Autor Wątek: "Stanisław Skalski" Katarzyna Ochabska  (Przeczytany 5267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
"Stanisław Skalski" Katarzyna Ochabska
« dnia: Lipca 06, 2007, 14:11:59 »
Zamówiłem sobie dwa dni temu biografię naszego śp. ASA, autorstwa  wymienionej w tytule autorki.
Czy może ktoś z was to czytał lub przeglądał.Recenzję tego czytałem w najnowszym numerze Lotnictwa jako nagłówek do artykułu o pierwszych sukcesach Cyrku Skalskiego. Według recenzji książka z błędami merytorycznymi, błędnie podpisane niektóre zdjęcia, jak również pisana jednostronnie (autorka bardzo piedestalizuje bohatera książki ), ale mnóstwo zdjęć, nieznanych informacji i w ogóle wreszcie jakaś większa rzecz o Skalskim :001:. Tyle w skrócie o recenzji.
Jak ktoś czytał lub miał w ręku i przeglądał to proszę o info co o tej bigrafii myślicie.
Jak ją przeczytam to sam spróbuję coś skrobnąć.
Jaka by nie była, kupiłbym ją i tak dla samej osoby naszego ASA.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline Sobilak

• *
Odp: "Stanisław Skalski" Katarzyna Ochabska
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 11, 2007, 08:22:05 »
Wczoraj przybyła :001: :banan
Przeczytałem 2 rozdziały (dzieciństwo do czasów wstąpienia III/4 142 eskadry i wrzesień 1939) 102 strony.
Czasy dzieciństwa i szkolne ciekawe, bo wiele rzeczy nowych i qpa nieznanych mi wcześniej zdjęć. Wrzesień 1939 to już inna bajka.
  Brak spójności dat z niektórymi akcjami bojowymi (kłania się również pierwszy września, gdzie autorka pisze o zetrzeleniu przez Skalskiego; Henshla 126, chociaż zwycięstwo uzyskali piloci 141 eskadry). Błędne przypisy do niektórych zdjęć.
Ogólnie jednak czyta się ciekawie, ze względu na bohatera książki, oraz w ogóle pierwszego tego typu wydania na temat Stanisława Skalskiego.
Jak przeczytam do końca, to opiszę dalsze moje spostrzeżenia.
Pozdrawiam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 11, 2007, 14:40:43 »
Sobilak wy tydzień po ślubie książki macie czas czytać, ja tam co innego robiłem  :118: :003:

A książka ciekawa, takie inne spojrzenie na wybitnego człowieka i pilota, mogę spokojnie polecić.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Sobilak

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 11, 2007, 14:53:26 »
Sobilak wy tydzień po ślubie książki macie czas czytać, ja tam co innego robiłem  :118: :003:

A książka ciekawa, takie inne spojrzenie na wybitnego człowieka i pilota, mogę spokojnie polecić.

Nie tydzień tylko TRZY :002:, a książki mam czytać czas ( nie codziennie no ale daję radę), mimo tego, że po ślubie łączę przyjemne z pożytecznym z dość dobrą średnią tygodniową (średnio przekraczam średnią Polską x2  :021: lub jeszcze bardziej zwyżkuję)
http://www.epacjent.pl/artykul.php?idartykul=1395&poddzial=Odpowiedzialny%20sex

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 11, 2007, 14:54:28 »
LPR nie będzie z Was dumna podstawowo komórko społeczno  :003:
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 11, 2007, 15:02:42 »
Nie tydzień tylko TRZY :002:, a książki mam czytać czas ( nie codziennie no ale daję radę), mimo tego, że po ślubie łączę przyjemne z pożytecznym z dość dobrą średnią tygodniową (średnio przekraczam średnią Polską x2  :021: lub jeszcze bardziej zwyżkuję)
http://www.epacjent.pl/artykul.php?idartykul=1395&poddzial=Odpowiedzialny%20sex

Już tak nie chwalcie się tak tym dobrobytem Towarzyszu bo jeszcze CBA się Wami zainteresuje (jakiś życzliwy donos) i nie będzie Wam tak wesoło. ;)  :021:
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline Sobilak

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 18, 2007, 10:36:55 »
Skończyłem wczoraj książkę.
Bardzo ciekawa. szczególnie najmniej znany mi okres po wojnie.
Protokoły z przesłuchań, oskarżenia, preparowane dowody, listy, wspomnienia.
Mnóstwo ciekawych rzeczy.
Polecam książkę, szczególnie, że dotyczy naszego najlepszego pilota 2WŚ (wg. mnie oczywiście),
fajnie ją mieć dla samego miania :001:

Voss

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 25, 2007, 16:51:15 »
A ja nabyłem tą książkę od samej autorki w raz z dedykacją na Lotnisku w Turbii gdzie 20.7-22.7 odbył się 13 Stalowowolski Zlot Konstrukcji Amatorskich. Książkę można było znaleźć przy RWD 5 Które gościło na zlocie.

Na zdjęciu niżej Pani Ochabska po przelocie motolotnią
« Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2007, 16:57:57 wysłana przez Voss »