Autor Wątek: LOL lotnicze II  (Przeczytany 1013950 razy)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: LOL lotnicze II
« Odpowiedź #6645 dnia: Czerwca 14, 2021, 10:50:35 »
Kurde, wreszcie mam odpowiedni symulator VR pod śmigłowce, są gogle, wibracje, dźwięki. Akurat pod Hinda!
https://www.facebook.com/100004556954551/videos/1803089909852890/
Pisze tutaj, bo tu Qrdl nie zagląda, a jak zobaczy to zaraz sobie też taki kupi więc ciii!
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #6646 dnia: Czerwca 15, 2021, 09:19:08 »
Kurde, wreszcie mam odpowiedni symulator VR pod śmigłowce, są gogle, wibracje, dźwięki. Akurat pod Hinda!
https://www.facebook.com/100004556954551/videos/1803089909852890/
Pisze tutaj, bo tu Qrdl nie zagląda, a jak zobaczy to zaraz sobie też taki kupi więc ciii!
Ciekawe jaka grafa to obsługuje ? :evil:

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #6647 dnia: Czerwca 15, 2021, 13:24:04 »
Taki napis dowcipnisie umieścili na podejściu do lądowania w Sydney. Lotnisko ma wiele skarg o stanach przedzawałowych u pasażerów po dostrzeżeniu go i proszą o usunięcie go.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #6648 dnia: Czerwca 15, 2021, 16:58:19 »
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

« Odpowiedź #6649 dnia: Czerwca 15, 2021, 21:45:24 »
Śliczny :D Nadaje się jako pomoc naukowa na zajęciach z projektowania śmigłowców :)

Ciekawe jak autor wybrnie z tego problemu. Na filmie widać, że belka ogonowa jest za ciężka przy tej długości (helikopter co i raz przechyla się do tyłu), a zarazem śmigło ogonowe wytwarza za mały ciąg (helikopter co i raz się obraca wokół osi wirnika nośnego). Skrócić belki nie można, bo moment od śmigła ogonowego zrobi się jeszcze słabszy. Powiększyć śmigła ogonowego nie można, bo belka ogonowa zrobi się jeszcze cięższa. Zwiększyć jego obroty, ale chyba nie ma z czego, widać, że silnik ledwie wyrabia. Niemniej życzę gościowi sukcesu, może uda mu się to wszystko ogarnąć.

« Odpowiedź #6650 dnia: Czerwca 17, 2021, 10:07:39 »
Jak to coś się kiedykolwiek wzbije w powietrze to będzie pierwszy a jednocześnie ostatni lot tego urządzenia. Prawdopodobnie pilota/konstruktora również. :026:

« Odpowiedź #6651 dnia: Czerwca 17, 2021, 12:55:14 »
(...) Na filmie widać, że belka ogonowa jest za ciężka przy tej długości (helikopter co i raz przechyla się do tyłu), a zarazem śmigło ogonowe wytwarza za mały ciąg (helikopter co i raz się obraca wokół osi wirnika nośnego). Skrócić belki nie można, bo moment od śmigła ogonowego zrobi się jeszcze słabszy. Powiększyć śmigła ogonowego nie można, bo belka ogonowa zrobi się jeszcze cięższa. Zwiększyć jego obroty, ale chyba nie ma z czego, widać, że silnik ledwie wyrabia. Niemniej życzę gościowi sukcesu, może uda mu się to wszystko ogarnąć.

Bardzo interesująca analiza. Szkoda że nie uwzględnia takich kluczowych elementów jak zero bladego pojęcia "operatora" o pilotażu czy zapewne "konstruktora" o mechanice lotu. "Za ciężka belka ogonowa"? Takiego określenia to nawet nie bardzo da się skomentować. "Widać że silnik ledwie wyrabia"? To już tak daleko posunięta insynuacja, że już prawie śmieszna. Nawet przez chwilę się zastanawiałem czy może cały post nie miał być jakimś barowym żartem, ale nawet w tej materii chybia okrutnie. Nadaje się najwyżej na materiał do badań nad zjawiskiem "nie znam się, to się wypowiem".
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #6652 dnia: Czerwca 17, 2021, 13:11:19 »
Nie jestem co prawda inżynierem lotnictwa, ale z mojego niewielkiego (kilkuletniego) doświadczenia latacza helikopterami RC (od trexa 250 poprzez 450 do 500), gdyby to był model to powiedziałbym że jest źle ustawiony lub w ogóle nie ustawiony żyroskop, a operator nie ma pojęcia o lataniu, ale nic z tego filmu nie wskazuje na złe wyważenie lub za ciężką belkę ogonową.

« Odpowiedź #6653 dnia: Czerwca 17, 2021, 13:42:19 »
Tam nie ma żyroskopu. Może to się modelarzom wydać dziwne, ale większość małych (tłokowych) śmigłowców do dzisiaj nie korzysta z takich udogodnień. Spora liczba dużych z resztą też.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #6654 dnia: Czerwca 17, 2021, 14:06:23 »
Tak też podejrzewałem :)
Jak to ktoś kiedyś powiedział, helikopter to wredna maszyna w każdej sekundzie walcząca o utrzymanie się w powietrzu ;) :)

« Odpowiedź #6655 dnia: Czerwca 18, 2021, 22:33:26 »
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6656 dnia: Czerwca 19, 2021, 07:25:08 »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #6657 dnia: Czerwca 19, 2021, 22:30:09 »
Jeśli tak to biję się w piersi i proszę o zrobienie porządku z niezamierzonym prze ze mnie bałaganem.
Ten juz polecial i to na tej stronie.
Upss. Nie zauważyłem. Chyba, że to w tych linkach do mordoksiążki, a ponieważ ja nie daję im zgód to mi się treść nie wyświetla, tylko nachalne komunikaty więc nie wchodzę tam.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6658 dnia: Czerwca 21, 2021, 11:13:22 »
U nas czołgi na lawecie się zderzają, a tutaj z 21 więc nie jest źle!

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6659 dnia: Czerwca 21, 2021, 22:20:18 »
Pomnik przyrody na polu.

www.yoyosims.pl