Autor Wątek: FS2004 - Pomoc i pytania - czyli pomagajmy sobie rozwiązywać problemy.  (Przeczytany 31405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Odp: FS2004 - Pomoc i pytania - czyli pomagajmy sobie rozwiązywać problemy.
« Odpowiedź #165 dnia: Marca 07, 2011, 18:55:31 »
Chodzi o to, że gdzieś w opcjach FSa powinno być "display indicated airspeed" oraz "display true airspeed" - poczytaj o IAS i TAS to dowiesz się o co chodzi.

« Odpowiedź #166 dnia: Marca 07, 2011, 19:17:05 »
Te ustawienia są w realizmie. Czyli chodzi o to żeby zegary pokazywały mi prędkość przelotową 850km/h to muszę mieć zaznaczone "true airspeed", dobrze zrozumiałem?

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: Marca 07, 2011, 19:20:30 »
Jeśli zaznaczysz tą opcję, to prędkościomierz pokaże prawdziwą prędkość (TAS) ale ma to niewiele wspólnego z realizmem.

« Odpowiedź #168 dnia: Marca 07, 2011, 19:27:01 »
No to teraz zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki za pomoc. A tak przy okazji na jakich prędkościach Wy latacie na IAS czy TAS?

« Odpowiedź #169 dnia: Marca 07, 2011, 20:35:28 »
Prędkość na przyrządach ma być prędkością przyrządową (IAS).
Poczytaj co to IAS, co to TAS. Tutka lecąc z pewną prędkością IAS na pewnym pułapie leci równocześnie z pewną prędkością TAS.
Takie ustawianie w opcjach,żeby przyrządy pokazywały TAS, to jakiś kosmos.
W cywilnych "autobusach" FMS liczy i pokazuje TAS, wiatr i GS, ale nie pokazuje tego jako główne wskazanie prędkości. Bo siłą rzeczy przyrządy pokazują prędkość przyrządową nizależnie od samolotu...
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #170 dnia: Marca 08, 2011, 12:58:21 »
Prędkości w lotnictwie to ja rozróżniam i wiem co jest co. :> Sprawa tyczy się w zasadzie samego FSa, tutaj zaczynam czegoś nie rozumieć. Skoro mój Tu-134 ma prędkość przelotową 850km/h (IAS) to dlaczego przy 700, 600, a nawet 300 km/h FS ostrzega mnie przed nadmierną prędkością co najczęściej kończy się uszkodzeniem maszyny. Teraz zastanawiam się i tu było pytanie do użytkowników tego modelu czy jest gdzieś błąd w samym Tu-134, czy może FS ma jakieś ograniczenia na prędkościach i z góry zakłada że np. samolot pasażerski nie może poruszać się z taką a taką prędkością bo jest to przekroczenie eksploatacyjne. Jedynym jak do tej pory warunkiem przy którym mogę lecieć z prędkością najbardziej zbliżoną do przelotowej to jest lot na wysokości około 3000-4500m powyżej zaczynają się już cuda. Startuję, nabieram wysokość do 6000m wyrównuję lot i po osiągnięciu prędkości 600-700km/h zmniejszam ciąg silników do 75%. Lecę tak jakieś 10-15min i się zaczyna alarm o prędkości. Nic z tego nie rozumiem. Chyba wrócę do "kredensów". :P

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #171 dnia: Marca 08, 2011, 13:16:21 »
Teraz zastanawiam się i tu było pytanie do użytkowników tego modelu czy jest gdzieś błąd w samym Tu-134, czy może FS ma jakieś ograniczenia na prędkościach i z góry zakłada że np. samolot pasażerski nie może poruszać się z taką a taką prędkością bo jest to przekroczenie eksploatacyjne.

Prawdopodobnie PEBKAC.

Tu-134 na pewno nie ma przelotowej 850km/h IAS, bo to by znaczyło że jest samolotem naddźwiękowym.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=850+kmph+IAS+to+TAS+at+7000m
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #172 dnia: Marca 08, 2011, 20:44:22 »
some1 przetłumacz dla słabszych PEBKAC :>

No właśnie ciągle mi coś nie pasuje z tymi prędkościami w FSie. Muszę to jakoś ogarnąć. Tak jak zacząłem w to wnikać coraz bardziej zaczynam błądzić. :D

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #173 dnia: Marca 08, 2011, 20:49:04 »
Problem Exists Between Keyboard And Chair:

To tak w kontekście Twojego doszukiwania się problemów wszędzie, tylko nie we własnych umiejętnościach.  :021:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #174 dnia: Marca 08, 2011, 20:54:25 »
Przyjmuję z pokorą. Postaram się zwrócić większa uwagę na TEN czynnik problemu. :)

« Odpowiedź #175 dnia: Stycznia 07, 2012, 19:31:59 »
Witam wszystkich w Nowym Roku.
 Z nowym rokiem, nowe problemy.  :021: Dostałem w prezencie nowego laptopa z Win7. Zainstalowałem FS9 chwilę udało mi się polatać i po jakimś czasie pojawił się problem z texturami globalnymi, a dokładnie ich brak. Odinstalowałem FSa, usunąłem jego pozostałości ze znanych mi lokacji, przeleciałem się po rejestrze i stamtąd też usunąłem znalezione wpisy dotyczące FS2004. FS zainstalowałem ponownie i przy pierwszym uruchomieniu pojawiły sie takie komunikaty:

a ich efektem (tak mi się wydaje) jest taki wygląd scenerii FSa:

Sprawdziłem foldery textury są na miejscu, sprawdziłem wpis w scenery.cfg jest poprawny czyli taki jak powinien być po świeżej instalacji.
 I jeszcze jedno. Jak otwieram okno dialogowe dodawania scenerii, na liście znajdują się scenerie które były dodane prze wcześniejszej instalacji.
 Czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć wpis który mi tak komplikuje poprawne użytkowanie symulatora?

« Odpowiedź #176 dnia: Stycznia 08, 2012, 08:38:10 »
W przypadku FS9, plik scenery.cfg znajduje się w katalogu FSa (FSX trzyma ten plik w całkiem innym miejscu).
Strzelam, że instalowałeś/instalujesz FSa do domyślnego katalogu, więc do Program Files.
Proponuję odinstalować wszystko, wyszukać plik fs9.cfg, usunąć go oraz cały katalog, w którym się znajduje. Poszukać na dysku scenery.cfg i również go usunąć. Następnie zainstalować FS do niesystemowego katalogu, np. C:\FS9.
Oczywiście wyszukuj z uwzględnieniem systemowych i ukrytych plików.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #177 dnia: Stycznia 08, 2012, 15:02:53 »
Poradziłem sobie jakoś z moim problemem. Rzemyk, to wszystko o czym piszesz też przerabiałem i nie pomagało. Nie wiem jakim cudem 7 powiązywała sobie jakiś plik scenery.cfg i skąd go brała. :/ Po usunięciu pliku scenery.cfg z głównego katalogu FSa na starym laptopie(XP) symulator najzwyczajniej nie chciał w ogóle się uruchomić podając komunikat o zagubionym pliku scenerii. Próbując zrobić to samo na nowym laptopie(7) FS uruchamiał się podając tylko te komunikaty które umieściłem w poprzednim poście. Dziwna dziwność. :D Sposobem okazało się wyszukanie i usunięcie z rejestru wszystkich wpisów dotyczących "scenery" odnoszących się do FS ze starą lokacją. Usunąłem dosłownie wszystkie wpisy i pliki odnoszące się do "scenery.cfg". Dopiero po tym FS na nowym laptopie stwierdził że nie może znaleźć pliku i nie chciał się uruchomić. Co mnie ucieszyło. :D:D:D Skopiowałem plik scenery.cfg ze starego laptopa na nowy pozostawiajac go w surowej formie czyli takiej prosto po instalacji. FS działa bez zgrzytów. Jak na razie. :>

« Odpowiedź #178 dnia: Stycznia 10, 2012, 00:42:02 »
To tak jeszcze na szybko. Czy ktoś może mi powiedzieć po co Win7 tworzy kopie FS2004 w takiej lokalizacji: C:\Users\xxxx\AppData\Local\VirtualStore\Program Files (x86)\Microsoft Games\Flight Simulator 9. Wczoraj posiedzialem jeszcze chwilę i szperałem po dysku no i właśnie coś takiego znalazłem. Są tu powielone niektóre pliki i foldery z FSa. Już wiem skąd FS brał plik scenery.cfg po usunięciu go z głównego folderu symulatora. No i na koniec mam pytanie: czy jest możliwe zablokować tworzenia właśnie takich nie kontrolowanych kopi w Win7?

« Odpowiedź #179 dnia: Stycznia 10, 2012, 16:33:06 »
UAC zabezpiecza sobie pliki z katalogu systemowego jakim jest Program Files.
Nie instaluj FSa do katalogu Program Files.
Taaaa...