w większości przypadków pomaga po prostu restart laptopa i jest ok, takowy efekt się nie pojawia.

Podejrzewam, że to jakiś efekt throtttling'u (i7-8750H lub na RTX2080 Max-Q). Raczej obstawiam procka. Jak widać, po chwili FPS wracają do normy. Temperatury jak na ten model są w normie raczej (w stresie CPU do 95st., przeważnie 85-90, GPU do 81st). Tak coś czuję w kościach, że to proc bardziej. Rozwiązania ponoć dwa z tego co szukałem w sieci, jakieś inne ustawienia Opcji Zasilania (ale mam Plan zasilania: High Performance) , a drugie to użycie programu ThrottleStop (ale tym się nigdy nie bawiłem, klik i klik2). Czytałem też, że warto wyłączyć opcję Turbo Bost w ThrottleStop (disable). Ktoś miała jakieś doświadczenia tego typu i wie jak je rozwiązać?

W opcjach zasilania dałem teraz tak teraz:

(zmiana ze 100% na 99% zgodnie z tym tu, zobaczę czy coś pomogło).

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #498 dnia: Maja 31, 2019, 09:09:25 »
Tak to jest throttling czyli zmora wszystkich przekombinowanych laptopów i niewiele z tym zrobisz. Możesz poszukać w biosie jakiś zabezpieczeń termicznych żeby je wyłączyć, możesz bawić się w wyłączenie HT czy wirtualizacji. Możesz zmienić gluta na coś innego czy targać ze sobą podstawkę chłodzącą. Ewentualnie jak masz wentylator proca pod kontrolą to wrzucić mu tryb ręczny i niech dmucha ile wlezie. Ogólnie szamanienie. Natomiast to jest spowodowane tym, że prockowi robi się za ciepło, więc zrzuca mnożnik tudzież napięcie (nie pamiętam) do momentu aż temperatury spadną.

Twój proc ma max temperaturę dopuszczalną dla rdzenia 100C, więc jeśli któreś jajko (najczęściej rdzeń 0, bo jest najbardziej obciążony) zbliża się do tej granicy, to jest odpalany tryb paniki i efekt jest taki jak na filmie.

Restart laptopa pomaga, bo proc zdąży się schłodzić.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #499 dnia: Czerwca 08, 2019, 09:18:58 »
podstawkę chłodzącą.

A takie podstawki to w ogóle coś dają czy to tylko "bajer"? Od spodu nie ma przecież żadnych żeberek ani siatki w laptopach. Jedyne co to mogą chłodzić podstawę laptopa, która jest przecież płaską płytą bez otworów.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #500 dnia: Czerwca 08, 2019, 09:49:28 »
Zależy jaki laptop i jaka podstawka. Zadania są podzielone. Czasami pozwalają schłodzić więcej bebechów, które też mogą się grzać. Innym razem chłodzą palmrest albo poprawiają komfort psychiczny użytkownika.

Każdy szamani po swojemu. Pamiętam był patent z blaszkami miedzianymi zamiast pasty, wycinanie kartek w dolnej odbudowie albo tak jak w macbookach wyklejanie dolnej obudowy termopadami, żeby zrobić z niej radiator. Trochę przypał ale skoro działa...

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: Października 10, 2019, 20:54:30 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #501 dnia: Września 04, 2019, 11:26:50 »
Witam Szanownych Kolegów.
Potrzebuję porady. Syn wybiera się na studia i chce zakupić laptopa do obróbki video, więc raczej bardziej wydajnego niż mniej. Minimum 16GB pamięci, a lepiej więcej, procek pewnie i7, SSD minimum 512GB lub lepiej, dużo wejść USB 3.1 i USB C i mocna karta graficzna, matryca od 15,6` w górę i minimum FHD, win 10.
Trochę pracował przez wakacje, ojciec trochę dołoży, więc dysponuje kwotą +/- 8 tysi.
Nie rozpatruję Apple`a bo w tych wymaganiach nie wyrobię się cenowo, a oprogramowanie którego używa (Da Vinci Resolve) chodzi świetnie pod windozą.
Od razu mówię, wiem wszystko o wadach laptopów, sam występowałem jako ich przeciwnik, ale z powodów takich, a nie innych musi to być laptop.
Czy ktoś mógłby mi doradzić, jaki sprzęt spełniający +/- powyższe wymagania byłby dobry.
Będę zobowiązany za wszelkie sugestie, gdyż od czasu jak przerzuciłem się na komputer stacjonarny, a do pracy na ultrabooka nie bardzo jestem zorientowany, która firma w tej chwili pod względem stosunku jakości do ceny jest najkorzystniejsza.

« Odpowiedź #502 dnia: Września 07, 2019, 13:05:21 »
Mam Della XPS 15 9550 i bardzo jestem z niego zadowolony, ale nie jest to maszyna do gier. Z multimediami da sobie radę. Spokojnie można się z nim poruszać po szkole lub biurze. Chyba na granicy budżetu.
Zastanawiam się nad tym: https://www.xmg.gg/en/xmg-fusion-15 który powstał przy współpracy Intela z innymi producentami, ale jest mało opinii o nim. Przypuszczalnie jest to Tongfang?  Dostępny dopiero za kilka dni. Troszkę reklamy: https://www.youtube.com/watch?v=YlkFUB_XLVs

« Odpowiedź #503 dnia: Września 08, 2019, 22:16:35 »
Wielkie dzięki. Ponieważ Syn pojutrze wyjeżdża na studia, więc raczej chodziło mi o szybkość, poszukałem trochę w sieci i ostatecznie kupiliśmy Lenovo Legion, najnowszy i7, 32 GB Ramu, SSD 960 GB, RTX 2060, win 10, matryca 15,6` IPS FHD, sporo wyjść USB 3.1, C, HDMI i mini Display port. Pierwsze wrażenia bardzo dobre, a jak się sprawdzi zobaczymy, cena nawet poniżej zakładanego maksimum.

« Odpowiedź #504 dnia: Września 11, 2019, 22:48:57 »
Aloha, po tym jak Windows dosłownie zatrzymał się kiedy zaczął robić swapa z ramu wnerwiłem się i postanowiłem kupić SSD.
Co polecicie? Chodzi mi głównie o trwałość kości by się nie rozleciała po pół roku (ponoć Goodramy tak miewały, ale nie wiem czy to z powodu przegrzania czy wadliwych kości). Nie musi to być demon prędkości bo i tak każdy SSD będzie 10x lepszy niż HDD. Cena nie gra większej roli choć jak taniej się da to czemu nie.
Dysk pod M2, 500GB, a lapek to Asus 17 https://www.x-kom.pl/p/341294-notebook-laptop-173-asus-rog-strix-gl753ve-i7-7700-8gb-1tb-win10-1050ti.html

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #505 dnia: Września 11, 2019, 22:55:47 »
Co polecicie?

Bież Samsunga 970 EVO NVMe M.2, mam takie dwa już nawet i naprawdę są ok. Jak Ci się uda znajdź promo na amazon.de na firmę, dostałem 50Eu zniżki :-).

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #506 dnia: Września 12, 2019, 07:58:04 »
Adata XPG 8200 Pro lub S40G, ewentualnie Kingston KC2000 lub Adata SX6000 Pro. O trwałość kości nie masz co się obawiać, bo obecnie nawet TLC są godne polecenia i w sumie specjalnie wyboru nie ma ;). Wszystkie mają po 60 miesięcy gwarancji.

Goodramy działały bardzo dobrze i z tego co pamiętam Wilk nawet nie dawał limitu zapisów. Była tam jakaś aferka z rewizją dysku i kontrolerem jak pamiętam ale nic z tego nie wynikło. Skończyło się na oświadczeniu i teście na PPC. Zresztą mam/miałem Goodramy i działały i działają bez zarzutu do dzisiaj.
« Ostatnia zmiana: Września 13, 2019, 09:21:50 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #507 dnia: Września 12, 2019, 09:48:18 »
W sprawie żywotności SSD polecam ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=XXgErDjLcbo  Myślę, że normalnie użytkując SSD przez powiedzmy 15 lat - nie jesteśmy w stanie dobić nawet do 500 TB zapisanych danych. Nie taki więc diabeł straszny... A to, że sporadycznie SSD umierają grubo poniżej tej wartości... Cóż - HDD również mają swoje przypadłości.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #508 dnia: Września 12, 2019, 11:11:58 »
Dzięki chłopy :D O żywotności bardziej miałem na myśli jakość zastosowanych materiałów by po 2 miesiącach nie padł bo coś było źle przylutowane, przegrzane itd. Owszem wtedy jest gwarancja, ale traci się dane.
Tak czy inaczej już nie mogę się doczekać :D

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #509 dnia: Września 12, 2019, 12:02:23 »
Nie masz na to wpływu. Wystarczy zbabolony soft tzn. firmware i może Ci ubić dysk. Kilka takich przypadków w historii było np. u Samsunga, Cruciala czy nieistniejącego OCZ. Po aktualizacji zonk... Także bierz co Ci pasuje i nie myśl na zapas, bo i tak nic nie wydumasz. Kości u wszystkich są takie same (może za wyjątkiem Samsunga, bo ten ładuje swoje ale to nie oznacza, że są lepsze). Za rogiem masz już QLC, więc żywotność może jeszcze spać (zwłaszcza na początku).