Ankieta

Jaki samolot/śmigłowiec w barwach US Air Force lub US Navy chciałbyś mieć możliwość oglądania w Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie?

Bell AH-1 Cobra
16 (6.1%)
Bell 47 Sioux
0 (0%)
Bell OH-58 Kiowa
0 (0%)
Bell UH-1 Huey
18 (6.8%)
Boeing CH-47 Chinook
6 (2.3%)
Cessna O-2
0 (0%)
Convair F-106 Delta Dart
3 (1.1%)
Fairchild C-119 Flying Boxcar
3 (1.1%)
Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II
23 (8.7%)
Grumman A-6 Intruder/Prowler
12 (4.6%)
Grumman E-2 Hawkey
2 (0.8%)
Grumman F-14 Tomcat
58 (22.1%)
Grumman OV-1 Mohawk
1 (0.4%)
Lockheed F-16 A Fighting Falcon
7 (2.7%)
Lockheed F-80 (T-33) Shooting Star
1 (0.4%)
McDonnell Douglas A-1 Skyrider
11 (4.2%)
McDonnell Douglas A-4 Skyhawk
6 (2.3%)
McDonnell Douglas AV-8 Harrier
14 (5.3%)
McDonnell Douglas F-15 A Eagle
18 (6.8%)
McDonnell Douglas F-4 Phantom II
26 (9.9%)
North American F-100 Super Sabre
3 (1.1%)
North American F-86 Sabre
21 (8%)
North American Rockwell OV-10 Bronco
0 (0%)
Republic F-105 Thunderchief
3 (1.1%)
Republic F-84 Thunderjet
0 (0%)
Sikorsky CH-34
0 (0%)
Vought A-7 Corsair II
8 (3%)
Vought F-8 Crusader
3 (1.1%)

Głosów w sumie: 89

Głosowanie skończone: Kwietnia 23, 2007, 20:09:25

Autor Wątek: Nowy eksponat Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie  (Przeczytany 16270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Nowy eksponat Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 22, 2007, 18:53:45 »
A od kogo to dokładnie ma zależeć, tzn na kogo mamy wywierać nacisk ? :D

Offline jg300_macio

• JG300
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 23, 2007, 21:43:05 »
Dzięki wszystkim za wzięcie udziału w głosowaniu i rzeczowe komentarze (choć mało ich było). Wykorzystałem je dyskusji o ostatecznej kształcie listy. Dzisiaj została ona zaakceptowana w MLP i przesłana stronie amerykańskiej. Tak oto wygląda (ułożona priorytetami):
1. Grumman F-14 Tomcat
2. North American F-86 Sabre
3. McDonnell Douglas F-15 A Eagle
4. Lockheed F-16 A Fighting Falcon
5. Bell H-13 Sioux (Bell 47)
6. Bell UH-1 Huey
7. McDonnell Douglas A-4 Skyhawk
8. Lockheed F-80 (T-33) Shooting Star
9. Republic F-105 Thunderchief
10. F2H2 Banshee
11. McDonnell Douglas A-1 Skyrider
12. Republic F-84 Thunderjet

Może wyjaśnię skąd cała akcja z tymi samolotami. Otóż w roku ubiegłym zrodził się w mojej głowie pomysł przygotowania wystawy w 2009 roku na 60-lecie NATO i 10-lecie RP w NATO. Wystawa miałaby prezentować statki powietrzne sił powietrznych państw członkowskich NATO. I tak już od roku koresponduję z różnymi attachatami, siłami powietrznymi, muzeami w celu pozyskania sprzętu. Na razie najbardziej zaawansowane rozmowy są z Aeronautica Militare Italiana, która zadeklarowała przekazanie samolotu F-104 Starfighter. Również prowadzone są dość konkretne rozmowy z norwegami poprzez Norsk Luftartsmuseum w Bodo (proponują wymianę: F-5, Hawker Hunter lub Mirage III). Czekam od odpowiedzi z Luftwaffe i RAF. Reszta krajów członkowskich niestety nie odpowiedziała lub odpowiedziała wymijająco. Mam jednak nadzieję że do 2009 uda mi się pozyskać przynajmniej 5 statków powietrznych.
Pozdrawiam
MM
PS. Na razie proszę tej informacji za bardzo nie rozgłaszać aby nie zapeszyć całego projektu

Online Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 23, 2007, 22:37:15 »
O F-16 to bym się nie starał. Jak akurat jego dadzą (co jest bardzo prrawdopodobne) to jedyna szansa na pozyskanie dobrego eksponatu zostanie zaprzepaszczona. A F-16 i tak kiedyś do MLA trafi.
Republic F-84 Thunderjet nie uzyskał nawet 1 głosu !?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2007, 22:42:44 wysłana przez Ranwers »
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

redwolf

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 28, 2007, 23:05:58 »
Domagamy się codziennych raportów jak się sprawy przedstawiają .

Offline jg300_macio

• JG300
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 08, 2007, 12:53:22 »
Witam,
Codziennych raportów nie będzie ale mogę poinformować, iż amerykanie przerzucili sprawę na US Air Force Museum w Ohio a to zaproponowało na wymianę samolot F-84F Thunderstreak chcąc za niego Jaka 23. Rozmowy trwają...
Pozdrawiam

Online Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 08, 2007, 13:20:52 »
Museum w Ohio a to zaproponowało na wymianę samolot F-84F Thunderstreak ....

To będzie magnes dla odwiedzających ....  :121:
Ale jak się nie da wytargować nic innego - dobre i to. Dla fanatyków, nie dla ogółu bo ci go nawet "nie zobaczą".
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 08, 2007, 13:40:29 »
Kurcze, aż musiałem wygooglac jak to wygląda bo zapomniałem  :020:

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 08, 2007, 14:26:45 »
Kiepski biznes byśmy zrobili według mnie :/
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #38 dnia: Maja 08, 2007, 19:07:10 »
Zgadzam się z Rutkowem. F-84 to ciekawa maszyna ale nie warta wymiany na to cudo radzieckiej myśli technicznej :D

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 08, 2007, 20:27:27 »
Niestety trochę sobie smaku narobiłem i raczej F84 nie zaspokoi apetytu nawet w połowie. Przyznam, że i ja musiałem sobie wygooglować, ale nie dlatego, że zapomniałem, ale dlatego, że nie wiedziałem co to za samolot. Moja wiedza nie jest zbyt reprezentatywna oczywiście, lecz coś mi mówi, że to magnesem dla mas nie będzie za bardzo :(

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 08, 2007, 21:08:19 »
Republic F-84 Thunderjet nie uzyskał nawet 1 głosu !?

No widzicie Ranwers... A jednak zostało Wam to wynagrodzone :)

Online Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 08, 2007, 21:40:14 »
No widzicie Ranwers... A jednak zostało Wam to wynagrodzone :)

Chyba mnie Jaśku źle zrozumiałeś  :004:
Ja się dziwiłem (a może nie powinienem), że "coś" co ma zerowe zainteresowanie jest brane pod uwagę  :karpik - ba - teraz nawet się urealnia....
Ja żem, był głosował za dwiema maszynami - królowymi przestworzy.... a nie jakimś potworkiem.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 08, 2007, 23:16:59 »
Zostawić Jaka-23!  :003: Ten Thunderstreak to jakaś lipa.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 09, 2007, 10:31:21 »
Szkoda, że wcześniej nie wlazłem na Forum bo fajny temat się zrobił. A podwójna szkoda, że mój faworyt F-105 dostał tylko 3 głosy. Samolot, który był koniem roboczym USAF podczas każdej większej ofensywy powietrznej przeciwko Wietnamowi Północnemu jest wart obejrzenia, szczególnie w wersji G, która nie licząc F-100 (stosunkowo ubogiego w specjalistyczną awionikę) był pierwszą prawdziwą "Dziką Łasicą". No ale ostatecznie może być F-14 albo F-100...  :118:
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

« Odpowiedź #44 dnia: Maja 09, 2007, 23:26:43 »
IMHO nie opyla się dawać unikatowego Jaka-23 za F-84, ani żaden inny samolot produkowany w dużej serii. A turyści zagraniczni (zachodni) przyjeżdżają do MLP obejrzeć maszyny z ZSRR bo różnych efów to mają u siebie pełno. Ponadto JAk-23 jest dosć silnie związany z rozwojem naszego powojennego lotnictwa a nazwa Muzeum Lotnictwa Polskiego zobowiązuje. A kiedy kraj będzie bogadszy to i MLP będzie dostawało wiecej kasy to za parę lat F-14 będzie mozna sobie kupić z jakiegoś pustynnego składu.
We'll come in low, out of the rising sun, and about a mile out, we'll put on the music...