Autor Wątek: Vista 64bit ? Nie mogę uruchomic FC  (Przeczytany 3903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DzulianP

• Gość
Vista 64bit ? Nie mogę uruchomic FC
« dnia: Maja 31, 2007, 10:32:50 »
Cześ wszystkim, mam buży problem. Nie mogę odpalic FC na systemie WinVista64bit. Jest problem ze sterami starfors-a (stery nie podpisane cyfrowo, pewnie nie ta wersja starfors-a ?). Po restarcie komputera system nawet się nie uruchomi tylko trzeba wybra po F8, przywróc dobrą konfigurację. Wiecie co można z tym zrobic.

John Cool

• Gość
Odp: Vista 64bit ? Nie mogę uruchomic FC
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 31, 2007, 11:23:23 »
Jak już zgłaszasz problem z LO/LO:FC, to podstawą jest numerek wersji, której on dotyczy! Odnośnie uruchamiania sima na "Viście", wielce prawdopodobne iż problem dotyczy tego:

[...] Patch version 1.12b includes fixes of various bugs found in the previous version of the game, as well as numerous improvements to it, such as:

• compatibility with the Windows Vista Operating System [...]

http://lockon.co.uk/index.php?end_pos=135&scr=products&lang=en

Zanim zapytasz, warto rozejrzeć się na stronie producenta. Ponadto o łatce do "Viśty" było już na forum, i to kilka tematów poniżej.

http://www.il2forum.pl/index.php/topic,8809.msg133298.html#msg133298

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 31, 2007, 14:17:51 »
Jest problem ze sterami starfors-a (stery nie podpisane cyfrowo, pewnie nie ta wersja starfors-a ?).

A czy aby wraz z tą Vistą nie dorobiłeś się komputera z dwurdzeniowym procesorem? Ja miałem właśnie taki problem z FC 1.12a gdy kupiłem nowy komputer z prockiem Athlon 4200+ X2. Za diabła nie chciało zaakceptować starforce'a - ponoć to właśnie związane z "dwujajowcem". Lekarstwem okazało się być zainstalowanie gry do wersji 1.11, skopiowanie głównego foldera gry i dopiero potem podniesienie go do wersji 1.12a (używam jednak wciąż WinXP, Viste kupię dopiero w przyszłym roku wraz z nowym kompem). Po prostu raz w tygodniu muszę uruchomić skrótem grę w wersji 1.11 z płytą w napędzie, a potem gram normalnie bez problemu na wersji 1.12a, aż do wygaśnięcia testu oryginalności czyli 7 dni. Nie wiem dlaczego tak się dzieje (rozwiązanie podpowiedział mi ktoś z Forum, chyba some1 - bo ja jestem człek prosty i niekształcony), ale może u Ciebie występuje ten sam problem?
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2007, 14:23:07 wysłana przez Razorblade1967 »

DzulianP

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 31, 2007, 22:18:36 »
Dzięki za odpowiedz. Faktycznie mam DUO Core. Zamontowałem Patch ..b i jest ok. Dzięki.

lukazs

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 13, 2008, 20:08:22 »
Zainstalowałem Lock On wersja 1.01 moim nowym kompie - Windows Vista Home Basic, problem nastepujący: samoloty mają kolor czarny, ze śodka maszyny nie widać nic całkowita ciemność, podobno jest jakaś łatka na Viste?

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 27, 2008, 19:55:42 »
Witam po bardzo dlugiej przerwie! Tak dlugiej ze az mi konto usuneli :P Pamietacie mnie w ogole?
Ale do rzeczy.
A wiec mam maly problemik: otoz gralem sobie w FC 1.12 (wersja CD) na Vista Ultimate x64 i wszystko bylo fajnie az do dzis, kiedy do przy kazdej probie uruchomienia gry wyskakuje mi jakze pocieszajacy komunikat o tytule "ACTIVATION, wystapil blad, ten program zabezpieczajacy nie moze byc uruchamiany pod nadzorem debuggera. wylacz debugger". Jak mniemam dreczy mnie jakis StarForce czy co to tam bylo...?
Jakies pomysly?
Ahoj!

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 28, 2008, 14:23:51 »
Po co? I tak po 5-30 minutach wywala do pulpitu ;) FC stoi na półce zakurzony 2cm warstwą syfu...

PS.  "Cześć, jestem Tomek i jestem "szczęśliwym" posiadaczem Visty 64bit ;)"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 28, 2008, 14:29:06 »
Dziwne, u mnie działa  :021:

Ajti, a próbowałeś przeinstalować Starforce? Chyba nawet na stronie Eagle Dynamics jest narzędzie do deinstalacji driverów Starforce'a, spróbuj je odinstalować a potem uruchomić grę, powinny zainstalować się na nowo.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 28, 2008, 14:38:51 »
@some1 - Jesteś bezlitosny :118:

« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 28, 2008, 15:25:04 »
Dziwne, u mnie działa  :021:

U mnie również spokojnie sobie chodzi LOFC od roku na Viście64, bez żadnych problemów (jak zresztą i inne symulatory "iłek", Ka-50, FSX, Orbiter oraz te nielotnicze i inne gierki). To nie kwestia Visty64 - nie ma problemów we współpracy tej gry z Vistą.

Ajti - a nie zainstalowałeś sobie (skoro wcześniej chodził, a teraz nie) jakiś "programów emulujących" czy innego dziadostwa do jakiś obrazów płyt itd.? Starforce potrafi być na to wrażliwy.

Może po prostu przeinstaluj LOFC, a po drodze tak jak radzi some1 usuń resztki po Starforce (i może przeczyść rejestr).

« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 28, 2008, 18:02:28 »
To nie kwestia Visty64 - nie ma problemów we współpracy tej gry z Vistą.
To nie problem Visty, tylko problem sterowników NVidii, co dziwne na niektórych konfiguracjach sprzętowych działa dobrze na innych się sypie.
Z tego co pamiętam Ty masz 8800 GTS i nie ma problemu ja mam 8800 GTX i sypie się LOFC cały czas (sporo innych gier również ale nie aż tak spektakularnie), co dziwne LockOn bez FC działa ok.
Krótkie podsumowanie bojów LOFC tutaj: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8809.msg179330#msg179330
Co do problemów ze Starforce pomaga patch 1.12b

« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 28, 2008, 20:02:52 »
Co do problemów ze Starforce pomaga patch 1.12b

Generalnie patch 1.12b jest konieczny w przypadku procesorów "wielojajowych". Problem ze współpraca 1.12a z procesorem "dwujajojowym" przerabiałem jeszcze w 2007, gdy miałem AMD Athlon 64 X2 4200+ (na XP) - też Starforce nie działał prawidłowo do czasu zmiany na 1.12b

Skoro masz Vistę64 to pewnie wielordzeniowy procesor - daj patcha 1.12b (jeśli oczywiście nie masz go w tej chwili).

To nie problem Visty, tylko problem sterowników NVidii, co dziwne na niektórych konfiguracjach sprzętowych działa dobrze na innych się sypie.
Z tego co pamiętam Ty masz 8800 GTS i nie ma problemu ja mam 8800 GTX i sypie się LOFC cały czas (sporo innych gier również ale nie aż tak spektakularnie)

No patrz, a miałem wtedy kupić 8800GTX - tylko ktoś (Kosi albo Some1 - albo obaj) mi tutaj ją odradził  :004:

A tak poważnie - też miałem problem w prawidłowym wyświetlaniem się grafiki w LOFC po zakupie w styczniu tego kompa z Vistą, ale zmiana sterownika pomogła i działa poprawnie do dzisiaj.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 28, 2008, 20:15:34 »
Patch version 1.12b

At the first run game will define your joystick and create for it a new configuration file with default adjustments (thus the old adjustments file of versions 1.1, 1.11 and 1.12 will be kept). To restore your adjustments, it is necessary to open folder Lockon\Input\.. and rename an old file of adjustments (Joy_name.ini) in exact conformity with newly created one (the name of the new file differs by the presence of the unique identifier after the name of the device - Joy_name_GUID.ini).
For example: the old file has name MSPrecision.ini. The new created file has name MSPrecision36711668800.ini. It is necessary to give to an old file the name of the new one.

Corrected bugs and added features 1.12b:
Compatibility with the Windows Vista Operating System.
"Ghost" spikes and nails on RWR SPO-15 and TEWS bug fixed.
Corrected target acquisition for SAM depending on range to given target. SAM's will now engage the closest target first.
Random MP ("Multiplayer") black screens fixed.
Fixed incorrect MP flaps animation on A-10A. Removed combat flaps position on F-15C and Su-33.
Engine sound on MP aircraft will play correctly now according to actual RPM.
Upper inlet animation on MP MiG-29 during engine startup sequence is fixed.
Canopy open/close speed on all MP aircraft is now correct.
Increased the power of the anti tank mine (landmine object in the Static Objects list).
F-15 HUD target designator "freeze" bug fixed.
The target range is no longer displayed on the F-15 HUD in HOJ mode.
F-15 VSD target bearing indication fixed.
F-15 radar scan width settings no longer reset after locking a target.
F-15 range to target HUD indication when AIM-9 selected is fixed.
F-15 TWS designated targets are no longer tracked when a target goes out of radar FOV when using a narrow azimuth.
Su-27/33 and MiG-29A/S/G HPRF and MPRF head-on detection range is fixed.
Jammer detection range logic fixed.
Spectator's ping logic fixed.
SAM missiles can not longer see targets thought terrain.
Ship Fiendly Fire bug fixed.
Application/PC freeze when changing object in mission editor when summary window is active is fixed.
A2A missiles resistance to passive counter-measures is tuned.
Standard Flight Model aircraft take-off shaking effect in MP removed.
Game block during mission loading which was appearing at the end of month is fixed.
Implemented a new joystick profile system. Now a player can use several joysticks of the same type and name. Each joystick instance will have a unique configuration file by way of a uniquely assigned GUID.
Axis smooth logic fixed.
The drag index for ECM MPS-410 "Omul", L-081 "Fantasmagoria", ODAB-500 has been decreased.
AGM-114 and AGM-65E missiles now have the proportional navigation type homing.
BGM-109, P-700 and P-500 missiles main engine operation time is fixed.
CH-47D, SH-53E, AH-1W, UH-60A, Mi-8 will operate from carrier deck now.
Target aspect indication in track mode is fixed.
STT track memory logic fixed.
F-15 radar freeze bug fixed.
Rearm using Alt-R is fixed.
The indication in STT mode on Russian fighters with range to target more than 100km is fixed.
Kh-55 cruise missile removed.
Tu-22M3 is no longer carries the Kh-65 missiles.
The bug with vehicles positions located over structures in MP is fixed.
EOS lock range is fixed.
9M114 ATGM warhead strength is tuned.

Także, ten patch jedynie dodaje współpracę StarForce'a z systemami x64. Pamiętam, bo sam miałem faze na takowy system i nie chciało to iść na XP X64. A zabawa się konczyła po komunikacie: "zainstaluj sobie jeden ze znanych systemów...bla bla bla".
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 28, 2010, 22:31:04 »
Witam.

Mam Windows7 Home Premium 64bity, Core i5, GrForce9600GT(tymczasowo). Zainstalowałem podstawkę Lock On 1.02 i włączyła się bez problemów. Zainstalowałem jeszcze Lock On Flaming Cliffs (z patchem 1.12b) i pisze, że muszę zainstalować dodatkowe biblioteki. Moje pytanie brzmi jakie biblioteki? Z góry dzięki i sorry za kłopot.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 28, 2010, 23:04:46 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"