Autor Wątek: LOL lotnicze II  (Przeczytany 1014175 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: LOL lotnicze II
« Odpowiedź #2970 dnia: Września 07, 2011, 23:30:31 »
Piękna rzecz i wcale nie LOL - jak nazbieram, a przede wszystkim jak się zdecyduję na 100% żeby tym się zająć, to w to wchodzę. Wiem, takie lizanie loda przez szybkę, ale troszeczkę prawdziwe latanie, no nie? ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #2971 dnia: Września 08, 2011, 13:17:47 »
Może i lizanie przez szybkę, ale prawdziwego, gdzie lizanie na PC'cie można porównać jedynie z plastikowym. Zawsze to krok bliżej do szczęscia, nie? :P

Ja wiem co to jest i ile kosztuje, ale zwróć uwagę na szczegóły: ruszający się drążek, działające przyrządy w kokpicie, figurka ludzika z rękami tam gdzie trzeba... Niektórych z tych ficzerów niektóre simy nie mają do dzisiaj. Czyż to nie wystarczający powód, żeby się uśmiechnąć? :D
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2011, 10:48:30 wysłana przez Josiv »
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #2972 dnia: Września 08, 2011, 14:17:13 »
(...)działające przyżądy w kokpicie(...)
Przyrządy mu nie działają. Na początku filmu pisze o wartościach wyświetlanych na górze ekranu. Tak czy inaczej fajna sprawa i nie taka ciężka do zbudowania. Za jakiś czas sam pewnie coś takiego sobie zmontuję :)
PFS_milo

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2973 dnia: Września 08, 2011, 15:22:46 »
Działające przyrządy w kabinie, to byłby raczej kosmos (no może poza wyświetlaniem prędkości na LCD w tym F-16). Parametry lotu można wyświetlać za pomocą OSD (są dostępne komercyjne rozwiązania) na ekranie, lub goglach wideo nałożone na obraz z kamery, czyli mamy HUD . Oczywiście to są dodatkowe inwestycje do instalacji w modelu. Możliwa jest też obrotowa kamera do rozglądania na boki, lub góra/dół (tzw. "pantilt"). Do tego np autopilot, który potrafi zawrócić model w kierunku bazy w przypadku kłopotów z zasięgiem. Każdy taki bajer do modelu to dodatkowe koszty, ale podstawowy zestaw kamera + nadajnik i odbiornik wideo + coś do podglądu można zmieścić w okolicach 1000-1500PLN przy rozsądnej jakości obrazu. Model i zaplecze do niego to oczywiście osobna sprawa.

bober

• Gość
« Odpowiedź #2974 dnia: Września 08, 2011, 22:03:23 »
Witam
 W związku z tym iz  ostatnimi czasy miałem niewątpliwą przyjemność śledzić myśli osób zainteresowanych pojazdami mechanicznymi w  wątku Kącik motoryzacyjny ...... znalazłem "cuś" takiego . I lotnicze , i motoryzacyjne i LOL
http://thecarhobby.blogspot.com/2011/07/1958-messerschmitt-kr200.html
 Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2975 dnia: Września 08, 2011, 23:00:04 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2976 dnia: Września 09, 2011, 00:01:44 »
Wprawdzie nielot ale hasło przewodnie "Ordnung muss Sein!" heheh

http://www.youtube.com/watch?v=ncsxXxHcVjQ&feature=related

« Odpowiedź #2977 dnia: Września 09, 2011, 00:46:46 »
Działające przyrządy w kabinie, to byłby raczej kosmos (no może poza wyświetlaniem prędkości na LCD w tym F-16).

Pierwsze primo: w tym F-16 wyświetla się nie prędkość, a wysokość; a do tego jest również zabudowana kontrolka stanu baterii. A pozostałe przyrządy to też nie kosmos zrobić; choć faktycznie realnie wyglądających w takiej skali się nie bardzo da (na razie) to można albo podobnie jak wysokość wyświetlić całą resztę, albo w skali nieco większej pokusić się o instalację przyrządów o średnicy wskaźnika 2cm (a są takie) - dokładność niewielka, ale jaki szpan!...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #2978 dnia: Września 09, 2011, 10:52:44 »
Mały OT.

Kokpit to nie nowość. Akurat poniżej virtualny, gdzieś miałem z działającym palmtopem - poszukam.

Do tego powiem wam że, polscy modelarze-elektronicy są w czołówce jeśli chodzi o takie zabawki.
http://rc-cam.info/viewtopic.php?t=199
Oprogramowanie jest dostępne za friko (o ile się nie mylę). Już dłuższy czas nie siedzę w temacie ale na Polskim Forum Modelarskim jest spora grupa zapaleńców. Cuda na kiju wyprawiają. Gdzieś miałem filmik przysłany mi przez kumpla z funkcjonalnością autopilota w czasie lądowania. Wyglądało to jak film podejścia na lotniskowiec :). Heh. Kurde kiedyś z kumplem snuliśmy takie scenariusze (lata 2000/2001) Tylko te ceny wtedy....Teraz to real. :) Dzisiaj za 500 zyla da rade wykombinować podstawe FPV. Do tego jakiś szybki (koniecznie - celem nagrywania) latopik i ...ehhhh. Marzenia

« Odpowiedź #2979 dnia: Września 09, 2011, 14:52:00 »
Zastanawiam się jakie ci modelarze używają wyświetlacze?
I czy zbytnio nie przeszkadza takie słońce w sterowaniu modelem?
Ale zabawa wygląda super, frajda musi być z tego ogromna!
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2980 dnia: Września 09, 2011, 15:22:10 »
Oglądając ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=fS9G0Rmso34 po raz pierwszy kilka lat temu, jeszcze na Google Video, byłem pod ogromnym wrażeniem. Widać montowanie tego typu kamer, żyroskopów i gogli  staje się coraz powszechniejsze.

Sorry za OT.

« Odpowiedź #2981 dnia: Września 09, 2011, 15:32:10 »
Łał  :001: a to w takich okularkach się steruje!
Dziękuje Minamir za wyjaśnienie.
Taki sprzęt jeszcze bardziej podnosi frajdę!  :001:
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #2982 dnia: Września 10, 2011, 12:38:32 »
Ciekawe czy błędnik wariuje? :)
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #2983 dnia: Września 10, 2011, 13:00:30 »
http://www.wingnutwings.com/ww/www/products/model_kitsets/32009/archive_photos/Albatros%20D.V%20Jasta%205,%20Boistrancourt%20July%201917.%20Note%20the%20cow.jpg

Świeży użytkownik Iłka dołączył do graczy w RoFa i zastanawia się nad wyborem maszyny. Doskonale jest widoczne jego przywiązanie (a w zasadzie uwiązanie) do dotychczas granego tytułu   :karpik

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2984 dnia: Września 12, 2011, 21:17:34 »
Jeszcze w kwestii kokpitu FPV, muszę to wrzucić, bo filmik mnie rozwalił. Myślę, że takie rozwiązanie jest wystarczające na potrzeby większości http://www.youtube.com/watch?v=-Ubp-SUlAu4&feature=player_embedded#!   :karpik :karpik