Heh. Widać że "znawcy" nie kolekcjonowali nieistniejącego juz magazynu "Lotnictwo"

F-20 był niejako konkurentem F-16 w konkursie USAF na następcę myśliwców F-106 i F-4. Jak historia się skończyła, to chyba nie muszę mówić. Po przegranej w konkursie projekt zawieszono, aż do lat 90tych zeszłego stulecia, gdy po pierwszej wojnie w Iraku znowu przypomniano sobie o F-20, który miał stanowić alternatywę dla tych państw, których niebardzo stać był na F-16.
No a jeśli chodzi o interesujący nas aspekt samolotu, czyli przenoszenie pocisku AIM-120, to jednym z nakazów USAF co do konkursu na myśliwiec, było właśnie przenoszenie najnowocześniejszych wówczas (1984 rok) pocisków typu AMRAAM. Co interesujące, przeprowadzono nawet próby strzelań z zastosowaniem AMRAAM'ów właśnie

.
W magazynie jest nawet zdjęcie odpalania pocisku. Jeśli uda mi się znaleźć zdjęcie w necie, to dam linka.
Co interesujące, tam mała maszynka miała także byc dostosowaną do przenoszenia pocisków Harpoon, ale prawdziwych testów z pociskiem nigdy nie wykonano, a jedynie z makietami.
Źródło: Lotnictwo Nr.18/92
EDIT: My Bad my Bad. Niezwróciłem nawet uwagi, że na zdjęciu jest AIM-7, a nie AIM-120

. Głupie Lotnictwo, głupie...

Znalazłem tylko reklamę z atrapami, więc teoretycznie była możliwość przenoszenia tego pocisku