Autor Wątek: FS2004 - Pomoc i pytania - czyli pomagajmy sobie rozwiązywać problemy.  (Przeczytany 31384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FS2004 - Pomoc i pytania - czyli pomagajmy sobie rozwiązywać problemy.
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 06, 2007, 16:09:44 »
Jak zepsuć samolot. Próbowałem jakoś uszkodzić silnik ale mi nie wychodziło. Moc na 100% i próba przekręcenia.
Defaultowych nie zepsujesz, model uszkodzeń ma bardzo niewiele samolotów (np Dornier Do-27 od DA).

kubus

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 06, 2007, 18:31:40 »
Mam pytanie. Chodzi o grę FS 2002. Ustawiłem poziom trudności na 'trudny' i mam problem w sterowaniu. Każdy samolot w grze skręca podczas lotu w lewo. Czy w rzeczywistości tak jest? Jak sobie z tym poradzić? Szczególnie denerwujące jest to podczas dłuższych lotów.

« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 06, 2007, 20:01:24 »
Zobacz pliki z Avsim - może któryś (nowszy?) ma poprawione "contact points

Dzięki Razorblade1967. Skopiowałem ten parametr z innego Dauphina i działa wyśmienicie :020: Teraz można latać nad Taterkami dowoli  :karpik

Mam jeszcze jedno pytanie związane ze śmigłowcami w FS2004. Co to jest - mam na myśli to na screenie, zakreeślone na czerwono w kółku. Domyślam się że może to jakiś trymer albo system hovercontrol, ale jak z tego korzystać :011:

Dzięki za wszystko
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 06, 2007, 21:26:18 »
Mam pytanie. Chodzi o grę FS 2002. Ustawiłem poziom trudności na 'trudny' i mam problem w sterowaniu. Każdy samolot w grze skręca podczas lotu w lewo. Czy w rzeczywistości tak jest? Jak sobie z tym poradzić? Szczególnie denerwujące jest to podczas dłuższych lotów.
Moment obrotowy śmigła, niesymetryczny opływ sterów w strumieniu zaśmigłowym, efekt żyroskopowy, daje się we znaki zwłaszcza w śmigłowych samolotach jednosilnikowych. Kontruj orczykiem podczas startu, w powietrzu trymuj.

« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 18, 2008, 19:52:46 »
Czy ktoś wie jakie pliki muszę skopiować i zachować by przy ponownej instalacji FS2004 nie ustawia od nowa skrótów klawiaturowych?
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 18, 2008, 20:32:20 »
Czy w tej grze istnieje możliwość swobodnego rozglądania za pomocą myszki? 

« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 18, 2008, 20:38:44 »
Tak więc i ja jeszcz swoje trzy grosze dodam . Również mam pytanko, może dwa:
1-Czy istnieje możliwość połączenia wirtualnego  kokpitu z modelem zewnętrznym  innego dodatku . Przykład - Mamy niezły model zewnętrzny darmowego Benia 747-400 od POSKY ( z przyzwoitą jak na FS fizyką tego akurat samolotu) , jednak w dodatku tym , jak to już u POSKY - nie uświadczymy wirtualnego kokpitu. Czy zatem istnieje możliwość "wszczepienia" do niego defaultowego choćby (lub z innego darmowego ) kokpitu VC (brzydki bo brzydki- ale jest) od 747? Czy zwyczajnie model zewnętrzny jest zapisany razem z modelem 3D kokpitu w jednym pliku z rozszerzeniem mdl.?

2. - Czy można w podobny sposób postąpić ze zmianą fozyki lotu. Przykład . Mamy dwa dodatki tej samej maszyny z których jedna jest brzydka ale lata pięknie a drugi dodatek oferuje piękny model zewnętrzny , mnóstwo "bajerów" a lata toto jak nie wiadomo co. Chcemy zrobić jeden a porządny ;). Mamy na to szansę?

Dzięki z góry za rozjaśnienie!
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 18, 2008, 21:54:11 »
Zaraz odezwą się tacy specjaliści od produkcji addonów samolotów jak np. empeck i będzie "po ptokach", ale ...

1-Czy istnieje możliwość połączenia wirtualnego  kokpitu z modelem zewnętrznym  innego dodatku . Przykład - Mamy niezły model zewnętrzny darmowego Benia 747-400 od POSKY ( z przyzwoitą jak na FS fizyką tego akurat samolotu) , jednak w dodatku tym , jak to już u POSKY - nie uświadczymy wirtualnego kokpitu. Czy zatem istnieje możliwość "wszczepienia" do niego defaultowego choćby (lub z innego darmowego ) kokpitu VC (brzydki bo brzydki- ale jest) od 747? Czy zwyczajnie model zewnętrzny jest zapisany razem z modelem 3D kokpitu w jednym pliku z rozszerzeniem mdl.?

W FS2004 jest jeden model na exterior i interior czyli właśnie *.mdl. Taka podmiana jest mozliwa natomiast w FSX bo tam model zewnętrzny i wewnętrzny to dwa pliki (np. cessna172sp.mdl i cessna172sp_interior.mdl) połączone plikiem model.cfg.

« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 18, 2008, 22:05:17 »
Edelmann, Razor pięknie wyjaśnił pierwszą sprawę (jedyne możliwe modyfikacje VC to zmiana tekstur, gaugesów, oświetlenia oraz całkowite go usunięcie), natomiast co do drugiego: można zmienić dynamikę lotu, zamieniasz pliki .air i dokonujesz modyfikacji w aircraft.cfg - otwórz go notatnikiem i zobacz, które sekcje odnoszą się do dynamiki lotu.
Wind_Of_Peace, poszukaj: Active Camera 2004, Igfly Walk&Follow lub darmowy F1View Utility.
Polbaj, FS zapisuje ustawienia w FS9.cfg, który znajduje się w <dysk>:\Documents and Settings\<nazwa użytkownika>\Application Data\Microsoft\FS9\FS9.CFG

« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 20, 2008, 13:08:13 »
Dzięki Belfegor. Już sobie to skopiowałem

HL- EKG_Polbaj

kuba3110o

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 18, 2008, 14:20:07 »
Witam. Ostatnio nabyłem MFS 2004 i mam takie pytanie: czy można w nim używać automatycznego steru kierunku? Wiem, że w FSX jest to CTRL + Shift + U. Próbowałem zastosować tę kombinację w FS9, ale jakoś nie idzie, a w przypisaniach klawiszy się nie doszukałem.

« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 18, 2008, 14:26:18 »
Zaznacz autorudder w opcjach.

kuba3110o

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 21, 2008, 11:57:16 »
Dzięki. Na początku miałem problemy z odszukaniem tej opcji, ale w końcu się doszukałem :001:.

Mike

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 16, 2008, 17:13:37 »
Witam..
Przejdę może odrazu do rzeczy,właśnie próbuje się łączyć z siecią VATSIM,na początku wszystko jest ok,FSInn pokazuje że jestem podłączony ELEGANCKO,ale co zrobic jesli na EPGD nie ma kontrolera?Skąd mam wiedzieć że mogę startować itd?Teraz mam drugie pytanie,załóżmy że jestem na EPWA i tam oczywiście jest kontrola zatem muszę ustawić czestotliwość na TWR w comm1 tak?mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?Z góry Dziekuje.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 16, 2008, 18:12:20 »
Ojjj, spróbuj raczej na polskim forum vatsim albo aztec.pl. Tutaj niewiele osób lata na vatsimie.