Autor Wątek: Malowanie pasa Sky na Mustangach  (Przeczytany 1446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Agadam

• Gość
Malowanie pasa Sky na Mustangach
« dnia: Czerwca 05, 2007, 11:54:05 »
Witam!
Mam pytanie. W jakich okolicznościach malowano pasy w kolorze "sky" na Mustangach w RAF? Wydaje mi się że była to norma bez wyjątków. Tymczasem wg instrukcji starego modelu Mustanga III z Revella (1998 r.) samoloty służące w bazie w Tartanella we Włoszech w 1944 tego oznaczenia nie posiadały (112 dywizjon GA-Q FB 247). Dopuszczano takie wyjątki czy to błąd tej zacnej firmy?
Pozdrawiam!

Agadam

• Gość
Odp: Malowanie pasa Sky na Mustangach
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 05, 2007, 12:21:38 »
Chyba już coś wiem:

ps. chciałem edytować ale nie zdążyłem...

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 05, 2007, 12:26:02 »
W basenie Morza Śródziemnego nie obowiązywały regulaminowe oznaczenia (szybkiej identyfikacji) RAF jak na kontynencie. Kołpak był czerwony. Być może zrezygnowano z pasa na kadłubie gdyż Niemcy stosowali biały, tak więc brak pasa był też szybką identyfikacją.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 05, 2007, 13:00:08 »
Elementy szybkiej identyfikacji RAFu - kontynent : pas na kadłubie ( nie pamiętam szerokość, ale była ściśle określona ), kołpak i litery kodowe w kolorze SKY ( wcześniej Duck Egg Blue ), krawędzie natarcie w kolorze żółtym ( Yellow Trainer ). We wczesnym okresie wojny malowanie Day/Night ( czyli od spodu malowanie na czarno i biało wzdłuż osi symetrii, ewentualnie któreś ze skrzydeł na czarno ). Dodatkowe elementy : pasy czarno białe dla Typhoonów ( inne niż Invasion Strip !!), pasy inwazyjne w okresie operacji Overlord, pasy w kolorze Sky na okapotowaniu silnika z operacji lądowania pod Dieppe.

Afryka : czerwone kołpaki, żółte krawędzie natarcia

O znakach przynależności państwowej nie wspominam ( Roundels i Fin Flash )

To tak po krótce z pracy.

NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona