Witam Szanownych Kolegów.
Potrzebuję porady. Syn wybiera się na studia i chce zakupić laptopa do obróbki video, więc raczej bardziej wydajnego niż mniej. Minimum 16GB pamięci, a lepiej więcej, procek pewnie i7, SSD minimum 512GB lub lepiej, dużo wejść USB 3.1 i USB C i mocna karta graficzna, matryca od 15,6` w górę i minimum FHD, win 10.
Trochę pracował przez wakacje, ojciec trochę dołoży, więc dysponuje kwotą +/- 8 tysi.
Nie rozpatruję Apple`a bo w tych wymaganiach nie wyrobię się cenowo, a oprogramowanie którego używa (Da Vinci Resolve) chodzi świetnie pod windozą.
Od razu mówię, wiem wszystko o wadach laptopów, sam występowałem jako ich przeciwnik, ale z powodów takich, a nie innych musi to być laptop.
Czy ktoś mógłby mi doradzić, jaki sprzęt spełniający +/- powyższe wymagania byłby dobry.
Będę zobowiązany za wszelkie sugestie, gdyż od czasu jak przerzuciłem się na komputer stacjonarny, a do pracy na ultrabooka nie bardzo jestem zorientowany, która firma w tej chwili pod względem stosunku jakości do ceny jest najkorzystniejsza.