Autor Wątek: FS2004 - Pomoc i pytania - czyli pomagajmy sobie rozwiązywać problemy.  (Przeczytany 31454 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FS2004 - Pomoc i pytania - czyli pomagajmy sobie rozwiązywać problemy.
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 19, 2008, 05:26:41 »
...więc czy po jego użyciu nadal latamy na legalnej kopi? :karpik

Jeżeli posiadamy oryginalne oprogramowanie i zastosujemy zabieg zmierzający do użytkowania go bez płyty to moim zdaniem nijak nie traci ono na legalności (w każdym razie nie widzę możliwości postawienia jakichkolwiek zarzutów). Ważny jest fakt posiadania oryginalnego oprogramowania i zainstalowania go na takiej ilości komputerów na ile pozwala licencja.

A czy nazwiemy to "crack" czy "no-CD patch" czy jakoś inaczej nie ma to znaczenia - liczy się legalność naszego oprogramowania. Co ciekawe kiedyś (dawno - potem zniknął) "no-CD patch" do FS9 był na paru znanych serwisach (stamtąd go pobrałem) z dodatkami do tej gry.

dvh6

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 19, 2008, 11:54:44 »
Osobiście nie mam wyrzutów sumienia, odnośnie używania no-cd cracków, przecież towar został legalnie nabyty. Poza tym ja swoją kopie kupiłem 3 lata temu i gdybym cały czas wkładał oryginalną płytkę to wątpię, że teraz bezproblemowo dałoby się zainstalować simka.

« Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 19, 2008, 13:35:12 »
Wygląda na to że innego sposobu nie ma jak użyć "no-CD patch" :002: (brzmi lepiej) i nie mieć żadnych skrupułów :003:
Dzięki.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 19, 2008, 13:44:17 »
Podzielam zdanie poprzedników - według mojej najlepszej wiedzy jeśli posiadamy legalną kopię oprogramowania i dla pewności dowód jej nabycia (paragon, faktura) to raczej nie mamy się czym martwić. Cracki to bardzo pożyteczne narzędzie ze względu na uciążliwości związane z płytami, które wymienił Zgredd. Jedyną możliwością utraty legalności wydaje mi się sytuacja, w której producent softu zastrzega w licencji, że taki sposób używania programu (z crackiem) nie jest dozwolony, ale IMHO to byłby czysty absurd i zwyczajna złośliwość ze strony wydawcy.
Inna rzecz, że na zużywających się płytach można zarobić po raz drugi, bo nie posiadając kopii, ani możliwości uruchomienia sofu bez CD klient jest zmuszony kupić program czy grę drugi raz. Tak postępuje np Microsoft, który nie wydaje duplikatów naklejek licencyjnych do systemów OEM, a naklejki owe wykonuje w taki sposób, że bez dodatkowego ich zabezpieczenia (najlepiej taśmą przezroczystą) są bardzo podatne na wytarcie lub zerwanie (dotyczy to szczególnie notebooków, w których naklejka przyklejana jest na spodzie obudowy, a że notebooki często trzyma się np na kolanach, to i o wytarcie numerów z tandetnego papieru nietrudno).

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 19, 2008, 17:40:25 »
Jedyną możliwością utraty legalności wydaje mi się sytuacja, w której producent softu zastrzega w licencji, że taki sposób używania programu (z crackiem) nie jest dozwolony,

Dowcip w tym, że z tego co się orientuję, praktycznie każdy producent tego zabrania.
Jest jeszcze taki przepis (przynajmniej w większości przypadków), że masz prawo dla własnych celów zrobić sobie JEDNĄ kopie zapasową swojego nabytku. Problem w tym, że nie da się teoretycznie skopiować oryginalnej płyty tak, aby program ją zaakceptował, jeśli do uruchomienia jest potrzebny oryginalny dysk w napędzie.
Osobiście używam NO-CD bez najmniejszych obaw, bo uważam stawianie tak tej sprawy za nieprawne. Jeżeli wysłużyłby się CD i z tego powodu nie mógłbym uruchomić programu, to trzeba by stwierdzić, że nie kupiłem go, tylko wynająłem na bliżej nieokreślony (losowy) czas.
To tak jakby mi ktoś "sprzedał" brykę, a w razie zgubienia kluczyków uniemożliwiłby mi dostępu do niej, póki nie zapłacę ceny za kolejną brykę.
A teraz ciekawostka - bezczelność nie zna granic, ale już kilka gier powstało na tej zasadzie - tzn. wynajmujecie grę i dostajecie ją z możliwością wykonania 3 aktywacji. Czyli np. po 3 reinstalkach Win, nie macie już gdy. Przykład - SPORE.

« Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 19, 2008, 20:58:22 »
Tak postępuje np Microsoft, który nie wydaje duplikatów naklejek licencyjnych do systemów OEM, a naklejki owe wykonuje w taki sposób, że bez dodatkowego ich zabezpieczenia (najlepiej taśmą przezroczystą) są bardzo podatne na wytarcie lub zerwanie (dotyczy to szczególnie notebooków, w których naklejka przyklejana jest na spodzie obudowy, a że notebooki często trzyma się np na kolanach, to i o wytarcie numerów z tandetnego papieru nietrudno).

Nieczytelność naklejki, brak wyblakłego paragonu (albo nie posiadanie po latach takowego) itd. itp. - te przypadłości nie mogą raczej być podstawą do oskarżenia z Art. 278. § 1 lub Art. 293. (w nawiązaniu do art. 291 i 292) KK. Jak na razie w prawie tego chorego kraju nie ma zapisu o udowadnianiu, ze nie jest się wielbłądem.

« Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 29, 2008, 23:24:01 »
Postanowiłem tutaj umieścić moje pytanie, bo wydaje mi się ze najwięcej ludzi tutaj zagląda no i moze ktoś się trafi kto pomoże. Tak więc mam FS9 zmodowanego do FSGW plus dodatek Polska'30. Wcześniej na to nie zwróciłem uwagi bo latałem tylko po naszym niebie :002:. Zapuściłem się poza granice Polski i tu mnie zaskoczyła jedna rzecz. Na lotniskach z FS-a pozostały czarne ślady po drogach kołowania i stojankach.

Wygląda to tak.
Można temu jakoś zaradzić?

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 29, 2008, 23:33:02 »
Nie zrobiłeś dokładnie tak, jak proszą w instalacji GW3. Tam trzeba usunąć jeden plik w folder FS9/Texture Chyba Detail_taxiway.bmp czy jakoś tak. Chodzi o "zaślepienie" dróg kołowania, żeby lotniska wyglądały na "stare".

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 30, 2008, 00:01:25 »
Dzięki Łukasz. Na Ciebie to zawsze mogę liczyć. Roztargnienie :002: Kilka razy to już instalowałem że po prostu zapomniałem o tym. Lenistwo nie chciało mi się zajrzeć kolejny raz do manuala i takie są efekty :003:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 30, 2008, 10:22:47 »
Miałem to samo kilka razy przy instalacji GW3 :)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 03, 2009, 20:40:28 »
Dramatycznie wyczerpuje mi się miejsce na dysku z FS-em.
Czy można tak "przekierować" Traffic albo ustawienia symulatora aby można było kożystać z samolotów AI w folderze Aircraft poza katalogiem głównym FS-a.Duża ilość tych samolotów rozrosła się do 4 Gb.
Jeśli temat nie jest zbyt banalny to proszę o radę.
Adam

« Odpowiedź #71 dnia: Sierpnia 03, 2009, 20:43:05 »
Możesz przechowywać samoloty na innym dysku, a do folderu aircrafts wrzucać jedynie te, którymi aktualnie chcesz lecieć. Łatwiej jest z dodatkowymi sceneriami, wszystkie możesz przechowywać gdzie chcesz, wystarczy, że podasz FSowi właściwą do nich ścieżkę.

« Odpowiedź #72 dnia: Sierpnia 03, 2009, 22:24:07 »
Większość sceneri mam poza FS-em ale szczególnie duży jest pakiet samolotów AI (ponad 4 Gb) i chciałbym je używać również w drugim sym.FSX bez przenoszenia.Czy jest to możliwe?
Proste zabiegi takie jak np sound czy panel z innego katalogu FS-a są możliwe do pdpięcia prawie w dowolnym samolocie ale cały samolot?...

« Odpowiedź #73 dnia: Września 08, 2009, 11:37:25 »
Witam.
Stworzyłem sobie flight plann. Utworzyłem lot i połączyłem go ze stworzonym wcześniej planem po czym zapisałem całość jako jeden lot. ... i tu zaczynają się schody. Po uruchomieniu od razu po stworzeniu całości zadziałało jak należy, ale gdy chciałem wybrać stworzony przeze mnie lot z listy po ponownym włączeniu sima, uruchamia mi się lot defaultowy. Czy o czymś zapomniałem? Inne loty z listy otwierają się bez problemu. Jeśli ktoś wie gdzie może tkwić błąd proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #74 dnia: Września 08, 2009, 21:12:42 »
No dobra. Usiadł żołnierz, pomyślał, pokombinował i wyszło. Generalnie wszystko robiłem tak samo jak wcześniej z jednym małym wyjątkiem. Lot zapisałem po włączeniu go (czyli jak stałem już na pasie), a nie tak jak wcześniej od razu w oknie menu. To może mi ktoś tylko wyjaśni po co jest ta opcja w oknie "Create a flight" skoro potem i tak nie mogę odpalić zapisanego w tym miejscu lotu?
 I mam jeszcze takie drobne pytanie :002: Czy ktoś wie jaka była pogoda w czasie lotu okrężnego w Challenge 1929 roku?
Pozdrawiam.