Autor Wątek: FS2004 - Pomoc i pytania - czyli pomagajmy sobie rozwiązywać problemy.  (Przeczytany 31466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lirn

• Gość
Witajcie!
Po pierwsze słowa uznania dla redaktorów, moderatorów, i wszystkich zaangażowanych w tworzenie tego portalu i forum.
Bardzo przydatna rzecz dla takich jak my.
Ja jestem akurat nowicjuszem w symulatorach, a aktualnie uczę sie na FS2002 i 2004.
Mam jednak problem w FS2004 bo nie wiem jak można włączyć przyspieszenie, czy możecie mi jakoś pomóc?

Będe wdzieczny!

Zmieniłem tytuł wątku, bo po pierwsze ten pierwotny był nieco mylący, a po drugie nie warto tworzyć nowych wątków "z okazji" każdego nurtującego nas pytania czy problemu z tą grą - potem nic nie będziemy mogli znaleźć. Niech wszystko trafia tutaj. Jednocześnie proszę aby stosować tutaj podobne zasady jak w wątkach z serii "pomoc dla początkującego" w zasadniczych działach Forum czyli:

Jeżeli chcesz i możesz to pomóż pytającemy, a jak nie chcesz lub nie potrafisz to powstrzymaj się od komentarzy!
« Ostatnia zmiana: Maja 25, 2007, 07:30:33 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
Odp: FS2004 - przyspieszenie
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 23, 2007, 23:35:15 »
1.Zazwyczaj przyspiesza się regulując mocą silnika.
2.Od takich pytań jest odpowiedni dział.
3.Jesteś mi winny flachę(bo przecież Ci pomogłem lol)
 Za tego typu "pomocne" uwagi w stosunku do proszących o pomoc kolegów otrzymałeś ostatnio ostrzeżenie od "Ojca Założyciela" - wyraźnie nie pomogło. Proponuję więc mały odpoczynek od pisania!

Razorblade1967
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 23, 2007, 23:46:50 »
1.Zazwyczaj przyspiesza się regulując mocą silnika.

Niekoniecznie. Jeszcze przyśpiesza się "R"  :003:

Jesteś mi winny drugą flachę (bo przecież Ci pomogłem lol)
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 23, 2007, 23:59:25 »
wciskasz R na klawiaturze, następnie "+" żeby przyspieszyć, "-" żeby zwolnić.

Następnym razem takie pytania do odpowiedniego działu pliz.

P.S.
Angel, jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to powstrzymaj się od pisania.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 24, 2007, 08:21:57 »
Możesz też grać w FSa w trybie okna. Przechodzisz do niego przez kombinację alt+enter. Wtedy podczas lotu będziesz miał stale widoczne menu gry na górze, gdzie jest w/w opcja oraz wiele, wiele innych.
Jeżeli zaś nie chcesz korzystać z trybu windowed, wystarczy, że podczas lotu wciśniesz klawisz ALT i wtedy wyskoczy Ci manu gry na górze.
Powodzenia i pozdrawiam!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

lirn

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 24, 2007, 23:34:12 »
Dzięki wielkie chłopaki za pomoc. W trybie okna zawsze latam gdyż to mi najbardziej odpowiada. Czy da się na przykład ustawić tak ażeby po na przykład włączeniu przeglądarki internetowej dalej gra szła?, u mnie jest tak że się automatycznie pauza załancza.

PS: Do moderatorów:

Sorki za temat umieszczony w innym dziale ale nie wiedziałem gdzie go umieścić:

opis poddziału w Inne symulatory jest trochy mylący:

Pierwotnie dział o Flight Symulatorze od którego niemal Wszyscy zaczynaliśmy i którego tutaj cenimy. Obecnie służy jako dział do rozmów na temat innych symulatorów.

proponował bym zmianę na:

Obecnie służy również (także) jako dział do rozmów na temat innych symulatorów.

Byłoby klarowniej!
Dzieki jeszcze raz!

Odp: FS2004 - Pomoc i pytania - czyli pomagajmy sobie rozwiązywać problemy.
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 25, 2007, 07:17:34 »
Czy da się na przykład ustawić tak ażeby po na przykład włączeniu przeglądarki internetowej dalej gra szła?, u mnie jest tak że się automatycznie pauza załancza.

Spróbuj tego programu: FS Kneeboard Utilities 2004 - http://www.simviation.com/fs2004utilities4.htm
Jest przeznaczony właśnie do przeglądania internetu podczas lotu poprzez funkcję kneeeboard (F10). Nie wiem jak to działa (i czy działa poprawnie) ponieważ do podgladu np. Google maps podczas lotu używam drugiego komputera, więc jak/jeżeli go wypróbujesz to mile widziana recenzja.

Jeżli chodzi o umieszczenie Twojego pytania w odpowiednim dziale to wyszło chyba małe nieporozumienie, bo kiedyś w ogóle nie zajmowaliśmy się FS-ami, ale jak widać Forum ewoluje w różnych kierunkach więc pewnie trzeba będzie i o tym pomyśleć - na razie zmieniam tytuł wątku i będziemy go traktowali jako "wątek pomocowy dla FS2004".
« Ostatnia zmiana: Maja 25, 2007, 07:29:37 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 25, 2007, 08:23:02 »
W settings->general odznacz "pause on task switch", wtedy przy przełączaniu na inny program, minimalizacji do paska itp symulator nie będzie robił pauzy tylko dalej brykał sobie w tle.

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 25, 2007, 11:23:30 »
W settings->general odznacz "pause on task switch", wtedy przy przełączaniu na inny program, minimalizacji do paska itp symulator nie będzie robił pauzy tylko dalej brykał sobie w tle.

Niestety to rozwiązanie ma pewną wadę - w chwili otwarcia okna innego programu tracimy głos w FS-ie, choć zachowujemy możliwość sterowania samolotem. Nie wiem do czego lirn ma zamiar to wykorzystywać, ale proponowałbym zdublowane rozwiązanie:

- odznaczyć oczywiście tak jak to poradził some1 "pause on task switch";
- jednocześnie zainstalować program FS Kneeboard Utilities 2004.

W przypadku korzystania np. z Google Maps wspomniany program ma zbyt małą powierzchnię roboczą, więc moim zdaniem lepiej korzystać z normalnego okna programu. Natomiast jeżeli chcemy skorzystać z jakiejś stronki "do poczytania" to można użyć "FS Kneeboard...", co pozwala zachować dzwięk w symulatorze. Okno jest małe i moim zdaniem mało wygodne, ale skoro można przeglądać internet w telefonie to pewnie jest to kwestia gustu.  :001:

Specjalnie wrzuciłem ten programik i na screenie wygląda to tak:

W oknie oczywiście Forum  :020: - w sumie da się poczytać.  :001:

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 07, 2007, 13:56:21 »
Cze, mam problem, jest możliwość oglądania samolotu w różnych perspektywach w FS 2004?? (chodzi mi o to co jest np. w Lock on, że jak jesteś w widoku zewnętrznym to ruchami myszy[samymi bez klikania] mozna zmieniać pozycję kamery). Te różne programy Active Camera są płatne. Mam F1 View, ale on nie nie ma tylu funkcji co inne programy lub wspomniany LO. Pomocy!

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 07, 2007, 14:01:15 »
Możesz wypróbować jeszcze FSCamera, ale niestety darmowe programy nie mają tylu bajerów.

http://www.g-daehling.de/fscamera/index.htm

41elt_Mistrzu_PL

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 12, 2007, 15:20:07 »
Witam nie jestem pewien czy w dobrym dziale opisuje swój problem ale chyba tak wreszcie jest to dział "FS2004 - Pomoc i pytania - czyli pomagajmy sobie rozwiązywać problemy." ale przejdę do sedna sprawy . Panowie mam pytanko jak przejść do widoku kabiny pasażerskiej czy transportowej jak kto tam to sobie nazywa w śmigłowcu Nemeth Design Mi-17 z góry dziękuje z a pomoc Pozdrawiam

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 12, 2007, 17:31:51 »
Najprostszym sposobem poruszania się po maszynie w FS9 jest funkcja "Eyepoint" - oczywiście gra daje możliwość zmiany zaprogramowanych klawiszy (dotyczy wszystkich samolotów i śmigłowców w tym simie).

Klawisze "defaultowe" - przesuwającę "punkt wzroku":

Eyepoint (move back) - Ctrl+Enter  - czyli do tyłu
Eyepoint (move forward) - Ctrl+Backspace - czyli do przodu
Eyepoint (move down) - Shift+Backspace - czyli w dół
Eyepoint (move up) - Shift+Enter - czyli w górę
Eyepoint (move left) - Ctrl+Shift+Backspace - czyli w lewo
Eyepoint (move right) - Ctrl+Shift+Enter - czyli w prawo
Eyepoint reset - Space - czyli widok do punktu standardowego

41elt_Mistrzu_PL

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 12, 2007, 17:55:15 »
Dzięki ci wielkie jeszcze mam jeden problem konkretnie dwa. Czy można włączyć te wiatraczki ?? i czy jest dobrze jeśli wskazówka od rotoru oznaczona "I" idzie do 100% a druga oznaczona "II" jest na zero czy czasami te wskazówki od rotoru nie powinny Sie oby dwie podnieść do góry?? Z góry dzięki proszę o pomoc 
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2007, 19:49:54 wysłana przez YoYo »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 12, 2007, 19:20:15 »
W Mi-17 każdy silnik uruchamiasz osobno, musisz przełączyć przełącznik startera na drugi silnik i wcisnąć jeszcze raz przycisk zapłonu.