Autor Wątek: Novell Client i procesor dwujądrowy.  (Przeczytany 827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Novell Client i procesor dwujądrowy.
« dnia: Czerwca 24, 2007, 19:33:24 »
Szanowni,
mam Novell Clienty w wersjach od 4.80 wzwyż i na stacjach AMD X2 nie działają. Można obejrzeć zawartość mapowanego dysku (sprawdzałem Eksplorerem, Wincommanderem , Totalcommanderem) ale tylko przez kilka sekund. Uruchomiony program (np NWadmin) pracuje kilkanaście sekund i w końcu wyświetla komunikat o braku odpowiednich dll'i .
Czy zetknęliście się z takim problemem?
Mój Novell jest 5.01, na IPX/SPX ale to samo mam na TCP/IP .
Leszek

John Cool

• Gość
Odp: Novell Client i procesor dwujądrowy.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 24, 2007, 20:48:17 »
I nic więcej nie da się zrobić? Połazić po eDirectory, założyć własny kontener? Ja niestety już dawno nie miałem styczności Novell'em, i o ile pamiętam pracowałem na starszej wersji, uruchamiałem je na dużo starszym sprzęcie, także na razie nic mi nie przychodzi na myśl.

Odp: Novell Client i procesor dwujądrowy.
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 25, 2007, 06:04:21 »
I nic więcej nie da się zrobić? Połazić po eDirectory, założyć własny kontener? .....
... tylko przez ~30 sekund. Kłopot ten nie występuje na starszych stacjach (z prockami jednojądrowymi).
Na stronach Novella nie mogę wyszukać nic co naprowadziłoby na rozwiązanie problemu.
Chodzi mi głównie o rozpoznanie, czy jest to "problem lokalny", związany tylko z jedną stacją i błędną jej konfiguracją, czy też ma szerszy zasięg i dotyczy np. konkretnego producenta płyty głównej (zintegrowane karty sieciowe - dziś sprawdzę na kartach PCI). Trudno przypuszczać by dotyczyło to błędnego działania Windows na dwujądrowej platformie.
Można to sprawdzić tylko w jeden sposób: Jeśli macie stacje "dwujądrowe" z XP Prof to można założyć Novell Client w dowolnej wersji i sprawdzić czy "trzyma mapowanie". Niestety, systemów Novell'a jest już niewiele i nie mam jak dokonać takich sprawdzeń - na różnych wersjach i konfiguracjach serwerów.
Leszek