Autor Wątek: Jak radar określa prędkość celu?  (Przeczytany 2090 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Q-bak

• Gość
Jak radar określa prędkość celu?
« dnia: Maja 27, 2007, 16:10:45 »
A teraz moje pytanie:
Dziś na rowerze pogadałem sobie z ojcem (kardiolog) nt. efektu Dopplera. Wszystko byłoby dobrze, tylko że mam pewną wątpliwość. Z tego co wiem są radary Dopplera, które montowane są w samolotach (myśliwce included ;) ) Z tego co wiem, to po zalokowaniu w su-27 pokazuje się prędkość celu, ale też kąt w stosunku do nas. Po rozmowie już widzę, że jeżeli nie mamy kąta, to nie obliczymy prędkości i na odwrót. Moje pytanie brzmi - w jaki sposób obliczany jest ten kąt ? Na podstawie efektu Dopplera czy może jakoś inaczej ?

Pytanie przeniesione z działu dot. Lock On

« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2007, 21:28:47 wysłana przez some1 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 07, 2007, 22:59:37 »
no i czy ktoś mógłby spróbować chociaż odpowiedzieć na moje poprzednie pytanie

Radar zmierzy kierunek do celu, odległość i względną prędkość celu. Resztę danych musi obliczyć komputer na podstawie danych o prędkości, wysokości lotu naszej maszyny oraz zmiany położenia celu w funkcji czasu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 09, 2007, 18:54:16 »
Za przeproszeniem, some1, komputer pokładowy su27, choćby nie wiem jaki byłby świetny nie podskoczy wyżej du*y - nie mając kąta nie obliczymy prędkości i na odwrót. Więc na podstawie czego one to liczą ?

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 09, 2007, 20:15:56 »
A teraz moje pytanie:
Dziś na rowerze pogadałem sobie z ojcem (kardiolog) nt. efektu Dopplera. Wszystko byłoby dobrze, tylko że mam pewną wątpliwość. Z tego co wiem są radary Dopplera, które montowane są w samolotach (myśliwce included ;) ) Z tego co wiem, to po zalokowaniu w su-27 pokazuje się prędkość celu, ale też kąt w stosunku do nas. Po rozmowie już widzę, że jeżeli nie mamy kąta, to nie obliczymy prędkości i na odwrót. Moje pytanie brzmi - w jaki sposób obliczany jest ten kąt ? Na podstawie efektu Dopplera czy może jakoś inaczej ?

Za przeproszeniem, some1, komputer pokładowy su27, choćby nie wiem jaki byłby świetny nie podskoczy wyżej du*y - nie mając kąta nie obliczymy prędkości i na odwrót. Więc na podstawie czego one to liczą ?

Proponuje jednak, aby pytania dotyczące funkcjonowania prawdziwych urządzeń w samolotach umieszczać w innych działach np. Technika Lotnicza (ewentualnie "w Barze" jeżeli są to "mniej poważne pytania"). Ten dział proszę pozostawić do udzielania pomocy w grze! Wszelkie polemiki dotyczące budowy i działania np. realnych radarów tylko powodują tutaj niepotrzebne zamieszanie. A nie masz chyba wątpliwości skąd takie dane sie biorą w grze?!

Słusznie, przeniosłem
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2007, 21:25:31 wysłana przez some1 »

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Jak radar określa prędkość celu?
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 09, 2007, 21:43:03 »

Wcale nie musi skakać, przeczytaj jeszcze raz to co napisałem.
Żeby policzyć prędkość obiektu w ogóle nie potrzebny jest efekt Dopplera, wystarczy znać pozycję obiektu i to jak się zmienia w czasie, a radar dostarcza tych danych. Głównym powodem użycia efektu Dopplera jest potrzeba odfiltrowania echa ziemi gdy cel jest widoczny na jej tle.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 09, 2007, 22:26:16 »
Czyli po wyliczeniu prędkości wyznaczenie kąta nie stanowi już zbytniej trudności ? Do czego więc służy ten efekt ? Bo chyba nie tylko do wyznaczania kąta maszyny przeciwnika względem naszej (no i jeszcze do wyznaczenia jej położenia)

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 10, 2007, 11:16:36 »
Wyznaczenie prędkości i kąta odbywa się jednocześnie. Upraszczając, radar wykrywa samolot w punkcie A i po chwili (następne machnięcie anteną) widzi go w punkcie B. Prędkość wykrytego samolotu równa się odległości między A i B podzielonej przez czas między wykryciami, a kurs wyznacza się równie prosto - sprawdzamy w jakim kierunku musi lecieć cel, żeby z punktu A trafić do punktu B.

Oczywiście wszystko to z uwzględnieniem poprawki na ruch i pozycję nosiciela.

Ewentualnie, komputer wyznacza na podstawie pomiarów funkcję opisującą wektor wodzący i liczy pochodną tego wektora po czasie - otrzymuje wektor prędkości, w którym od razu są zawarte informacje o kierunku i wartości prędkości. W sumie nie wiem, co liczy sobie komputer pokładowy, bo kod źródłowy raczej nie jest do wglądu  :118: ale zmierzenie prędkości, kierunku i paru innych wartości nie jest trudne, o ile znamy położenie celu i wiemy, jak to położenie się zmienia w czasie.

I nie zależy tu nic bezpośrednio od rodzaju użytego radaru(czy impulsowo-dopplerowski, czy inny). Efekt Dopplera się stosuje w radarach lotniczych głównie po to, żeby wyeliminować nieruchome obiekty - takie jak powierzchnia ziemi. Wczesne radary miały ogromne problemy z namierzaniem celi na tle ziemi.

Choć istnieje teoretycznie zastosowanie efektu Dopplera do wyznaczania prędkości, na takiej samej zasadzie, jak w suszarkach policyjnych. Nie wiem, czy ma to bezpośrednie zastosowanie w radarach lotniczych.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 10, 2007, 19:37:03 »
moim zdaniem jest to najbardziej logiczne - przesunięcie częstotliwości odbitego sygnału zależy tylko od prędkości względnej obserwatora i obiektu. Prędkość obserwatora znamy, a nawet jeśli nie to i tak można wyliczyć wartość różnicową i zwizualizować ją poprzez zapis np. "+170 km/h"