Autor Wątek: Ostatnia walka  (Przeczytany 2812 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lukas

• Gość
Ostatnia walka
« dnia: Maja 27, 2007, 12:56:46 »
Właśnie nabyłem drogą kupna - biografię Jana Zumbacha "Ostatnia walka" (tyt. org. Mister Brown - ukłon w kierunku naszych tłumaczy  :118:), zaczyna się ciekawie - polecam, bo to chyba nowość.

Offline Leon

• Global Moderator
Odp: Ostatnia walka
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 27, 2007, 15:26:12 »
Na rynku od kilku lat, wcześniej była od innego wydawcy.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 27, 2007, 17:34:39 »
Jakieś dwa lata temu to czytałem. Moim zdaniem książka bardziej przygodowa niż lotnicza, ale czyta się super. Mnie najbardziej podeszła księga druga - o szkole w Dęblinie, wrześniu, Francji i Anglii - ciekawe że o kobietach pisał tyle samo co o samolotach  :021:. Świetna książka żeby kogoś lotnictwem zainteresować, też polecam.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 27, 2007, 17:44:13 »
I kilka przednich anegdot - o tym jak bogajże Pamuła latał na golasa, albo o locie na sznurku.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Jaro(CT)

• Gość
Jan Zumbach - Ostatnia Walka
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 03, 2007, 11:41:18 »
Witam!

Kończę niestety czytać tę wspaniałą książkę. Jest to autobiografia autora, w której jest on szczery aż do bólu  :002:, co dodaje książce smaczku  :001: Szczególnie fascynujące fragmenty książki, to losy bohatera po wojnie, kiedy to utrzymywał się z przemytu i temu podobnych czarnych interesów  :020: Jeśli chodzi o opis udziału w 2 WŚ to według forum DWS występują pewne nieścisłości. Ale to może sprawdzić każdy sam i w żadnym stopniu nie umniejsza to wartości tej książki. Szczególny podziw wzbudza we mnie umiejętność dostosowywania niemal każdego samolotu do działań wojskowych ( jak to miało miejsce w Biafrze i Katandze ).

Fascynująca pozycja, gorąco polecam!

Pozdrawiam,
Jarek

Offline lt Schmitt

• *
  • von Scheisse - forum CMHQPL
    • Kącik wiedzy o sprzęcie II WŚ ;-)
Odp: Jan Zumbach - Ostatnia Walka
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 03, 2007, 11:49:52 »
Wy macie racje, ale ja mam karabin
"Nigdy jeszcze w dziejach konfliktów międzyludzkich tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak niewielu" - sir Winston Churchill

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 03, 2007, 11:56:58 »
Najpierw myśleć, potem wysyłać wiadomości pliz.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

308_Tomek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 04, 2007, 11:48:39 »
Chyba się skusze  :001: Moimi ulubionymi książkami o tej tematyce są "Dywizjon 303" i "Sprawa honoru". Szczególnie to drugie polecam  :002:

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 04, 2007, 15:38:59 »
Tylko że w "Sprawie honoru" mało jest o PSP, więcej w niej polityki.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

308_Tomek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 04, 2007, 19:17:05 »
Masz rację. W "Sprawie honoru" podoba mi się to, że jest tam ukazane ogólne ustosunkowanie ludzi do Polaków, które zmieniało się z biegiem czasu i wydarzeń. No a "Dywizjon 303" to już typowa książka poświęcona walce  :001:

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 04, 2007, 22:10:25 »
Masz rację. W "Sprawie honoru" podoba mi się to, że jest tam ukazane ogólne ustosunkowanie ludzi do Polaków, które zmieniało się z biegiem czasu i wydarzeń. No a "Dywizjon 303" to już typowa książka poświęcona walce  :001:

Obok "Sprawy Honoru" można także polecić "Honor i Ojczyzna" - więcej o działaniach Polskich Sił Zbrojnych na frontach DWŚ.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Kroghul

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 06, 2007, 09:31:23 »
Wracając do tematu.
Książka świetna. Zumbach ciekawym językiem opisuje swoje pełne niezwykłych zdarzeń życie od dzieciństwa i pierwszej fascynacji lotnictwem, poprzez głupotę wieku młodzieńczego, początki kariery pilota, tragiczny wrzesień '39 i służbę w RAFie, aż po czasy powojenne z całym bagażem pozytywnych i negatywnych skutków działania na granicy legalności i bycia najemnikiem walczącym dla nieco kontrowersyjnych mocodawców.

308_Tomek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 08, 2007, 20:00:48 »
Kupiłem dziś "Ostatnią walkę". Zapowiada się ciekawa lektura  :001: W książce jest zdjęcie Zumbacha siedzącego w kabinie Spitfire'a, chociaż jest podpisane: "Ppor. Jan Zumbach w kabinie samolotu myśliwskiego Hawker Hurricane". A poza tym błędem książka git. Pozdrawiam.