Autor Wątek: Polskie F-16'stki i dziennikarski bełkot - wątek "trochę" humorystyczny.  (Przeczytany 44185 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 21, 2007, 18:32:38 »
Tak sobie myślę i doszedłem do pewnej tego puenty: prędzej czy później dziennikarze znajdą już w F-16 wszystkie awarie i nie będzie o czym pisać  :karpik. Ten temat po prostu się znudzi. Zresztą mam takie odczucie, że już się nudzi - komentarze na onecie już nie są tak liczne jak kiedyś hłe hłe.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 21, 2007, 18:57:11 »
Nie doceniasz wyobraźni pismaków, jak skończą się wszystkie awarie jakie są , były lub tylko mogłyby być to zaczną wymyślać własne.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 21, 2007, 21:54:00 »
"Wczoraj w jednym z polskich F-16 uległ awarii mechanizm zmiany geometrii skrzydeł"  :021:

« Odpowiedź #18 dnia: Maja 21, 2007, 22:16:30 »
"Wczoraj w jednym z polskich F-16 uległ awarii mechanizm zmiany geometrii skrzydeł"  :021:
Sie nie ma co śmiać - F-16 mają "mechanizm zmiany geometrii skrzydeł"! ... z tym że zasadniczo inny od np. F-14 (zdaje się, że był to chyba nawet pierwszy seryjny samolot umożliwiający automatyczną zmianę geometrii „profilu” skrzydła)

A tak przy okazji i w temacie - mam już dość tłumaczenia znajomym że samolot to trochę inna konstrukcja i "PROCEDURY przeglądu technicznego" niż „ich zżarty przez rdzę polonez".
…Ale znaczna większość rozumie problem jak już się "wytłumaczy" :) Tak że to dobrze wróży na przyszłość ... mam nadzieję ... no tak ale to w większości moi znajomi :005:
Pozdrawiam, Banan.
"Banany na twoim skrzydle to samo zdrowie" - Banan :)

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 21, 2007, 22:29:05 »
Sie nie ma co śmiać - F-16 mają "mechanizm zmiany geometrii skrzydeł"!

Masz na myśli automatyczne klapy i sloty (czy tam skrzela)? Czy to się zalicza do zmiany geometrii?

« Odpowiedź #20 dnia: Maja 21, 2007, 22:35:58 »
Oczywiście, że tak!! ..... prawda??  :003:
"Banany na twoim skrzydle to samo zdrowie" - Banan :)

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 22, 2007, 09:31:00 »
Profil jest figurą geometryczną (prawda :003:) więc zmiana profilu to zmiana geometrii, biorąc na logikę :002:
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 22, 2007, 11:59:06 »
Ale bzdury zaczynacie pisać.....
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 22, 2007, 12:10:00 »
Idziemy z duchem prasowym (trza być trendiiiiiiii). :021:
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #24 dnia: Maja 22, 2007, 17:24:00 »
A tak przy okazji i w temacie - mam już dość tłumaczenia znajomym że samolot to trochę inna konstrukcja i "PROCEDURY przeglądu technicznego" niż „ich zżarty przez rdzę polonez".
…Ale znaczna większość rozumie problem jak już się "wytłumaczy" :) Tak że to dobrze wróży na przyszłość ... mam nadzieję ... no tak ale to w większości moi znajomi :005:
Pozdrawiam, Banan.

Też mam takie sytuacje. Niestety w społeczeństwie jesteśmy promilem i pozostałe 99% będzie mieć "swoje jedyne słuszne zdanie". Wiadomo przecież, że każdy Polak zna się, jak nikt inny, na polityce i piłce nożnej.
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

kozak

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 22, 2007, 17:41:22 »
Brakuje już mi słów na dziennikarzy! Jestem poprostu wk...iony.

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=28354&wid=8872917&rfbawp=1179847974.825

Ryszard i Elżbieta Kozłowscy uciekali z domu, gdy pilot myśliwca zbyt nisko nad nim przeleciał Boże, czego te pismaki chcą? Czego chcą Ci mieszkańcy? Wszyscy chcą w łapę, czy poprostu ktoś na górze nie dostał w łapę i teraz się mści? Jaki jest do cholery cel pisania takich bzdur!

Myśliwce F-16 nie mają ostatnio dobrej passy – „Newsweek” poinformował, że w ostatnim czasie F-16 aż dwukrotnie lądowały awaryjnie po kłopotach z awioniką, czyli całym oprzyrządowanym elektronicznym samolotu. Aż dwukrotnie lądowały awaryjnie? A czemu żaden pismak tak nie krzyczał jak droższy i bardziej zaawansowany technologicznie F/A-18 spadł na Krzesinach?

Do czego oni wszyscy zmierzają ośmieszając podstawową instytucję w państwie jaką jest wojsko? Moim zdaniem to w nagrodę za ich pier... powinni trzy-cztery razy wykręcić 600 węzłów nad ich domami, że im łby popękają. Albo lepiej, wyznaczyć strefę buforowaną w promieniu 500m od lotniska i wysiedlić wszystkich w piz... przysłać im kogoś kto wyszacuje ich domy po słusznych cenach [bo przecież F-16 obniża wartość ziemi] i wypchnąć ich gdzieś za Czerwonak [daleko na północ od Poznania] gdzie im ślad po cywilizacji zaginie... ale obowiązkowo w stylu NKWD. Pozatym, Ci ludzie mieszkają tam podobno od 1977 roku... i co? Wcześniej wypasali krowy na EPKS a samoloty startowały jak ich nie było w domu?

Taaak... ciekawe co by było jakbyśmy kupili jakiś europejski samolot, który nawet nie ma dopracowanego uzbrojenia tylko zintegrowane systemy pod AGM... tak czy siak...

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 22, 2007, 17:53:15 »
Prawdopodobnie pilot zorientował się, że lecąc tak wolno i nisko, nie dociągnie do lotniska, dlatego przyspieszył na dopalaczu – przypuszcza Grzegorz Małecki, przewodniczący Stowarzyszenia Ekologiczne Marlewo
Złota czcionka, panie... :121:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #27 dnia: Maja 22, 2007, 17:59:08 »
Jaki jest do cholery cel pisania takich bzdur!

Poruszaliśmy to już nie raz!

Celem jest sprzedanie informacji. Informacja musi być atrakcyjna czyli najlepiej bulwersująca, aferalna, tragiczna itd. Zdajmy sobie wreszcie sprawę, że celem dziennikarza nie jest podawanie informacji prawdziwych, a informacji atrakcyjnych czyli takich, które się dobrze sprzedadzą. To jest towar jak każdy inny. To tak jak sprzedawanie tego proszku, od którego "biel będzie jeszcze bielsza" - wierzysz w to - chyba nie? Z tego samego powodu nikt przy zdrowych zmysłach nie wierzy w to co wypisują dziennikarze. A że tych przy zdrowych zmysłach jest coraz mniej to chyba w naszym grajdole widać wyraźnie.

Panowie dajmy już spokój z tym co wypisują pismaki (oni w końcu też muszą z czegoś żyć) - albo załóżmy sobie jakiś temat w "Barze" pt. np. "Jak daleko sięga głupota dziennikarzy". Po co mamy się zniżać do poziomu polskiego dziennikarstwa - oni i tak będą bełkotać te swoje bzdury do "końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej". :121:

Proponuję abyśmy powrócili do sensu tego wątku czyli do wymiany informacji na temat polskich F-16, informacji uzyskanych z wiarygodnych i poważnych źródeł, tak jak to robiliśmy dotychczas  :001:
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2007, 18:05:01 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #28 dnia: Maja 22, 2007, 18:25:35 »
Razorblade ma rację odnośnie wyluzowania i powrotu do prawidłowej treści tego zacnego tematu. Szczerze mówiąc to większości zwykłych ludzi przecież guzik obchodzi czy F-16 ma sprawną awionikę czy radar nie trybi a część osób tego forum za bardzo się przejęła :)   Tego typu artykuły są jednymi z wielu tzw dniówek - pojawiają się a następnego dnia znikają.

Ale pozwolę sobie tylko (ostatni raz) na wklejenie fragmentu tekstu, który był przyczyną mego śmiechu gromkiego:
"Zaczyna się tak po godzinie dziewiątej, latają do jedenastej, później przerwa i po obiedzie znowu – twierdzi Ryszard Kozłowski, mieszkaniec Marlewa. My się boimy, zwierzęta się boją – króliki aż piszczą przerażone   
 :karpik    :karpik   Wielki rispekt Panowie (i Panie). Tylko niech mi nikt nie piszczy buhahaha...

Ale pozwolę sobie tylko (ostatni raz) na wklejenie fragmentu tekstu, który był przyczyną mego śmiechu gromkiego:
"Zaczyna się tak po godzinie dziewiątej, latają do jedenastej, później przerwa i po obiedzie znowu – twierdzi Ryszard Kozłowski, mieszkaniec Marlewa. My się boimy, zwierzęta się boją – króliki aż piszczą przerażone  
 :karpik    :karpik   Wielki rispekt Panowie (i Panie). Tylko niech mi nikt nie piszczy buhahaha...

Oplułem monitor  :karpik

Jednak takie "kawałki" powodują gromki śmiech, a śmiech to zdrowie! Szkoda żeby zaginęły w sieci.

Postanowiłem więc wydzielić specjalny wątek na zamieszczanie wszelkich głupot wypisywanych przez naszych genialnych dziennikarzy na temat F-16. Niech to będzie taki "F-16 LOL" - umieszczajmy tutaj wszelkie głupoty wypisywane o naszych F-16 i nabijajmy się z nich do woli  :003: